W skrócie, nie działają (oczywiście, nie chodzi o nouveau tylko oficjalny sterownik ze strony nvidia.com). Dodatkowo, z tego co udało mi się dowiedzieć, działać nie będą bo błąd jest po stronie kernela:
Seems that it wasn't an explicit licencing choice at all, merely a side effect of a refactoring - the fix for which (identical to the patch above) has been accepted into the tree for 4.3 already: https://lkml.org/lkml/2015/8/4/802, and following the thread further (http://lkml.iu.edu/hypermail/linux/kern ... 02297.html) suggests that it might also be considered a regression, and thus something to be fixed in a forthcoming stable update.
Czyli błąd wynika z tego, że ktoś robił refactoring i przez to wsadził buga... no cóż. Wracając jednak do tematu, czy zna może ktoś obejście nie wymagające patchowania kernela? Raczej wolę nałożyć patcha na sterownik (tak jakby mniej roboty)
Mówisz o kernelu 4.2.0-1? teraz nie mam sida ale u mnie chodziło na tym kernelu.Co prawda jak aktualizowałem nie było invidia-kenel-4.2.0-1 ale smigało na poprzednim 4.1.0-2.Ja jak aktualizowałem kernel to od razu instalowałem nvidia-kernel i headery takie same bo inaczej nie działał sterownik.Nie wiem jak u innych ale ja zazwyczaj sam musiałem doinstalowywać te dwa pakiety żeby grafa sie nie wysypała.Sterowniki instaluje sobie zawsze przez sgfxi czyli ze strony nvidii pobiera
co jasniej? jak instalujesz np. linux-image-4.2.0-1-amd64 to nvidia-kernel i header też musi mieć ten sam numerek.ale jak aktualizowałem jajko do 4.2.0-1 nie było jeszcze w repo pakietu nvidia-kernel o tym numerku,zainstalowałem tylko nowe headery i o dziwo działało
szelma pisze:co jasniej? jak instalujesz np. linux-image-4.2.0-1-amd64 to nvidia-kernel i header też musi mieć ten sam numerek.ale jak aktualizowałem jajko do 4.2.0-1 nie było jeszcze w repo pakietu nvidia-kernel o tym numerku,zainstalowałem tylko nowe headery i o dziwo działało
Nie instaluję żadnego nvidia kernel, uzywam tylko i wyłącznie instalatora nvidia a jądro aptosid. Sprawdzę na debianowym ale jakoś wątpię że debian wprowadził patcha do kernela żeby dało się skompilować sterowniki nvidia, jak ci dzialalo to pewnie jechałeś na nouveau i tyle.
Tym bardziej że ten proponowany patch na jadro narusza jakieś tam coś licencyjne, a debian generalnie leje na usability (mielisny przykład tego ze sni-qt)
Na jessie nie mogłem sobie poradzić z kilkoma problemami.Postanowiłem zrobić upgrade do testinga no i okazało się,że sddm-greeter(nowy menager logowania dla KDE) ma problem z nvidią na jajku 4.2.0-1.Wie ktoś coś?
Kernel aptosida już poprawiony. Musiałem zrezygnować z debianowego, bo mi ciągle robił syf w nazwach interfejsów sieciowych i ciągle zmieniał mac karty, po przejściu na kernel aptosida jak ręką odjął. Co do sddm to prawda, mam gdm3 teraz i bez porównania lepszy.
Dodatkowo sddm nie zapamiętywał ostatnio użytej sesji per użytkownik, przez co i tak był dla mnie automatycznie skreślony.