Wstrzymywanie systemu co 30 sekund

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Awatar użytkownika
hsurim
Beginner

Wstrzymywanie systemu co 30 sekund

Post autor: hsurim »

Netbook Corrino W100l
- Procesor: Intel Atom N270(45 nm) 1,6 GHz
- Wyświetlacz: 10,2" WSVGA (1024 x 600 )
- Chipset:Intel 945
- Intel Graphics Media Accelerator (GMA) 950
- RAM : 1GB SODIMM DDR2 667 MHz

Po instalacji systemu z debian-live-8.2.0-i386-xfce-desktop.iso wszystko działało poprawnie.

Z racji niezbyt wyścigowych parametrów urządzenia, zechciało mi się jednak odchudzić system - licząc na choć nieco szybsze jego działanie - i dlatego właśnie postanowiłem dokonać tego "kropka w kropkę" wg. poradnika Yampressa - entries/164-Tak-sta%C5%82o-si%C4%99-Czy ... -Rewolucja

I teraz ... po każdorazowym zainstalowaniu gołego systemu z:
- debian-8.2.0-amd64-i386-netinst.iso
lub -
debian-8.2.0-i386-netinst.iso

lub
- debian-live-8.2.0-i386-standard.iso
objaw niechcianego wstrzymywania systemu, uwidacznia się (pewnie zbieg czasowy) po zmianie repozytoriów (na zalecanych przez Yampressa), poleceniu aptitude update i w trakcie pierwszych poleceń dotyczących instalacji środowiska xfce - czyli będąc jeszcze w trybie tekstowym.
Zaobserwowałem to również, gdy pozostawiłem komputerek (w trybie tekstowym) nie dotykając go - co 30 sekund ekran gaśnie, dioda zasilania zaczyna migać i muszę nacisnąć 'zasilanie' aby komputer działał.
Po każdorazowym wstrzymaniu systemu, ale w trakcie instalowania czegokolwiek, po naciśnięciu przycisku zasilania, przebiega ono dalej (jakby) bez zakłóceń - ale oczywiście tylko przez kolejne 30 sekund i tak w kółko.
Kiedy już (każdorazowo) nawet wymęczyłem do końca zalecaną procedurę instalacji XFCE, to nawet po ponownym uruchomieniu komputerka, wstrzymywanie systemu, występuje nadal.
Podobnie jest, przeprowadzając instalację z debian-8.2.0-amd64-i386-netinst.iso ale wybierając dodatkowo środowisko graficzne (xfce) - objaw jest identyczny, po upływie 30 sekund od chwili pojawienia się pulpitu, komputer przechodzi w stan wstrzymania.

Hm ... nie mam pojęcia, co się dzieje.
Jakiś czas temu, instalując goły system (ówczesną wersję 7.0) a do tego MATE, takiego czegoś nie zaobserwowałem.

Czyżbym był zdany tylko i wyłącznie na instalację niesieciową i koniecznie z dołączonym już środowiskiem graficznym :confused:
Czy ktoś choćby podejrzewa, co jest (może być) przyczyną powyższego zachowania się komputerka ?

Z góry dziękuję za każdą podpowiedź (sugestię)

====================

Zainstalowałem ponownie system, ale już ze środowiskiem graficznym i wszystko działa poprawnie.
Awatar użytkownika
hsurim
Beginner

Post autor: hsurim »

Hm ... 'wszystko' działa poprawnie, prócz (do końca) prawidłowego zarządzania energią.
Komputerek oczywiście działa, ale nieprawidłowo zachowuje się np. przy wylogowywaniu się - zamiast niego, następuje wstrzymanie systemu a próba wybudzenia, powoduje restart komputerka.
Na moje amatorskie oko wygląda na to, że muszę to już tylko polubić - żadnych aktualizacji oprogramowania od producenta - np. BIOS-u - нет. :rolleyes:
ODPOWIEDZ