Jak

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
hsurim
Beginner

[+] Jaką aplikacją odtworzyć film 2304x1296p 30fps w formacie .mov ?

Post autor: hsurim »

No właśnie, czym otworzyć film 2304x1296p 30fps w formacie .mov ?
Jedynie czym udaje się to odtworzyć, to edytor Avidemux.
W VLC, jedynie mignie na ułamek sekundy okno filmu i VLC wyłącza się.
W SMPlayer też nie daje rady - jakby coś ruszało, po czym okno wraca do koloru wyjściowego (czarnego).

Z góry dziękuję za każdą sugestię :o
giaur
Member

Post autor: giaur »

Czy mov czy inny kontener to akurat nie ma znaczenia. Ważne jaki jest kodek wideo. VLC nie działa dla rozdzielczości wyższych niż 1080p - u mnie na filmach 4k też się wyłącza albo wiesza. Polecałbym mplayer2 albo ffplay (z pakietu ffmpeg). Zwykły mplayer dekoduje tylko na jednym rdzeniu procesora.

Aha, może być jeszcze tak że twój procesor jest za słaby i wtedy żadnym programem nie odtworzysz tego płynnie.
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

Następcą ffmpeg jest avconv, więc analogicznie będzie avplay.
Awatar użytkownika
hsurim
Beginner

Wieeelkie dzięki za błyskawiczny odzew :)

- mplayer2 mam zainstalowany
- liblavplay jest także zainstalowany

Nie sądzę, aby to był jednak brak kodeku, gdyż format .mov w 1080p, odtwarzam bez problemu.
Teraz też przychylam się do przekraczającej możliwości odtwarzacza rozdzielczości filmu + do tego dosyć wysoki bitrate, do ok 22 mbps.
Choć z drugiej strony, to samo bitrate jest i przy 1080p/60fps i wszystko bryka.
Tym samym pozostaje zapewne zbyt duża rozdzielczość, ewentualnie niewyścigowa, bo zintegrowana karta graficzna z dwurdzeniowym procesorem i3 3,3 GHz (i3-2120)

Czyli najpewniej nie da się :confused:
giaur
Member

W deb-multimedia jest dalej ffmpeg/ffplay. A po drugie, nie do końca zrozumialeś pytanie. Pytam jaki kodek bo tylko to jest ważne, a nie kontener. Np hevc jest dużo bardziej wynagajacy niż h264.

I to nie przekracza raczej możliwości odtwarzacza, a raczej twojego sprzętu. Na to skladają się 2 rzeczy: kodek oraz rozdzielczość
Awatar użytkownika
hsurim
Beginner

Przyznaję, że nie do końca rozumiem o czym mówisz.
Ale tak ... zainstalowałem video encoder for the H.265/HEV standard i film odtworzył mi się w VLC, ale został jakby docięty do 1920/1080p - po prawej stronie jest czarny pas a powinna być zawartość.
Teraz ponownie próbuję odtworzyć i jest tak, jak na początku, czyli tylko na moment miga ekran.
Odinstalowałem ten powyższy i zainstalowałem Script to encode video or DVD in H.264/AVC/MPEG-4 Part 10 - niestety, ale żadnej różnicy.

W Avidemux zaś, cały czas mogłem i mogę robić z filmem co tylko chcę - wyświetla się cały kadr w oknie programu.

Hm ... ponownie dał się odtworzyć tylko 1 raz w VLC, ale film nadal obcięty z prawej strony.
Sprawia to wrażenie, jakby coś działało na pograniczu swoich możliwości. :confused:

==================

Uruchomiłem Xubuntu live i filmiki działają bez problemu - w domyślnym odtwarzaczu Parole.
Zainstalowałem ten sam odtwarzacz i tutaj a on ... domaga się H.264 - tyle, że on jest już zainstalowany.

Z Debiana live, wer. 8.1 z XFCE, także wszystko działa.
Tym samym wszystko jasne, gdzie leży przyczyna.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

spróbuj
mplayer2/smoplayer/mpv/vlc
Awatar użytkownika
hsurim
Beginner

Dzięki, ale niektórymi z tych, też próbowałem.
Obecnie jestem po nowej instalce - tymczasowo repo default - i ... wszystko bryka. ;)

Zainstalowałem chyba czegoś za dużo i to było powodem takich niechcianych objawów.
A że krócej trwa nowa instalacja, niż dochodzenie, co zwaliłem, tym samym zdecydowałem się na taki krok.
Teraz będę ostrożniejszy i mniej 'zamaszysty' w instalowaniu różności.

Dzięki wszystkim za chęć pomocy. Obrazek

Panowie ... jaja jak berety !
Zmieniłem repozytoria na forumowe, doinstalowałem z multimediów tylko clementine, audacious, audacity, avidemux i ... jestem w stanie wyjściowy.
Nie mogę ponownie odtwarzać tych filmików (poza avidemux). :confused:

A jeżeli już uda się, to wygląda to identycznie - obcięta prawa strona filmu.
Awatar użytkownika
hsurim
Beginner

No i sprawa się nieco rypła.
Po ponownej instalacji systemu (nic nie doinstalowując) dodałem jedynie poniższe repozytoria:

Kod: Zaznacz cały

#~~~~~~Deb-multimedia~~~~~~#  
deb http://www.deb-multimedia.org/ stable main non-free  
#deb-src http://www.deb-multimedia.org/ stable main non-free
Po updacie, instalacji kluczy deb-multimedia-keyring, następnie updacie, upgradzie i dist-upgradzie ... nie mogę odtwarzać tych filmów. Obrazek
giaur
Member

Deb multimedia jest mniej stabilne, jeśli nie musisz, nie używaj. Dociągnął zapewne inne wersje bibliotek i coś się gryzie/źle działa

Poza tym, nie rozumiem jakie ty skrypty tam instalujesz i po co. W Debianie nie jest to wymagane i zaden odtwarzacz nie domaga się dodatkowych kodeków
Zablokowany