niepe

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Awatar użytkownika
szelma
Beginner

[+]niepełny systemsettings po aktualizacji

Post autor: szelma »

Witam.Od kilku dni w moim sidzie amd64 pojawiało się sporo aktualizacji,ale pakiet systemsettings wyrzucał błąd.Cierpliwie czekałem aż dzisiaj przeszło,tyle że wygląda to tak
Załącznik 127.jpg nie jest już dostępny
Jak widać coś się wysypało i nie potrafię sobie z tym poradzić :/
Załączniki
127.jpg
Awatar użytkownika
Kamilko
Beginner

Post autor: Kamilko »

Czy to samo dzieje się, jak stworzysz nowego użytkownika?
Awatar użytkownika
szelma
Beginner

tak to samo
Awatar użytkownika
mati75
Junior Member

Post autor: mati75 »

Jak się używa sida, to się używa też głowy.

KDE 5 wchodzi do sida i dlatego nie działa systemsettings. Najlepiej zrobić pin dla pakietów do wersji stable.
Awatar użytkownika
szelma
Beginner

No wiem wiem własnie,ze sporo zmian.Poczekam cierpliwie,zapewne będzie dobrze niebawem :)
giaur
Member

Post autor: giaur »

Potwierdzam. Niestety chyba trochę się tam panowie zagalopowali, to powinno leżeć tylko w experimental, a gdy będzie już komplet pakietów, wtedy dopiero powinno wejść w całości do sida jako aktualizacja kde4 do kde5. Teraz wygląda to tak, że po kolei wrzucają pojedyncze pakiety z kde5 i psują istniejącą instalację kde4 - a to nie ma języka polskiego gdzieniegdzie, a to ustawienia już od kde5 i nie działają, a to plasmoid network managera przestał działać, a to nie można zainstalować pakietu bo gryzie sie zawartość z pakietami od kde4, które już są zainstalowane itd.

Ktoś tam porządnie powinien walnąć się w łeb za takie akcje. Nie zwróciłem na to uwagi i musiałem cofać pakiety bo mi się wysypywało kde całkiem.
Awatar użytkownika
szelma
Beginner

mi się ładnie zaktualizowało.Nie mogę tylko zmienić tapety na swoją i nie działa pobieranie dodatków do plazmy.Komunikat:wczytywanie dostawców z pliku:http://download.kde.org/ocs/providers.xml nie powiodło się.Wyczytałem gdzieś,że problem leży po stronie proxy,ale niestety nie u mnie.Zauważyłem,że mamy nowy menager logowania.To już nie jest kdm tylko sddm.
giaur
Member

A mi dziś rozwaliło całe kde po aktualizacji w Sidzie. W ogóle przestał działać menedżer okien - okna nie miały obramowań. To wszystko nawet na czystej konfiguracji (czyli usunięty stary katalog .kde)

Ciągle kde5 jest niepełne. Zainstalowałem pełne kde4 z testing i kolejna niespodzianka - te gówno jest i testing. Tzn KDE jest jeszcze pełne w wersji 4, ale systemsttings nawet w testingu jest już z kde5, więc ustawień systemu praktycznie nie ma. Dodatkowo pakiet językowy też w testingu jest niepełny (chyba juz do kde5 bardziej), bo nie wszystko mam po polsku, nie ma też plasmoidu sieci (tzn, jest ale od kde5 i nie działa).

Naprawdę, nie chcę tu kląć i rzucać mięsem, ale chyba Debian powoli upada skoro dzieją się takie rzeczy - to co zrobili z KDE to jakaś parodia. O ile takie zamieszanie w Sidzie, gdzie obecnie kde jest w totalnej rozsypce i nie działa w ogóle mogę jeszcze wybaczyć (z trudem) - w końcu to jest "unstable", no ale żeby jeszcze rozwalać wszystko w testing to już chyba przesada.

Zawsze byłem przyzwyczajony uzywając tego systemu od ponad 10 lat, że rozyspka to jest w experimental, sid jest generalnie stabilny (czasem drobne rzeczy nie działają, ale jest to poprawiane w ciągu kilku dni), testing jest stabilny i w miarę nowy - tu się nic złego nie dzieje,a stable na serwer.

Skoro jednak juz nawet w testingu ktoś robi syf, to ja zastanawiam sie czy sie nie rozejrzeć za inną dystrybucją. Będą teraz tak masakrować te nieszczęsne KDE5 (gdzie w innych distro od roku pewnie działa stabilnie), psuć stopniowo KDE4 w testing wrzucając po 1-2 pakiety z KDE5 które rozwalają KDE4, nie mówiąc już o Sidzie gdzie kde teraz nie istnieje praktycznie. Może za klika miesięcy to się ustabilizuje, ale nie pojmuję po co syfić w sidzie i testingu, skoro do eksperymentów jest Experimental. Do Sida powinien trafić juz pełen działający zestaw, tak jak to mieliśmy zawsze przy aktualizacji kde do kolejnych wersji.
klavierkrk
Beginner

Post autor: klavierkrk »

co się dziwicie? KDE to kobyła (GNOME podobnie). Natomiast im coś jest lżejsze i mniejsze, tym trudniej o buga i jest prostsze. A jak się już coś zepsuje, to zdebuggować łatwo, bo mało pakietów do reinstalacji, mniej procesów uruchomionych, wszystko łatwiej poukładać od nowa, etc

http://blog.opperschaap.net/2009/12/12/ ... ributions/

spinnujcie sobie KDE do stable i nie będzie problemu.
Ostatnio zmieniony 30 listopada 2019, 21:34 przez klavierkrk, łącznie zmieniany 1 raz.
giaur
Member

Niby tak. Ale tak się zastanawiam, kde to pewnie około 100 pakietów, mam wszystkie wklepywać do apt preferences czy jest jakiś prostszy sposób? Ktoś coś doradzi?
ODPOWIEDZ