Zbiorowa zmiana nazwy plików ze zdj
-
- Beginner
Zbiorowa zmiana nazwy plików ze zdjęciami
Potrzebuję zmienić nazwę kilkuset fotografiom które będą zaczynały się od tego samego członu a różniły końcówką. Dokładnie to ma być coś takiego: Nazwa pliku [001], Nazwa pliku [002] ...
Jak dokonać takiej zbiorowej zmiany nazwy plików? Za pamiętnych czasów w Windowsie wyręczał mnie program do przeglądania fotek "ACDSee", który miał taką możliwość.
Jak dokonać takiej zbiorowej zmiany nazwy plików? Za pamiętnych czasów w Windowsie wyręczał mnie program do przeglądania fotek "ACDSee", który miał taką możliwość.
-
- Beginner
http://www.gnomefiles.org/app.php?soft_id=2048gawcyk1986 pisze:A pod Gnome?
Jest w repo w sekcji unstable. Wygodny nawet.
//
Aaa... to late ;p
A ja w drugą stronę zadam pytanie. Mam 1663 pliki, ok 40% z nich (tak na oko) wymaga zmiany nazwy. Dokładnie potrzebuję wyciąć pewne prefiksy sprzed właściwej nazwy pliku. Krename niestety tylko dodaje. Istnieje jakiś graficzny program do masowej zmiany nazw, czy muszę wyrzeźbić skrypt? Interesowałoby mnie wykorzystanie wyrażeń regularnych.
Edit: Nie było pytania. Pod ,,znajdź i zamień'' znalazłem upragnione wyrażenie regularne.
Edit: Nie było pytania. Pod ,,znajdź i zamień'' znalazłem upragnione wyrażenie regularne.