Kolorowy terminal

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
michal1511

Kolorowy terminal

Post autor: michal1511 »

Hej,
Chciałbym skonfigurować wygląd (chodzi o same kolory) jak tutaj: https://n0where.net/modern-terminal-emu ... inal-term/ (pokaz na samym dole).
Moje pytanie brzmi, jaki plik za to odpowiada, wszystko można skonfigurować w pliku .bsahrc? W nim na razie udało mi się skonfigurować tylko podstawowe rzeczy, np. kolor hosta, kolor wyników poleceń (niestety do wszystkiego jest jeden kolor, a chciałbym to urozmaicić, żeby łatwiej można było dane rzeczy odczytywać). Szukam jakiegoś poradnika, ale nie mogę nic znaleźć, może jest jakiś konfigurator czy coś innego?

Z góry dziękuje za pomoc!

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator

Post autor: marcin1982 »

Awatar użytkownika
szelma
Beginner

Post autor: szelma »

michal1511

Post autor: michal1511 »

szelma pisze:Kolorowanie składni entries/296-m%C3%B3j-lift-konsoli
Dzięki! Z tego wygląda, o ile dobrze rozumiem, że cały config mieści się w jednym pliku .bashrc . To spróbuje poeksperymentować z różnymi ustawieniami i co za co odpowiada, chyba, że ktoś wie,albo jest gdzieś to rozpisane.
W ogóle, to zauważyłem, że jest mało kolorów dostępnych i są one "mocne", można jakoś zmienić kolory, albo też dodać do systemu, żeby dało się ich użyć w configu terminala? Bo ja bym wolał troszkę bardziej pastelowe np.
Może wie ktoś też jak zmienić czcionkę w całym systemie + terminal, na taką, która jest w Ubuntu?
ODPOWIEDZ