VPS a konto użytkownika

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Awatar użytkownika
Marsjanin

VPS a konto użytkownika

Post autor: Marsjanin »

Witam.

Uruchomiliśmy sobie serwer IRC. Na VPS. Oprogramowanie VPS to Debian 7.

Problem w tym, że wszystko zostało skonfigurowane na koncie zwykłego użytkownika, którego nie ma w grupie sudoers (i tak niech pozostanie). Pisali w samouczkach, że tak bezpieczniej.

Teraz mam zagadkę, jak spowodować automatyczne uruchomienie usług (lub skryptu do ich włączania), po np. padzie VPS-a. Domyślnie konto usera nie jest tykane, dopóki nie zaloguję się na nie przez SSH. Nie bardzo mam ochotę przenosić wszystko na roota.

Wystarczy root'owy skrypt w init.d zaczynający się od su user?
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

Nie kombinuj, napisz sobie prosty skrypt sprawdzający czy działa serwer IRC-a i uruchamia go w przypadku, gdy nie działa i dorzuć do crona dla użytkownika.
W tym momencie nie masz problemu z uprawnieniami ani z niczym innym a po restarcie samoczynnie wstanie po uruchomieniu skryptu.
Dodatkową zaletą jest uruchomienie skryptu w przypadku jego padu z jakiegoś powodu.
Awatar użytkownika
Marsjanin

Post autor: Marsjanin »

Pomroczność jasna kazała mi myśleć, że tylko cron roota wykonuje się po starcie systemu, a użytkownik musi się zalogować. Błąd.

Popełniłem swego czasu takie szkaradztwo, odpalane było z ręki i działało w cudowny sposób:

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/bash
    until ps ax|\
        grep -i PROCES|\
        grep -v grep|\
        grep -v bash|\
        grep -v defunct&>/dev/null
    do PROCES
    done
Widzę, że dołożenie exit przed done rozwiąże problem, który miałem przy poprzedniej okazji – wielokrotnego odpalania skryptu w cronie.
ODPOWIEDZ