Unetbootin zamulony

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
szelma
Beginner

Unetbootin zamulony

Post autor: szelma »

Witam.Czy używał ktoś z Was programiku UnetBootin?Czemu on jest taki zamulony?.Wrzuca 3,7giga pół dnia,gdzie na windowsie programem WinToFlash odbywa się to w 10 minut.Kilkakrotnie próbowałem go używać,ale nawet jak wgrał system na usb to nie dało się instalować.Chciałem sprawdzić czy tym razem będzie fiasko,ale trwa to zbyt długo.Są jakieś dobre alternatywy?A może jakiś sposób z konsoli?
Używam debian sid amd64
CPU:AMD Athlon II X4 635 @ 2.9GHz
RAM:4 giga
Awatar użytkownika
pawkrol
Moderator

Post autor: pawkrol »

Program pod Windows - Universal USB Installer
jak wgrał system na usb to nie dało się instalować
Nie bootuje ?
Awatar użytkownika
szelma
Beginner

Nie urządza mnie program pod Windows bo nie mam windowsa.Bootował do menu unetbootina i to wszystko

Edit:A wiec tak:unetbootin wgrał 99% przez 9 godzin i 14 minut ^^ po czym stwierdził,ze brakuje mu miejsca.Nie obliczył tego na początku.Najgorszy programik jaki kiedykolwiek stworzono do takich celów.Żenada
kogoro

Post autor: kogoro »

Sporadycznie używam (ostatni raz chyba z pół roku temu) i u mnie działa ok. Jedynym problem to bootowanie. A właściwie problemik, bo bootowanie uzyskałem dzięki pomocy wujka google - na pendrive wrzucam:
libcom32.c32 , libutil.c32 oraz menu.c32
Pliki znajdują się
/usr/lib/syslinux/bios/
Wrzucenie Kubuntu Live (ok. 970MB) zajmuje ok. 2 min od chwili ściągnięcia. Używałem wolnego pendrive - reklamówki.
Awatar użytkownika
szelma
Beginner

wrzucasz te pliki luzem na pendrive?U mnie to nie działa :/
kogoro

Post autor: kogoro »

Tak, wrzucam luzem.
Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator

Post autor: marcin1982 »

Alternatywy:
- multicd
- mulisystem
- multibootiso

Konsola? Dla jednego hybrydowego obrazu iso zrób tak:

Kod: Zaznacz cały

dd if=/ścieżka/obraz.iso of=/dev/sdX bs=4M && sync
X - za X podstaw urządzenie pendrive, najczęściej /dev/sdb, przy dwóch dyskach twardych będzie to /dev/sdc.

Prawdopodobnie użycie pendrive sformatowanego w systemie plików FAT32 przyspieszy kopiowanie obrazu na nośnik. Jeśli używasz dd system plików na pendrive nie ma znaczenia, bo i tak zostanie zamazane zawartością obrazu iso (kopia posektorowa).

W ogóle jaki system chcesz tam umieścić, bo mimo, że to forum Debiana - w niektórych wątkach wielu rzeczy dowiadujemy się dopiero "po fakcie".
Awatar użytkownika
szelma
Beginner

Chciałem umieścić jessiego i postawić na nowo na lapku na którym nie chodzi napęd.Siostrzeniec miał go na studiach i zainstalowałem mu whezzy kiedyś.W sumie czysty system tyko z gnome,którego nie cierpię.Tego oldstable upgradowałem do jessiego podmieniając repo i na razie działa :) w bezczelny sposób musiałem złamać zapomniane hasło root.Nie chce mi się zmienić nazwa użytkownika :( nowego nie chcę tworzyć bo mam już wszystko poustawiane :( głupio zrobiłem od razu mogłem nowego użytkownika zrobić a tamtego usunąć
Zablokowany