Aktualizacja Debiana 8.2 Jessie do wersji niestabilnej - pusty ekran logowania i inne

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Ustilago

Aktualizacja Debiana 8 Jessie do wersji niestabilnej - pusty ekran logowania i inne

Post autor: Ustilago »

Witam
Zainstalowałem Debiana 8.2 Jessie (stabilna)
Chciałem uzyskać wersję SID i zrobiłem tak jak zrobił to Kaka'
Czyli podmieniłem poprzednie wpisy w pliku /etc/apt/sources.list dotyczące mojej wersji Debiana
na takie:

Kod: Zaznacz cały

#~Sid~~#
deb ftp://ftp.pl.debian.org/debian/ sid main non-free contrib
deb-src ftp://ftp.pl.debian.org/debian/ sid main non-free contrib 
wykonałem

aptitude update && aptitude dist-upgrade 
Poszedłem na herbatkę, wszystko się zainstalowało - było parę pytań, na które odpowiadałem twierdząco i...
Podczas ponownego uruchamiania systemu miałem pusty ekran logowania bez możliwości zaznaczenia użytkownika oraz wpisania hasła logowania.

Ponownie zainstalowałem system tylko bez nakładki graficznej i kiedy podmieniłem zapisy w /etc/apt/sources.list
Wykonałem ponownie

aptitude update && aptitude dist-upgrade 
Tym razem pisało coś, że nie może odnaleźć tych repozytoriów. Teraz dokładnie nie pamiętam, ale coś w tym stylu. Instalacja w ogóle się nie rozpoczęła.
Trochę się w tym pogubiłem i nie wiem co mam dalej robić.
Czy te repozytoria są poprawne?
Czy aktualizować do wersji SID przed zainstalowaniem środowiska graficznego, czy nie ma to znaczenia?
mariaczi
Member

Post autor: mariaczi »

Wydanie Sid to wersja ekperymentalna - powzówl, że nie będę tłumaczył tego słowa "eksperymentalna" na język polski. No chyba, że masz już bardzo dużo doświadczenia z linuksem, to oczywiście jest to wydanie dla Ciebie.
Jeśli na poprzednie moje stwierdzenie
mariaczi pisze:chyba, że masz już bardzo dużo doświadczenia z linuksem
Twoja odpowiedź jest "nie" to pozostań przy wersji Jessie (aktualnej stabilnej) ew. możesz podnieść ją do testing czyli Stretch.
Poza powyższym próbujesz zrobić aktualizację od razu o dwie wersje, co nie jest zalecane.
ODPOWIEDZ