niepe
[+]niepełny systemsettings po aktualizacji
Witam.Od kilku dni w moim sidzie amd64 pojawiało się sporo aktualizacji,ale pakiet systemsettings wyrzucał błąd.Cierpliwie czekałem aż dzisiaj przeszło,tyle że wygląda to tak
Jak widać coś się wysypało i nie potrafię sobie z tym poradzić :/
Potwierdzam. Niestety chyba trochę się tam panowie zagalopowali, to powinno leżeć tylko w experimental, a gdy będzie już komplet pakietów, wtedy dopiero powinno wejść w całości do sida jako aktualizacja kde4 do kde5. Teraz wygląda to tak, że po kolei wrzucają pojedyncze pakiety z kde5 i psują istniejącą instalację kde4 - a to nie ma języka polskiego gdzieniegdzie, a to ustawienia już od kde5 i nie działają, a to plasmoid network managera przestał działać, a to nie można zainstalować pakietu bo gryzie sie zawartość z pakietami od kde4, które już są zainstalowane itd.
Ktoś tam porządnie powinien walnąć się w łeb za takie akcje. Nie zwróciłem na to uwagi i musiałem cofać pakiety bo mi się wysypywało kde całkiem.
Ktoś tam porządnie powinien walnąć się w łeb za takie akcje. Nie zwróciłem na to uwagi i musiałem cofać pakiety bo mi się wysypywało kde całkiem.
mi się ładnie zaktualizowało.Nie mogę tylko zmienić tapety na swoją i nie działa pobieranie dodatków do plazmy.Komunikat:wczytywanie dostawców z pliku:http://download.kde.org/ocs/providers.xml nie powiodło się.Wyczytałem gdzieś,że problem leży po stronie proxy,ale niestety nie u mnie.Zauważyłem,że mamy nowy menager logowania.To już nie jest kdm tylko sddm.
A mi dziś rozwaliło całe kde po aktualizacji w Sidzie. W ogóle przestał działać menedżer okien - okna nie miały obramowań. To wszystko nawet na czystej konfiguracji (czyli usunięty stary katalog .kde)
Ciągle kde5 jest niepełne. Zainstalowałem pełne kde4 z testing i kolejna niespodzianka - te gówno jest i testing. Tzn KDE jest jeszcze pełne w wersji 4, ale systemsttings nawet w testingu jest już z kde5, więc ustawień systemu praktycznie nie ma. Dodatkowo pakiet językowy też w testingu jest niepełny (chyba juz do kde5 bardziej), bo nie wszystko mam po polsku, nie ma też plasmoidu sieci (tzn, jest ale od kde5 i nie działa).
Naprawdę, nie chcę tu kląć i rzucać mięsem, ale chyba Debian powoli upada skoro dzieją się takie rzeczy - to co zrobili z KDE to jakaś parodia. O ile takie zamieszanie w Sidzie, gdzie obecnie kde jest w totalnej rozsypce i nie działa w ogóle mogę jeszcze wybaczyć (z trudem) - w końcu to jest "unstable", no ale żeby jeszcze rozwalać wszystko w testing to już chyba przesada.
Zawsze byłem przyzwyczajony uzywając tego systemu od ponad 10 lat, że rozyspka to jest w experimental, sid jest generalnie stabilny (czasem drobne rzeczy nie działają, ale jest to poprawiane w ciągu kilku dni), testing jest stabilny i w miarę nowy - tu się nic złego nie dzieje,a stable na serwer.
Skoro jednak juz nawet w testingu ktoś robi syf, to ja zastanawiam sie czy sie nie rozejrzeć za inną dystrybucją. Będą teraz tak masakrować te nieszczęsne KDE5 (gdzie w innych distro od roku pewnie działa stabilnie), psuć stopniowo KDE4 w testing wrzucając po 1-2 pakiety z KDE5 które rozwalają KDE4, nie mówiąc już o Sidzie gdzie kde teraz nie istnieje praktycznie. Może za klika miesięcy to się ustabilizuje, ale nie pojmuję po co syfić w sidzie i testingu, skoro do eksperymentów jest Experimental. Do Sida powinien trafić juz pełen działający zestaw, tak jak to mieliśmy zawsze przy aktualizacji kde do kolejnych wersji.
Ciągle kde5 jest niepełne. Zainstalowałem pełne kde4 z testing i kolejna niespodzianka - te gówno jest i testing. Tzn KDE jest jeszcze pełne w wersji 4, ale systemsttings nawet w testingu jest już z kde5, więc ustawień systemu praktycznie nie ma. Dodatkowo pakiet językowy też w testingu jest niepełny (chyba juz do kde5 bardziej), bo nie wszystko mam po polsku, nie ma też plasmoidu sieci (tzn, jest ale od kde5 i nie działa).
Naprawdę, nie chcę tu kląć i rzucać mięsem, ale chyba Debian powoli upada skoro dzieją się takie rzeczy - to co zrobili z KDE to jakaś parodia. O ile takie zamieszanie w Sidzie, gdzie obecnie kde jest w totalnej rozsypce i nie działa w ogóle mogę jeszcze wybaczyć (z trudem) - w końcu to jest "unstable", no ale żeby jeszcze rozwalać wszystko w testing to już chyba przesada.
Zawsze byłem przyzwyczajony uzywając tego systemu od ponad 10 lat, że rozyspka to jest w experimental, sid jest generalnie stabilny (czasem drobne rzeczy nie działają, ale jest to poprawiane w ciągu kilku dni), testing jest stabilny i w miarę nowy - tu się nic złego nie dzieje,a stable na serwer.
Skoro jednak juz nawet w testingu ktoś robi syf, to ja zastanawiam sie czy sie nie rozejrzeć za inną dystrybucją. Będą teraz tak masakrować te nieszczęsne KDE5 (gdzie w innych distro od roku pewnie działa stabilnie), psuć stopniowo KDE4 w testing wrzucając po 1-2 pakiety z KDE5 które rozwalają KDE4, nie mówiąc już o Sidzie gdzie kde teraz nie istnieje praktycznie. Może za klika miesięcy to się ustabilizuje, ale nie pojmuję po co syfić w sidzie i testingu, skoro do eksperymentów jest Experimental. Do Sida powinien trafić juz pełen działający zestaw, tak jak to mieliśmy zawsze przy aktualizacji kde do kolejnych wersji.
-
- Beginner
co się dziwicie? KDE to kobyła (GNOME podobnie). Natomiast im coś jest lżejsze i mniejsze, tym trudniej o buga i jest prostsze. A jak się już coś zepsuje, to zdebuggować łatwo, bo mało pakietów do reinstalacji, mniej procesów uruchomionych, wszystko łatwiej poukładać od nowa, etc
http://blog.opperschaap.net/2009/12/12/ ... ributions/
spinnujcie sobie KDE do stable i nie będzie problemu.
http://blog.opperschaap.net/2009/12/12/ ... ributions/
spinnujcie sobie KDE do stable i nie będzie problemu.
Ostatnio zmieniony 30 listopada 2019, 21:34 przez klavierkrk, łącznie zmieniany 1 raz.