[+] Dvd-ram

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Awatar użytkownika
Marsjanin

[+] Dvd-ram

Post autor: Marsjanin »

Witajcie, używa ktoś tutaj jeszcze takich płyt?

Mam problem z zamontowaniem ich w jakikolwiek sposób. Nagrywarka sprawna i kompatybilna z nośnikiem (na USB), podłączyłem ją do kompa z Windowsem i nie ma problemu z dostępem do danych. Inne płyty oczywiście obsługiwane są bez większych problemów (hmm, pominę, że musiałem instalować K3B by wypalić DVD, bo Brasero nie widziało płyty).

Przy próbie kliknięcia Caja wyświetla mi błąd: No mount object for mounted volume. PRóba montowania ręcznie kończy się powodzeniem (!) jednak żadnego zasobu nie widać. Próba demontowania niby-udanego punktu kończy się komunikatem, że nie jest zamontowany. WTF?

Płyta była nagrywana pod Linuksem, chyba nawet na tej samej nagrywarce. Tylko distro było inne (Mint). Poinstalowałem różne takie dvdrwtools, udftools itp. i nic. A zależy mi na archiwizowaniu na tym nośniku, bo z punktu widzenia trwałości – po prostu warto.

[Solved]

Rozwiązanie przyszło przypadkiem przy podpowiedzi użycia innego programu (pmount).

Banał.

W /etc/fstab wpisane na sztywno było /dev/sr0:

/dev/sr0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0

Niestety wpis był z tego co kojarzę systemowy i sądziłem, że to tam tak musi być, by w ogóle działało DVD. Po wykomentowaniu wszystko działa.

--
Pozdrawiam,
Marsjanin
Zablokowany