No właśnie nie mam pojęcia co się stało... nie mogę zalogować się na żadne konto przez SSH ani też przez program WinSCP uzyskać dostępu do plików.
Wcześniej też już raz miałem taki problem ale nie miałem pojęcia czym on był spowodowany i poszła reinstalacja systemu.
PUTTY:
WinSCP:
Aktualnie mam dostęp z poziomu konsoli do roota bo jeszcze się nie wylogowałem ale chwilowe odcięcie od neta i chyba reinstall pozostanie bo niby jak się potem zaloguję?
Proszę o szybką pomoc co robić...
[ Dodano: 2007-08-05, 15:57 ]
Właśnie po poszukiwaniach na forum rozwiązałem swój problem
/etc/init.d/ssh restart
Ale pytanie: Co robić jeżeli SSH mi padnie a ja nie będę zalogowany? Konieczny restart?
Nie mam fizycznego dostępu do maszyny... Tylko SSH. Już sobie z tym poradziłem, ale co robić jeżeli SSH padnie a ja nie będę zalogowany? Już niczego nie da się zrobić?
Ciekaw jestem co było rozwiązaniem problemu.
Mam pewien pomysł jak się zabezpieczyć na padające SSH, robiąc "drugie wejście". Co pracuje na tym komputerze i do czego masz dostęp? Jest tam Apache z PHP?
Nie wiem czy to jest w ogóle wykonalne (rzeczy niemożliwe tyko trwają dłużej) ale może ustawiając odpowiednio uprawnienia przez FTP można na komputerze odpalić skrypt bash który zrestartuje ssh. Wtedy jeżeli padnie ssh będzie można je wskrzesić przez FTP.
[ Dodano: 2007-08-05, 16:51 ]
Rysiu pisze:
Logach? A gdzie są te logi zlokalizowane?
Nigdzie nie jest napisane, że sshd musi pracować jako niezależny demon. Można przecież "wołać" go z inetd. Szczególnie wtedy, jeżeli nie ma zbyt wielu połączeń na serwer. Swoją drogą takie dziwne jego zachowanie należy wyjaśnić.