Siemka. Od jakiegoś czasu mam pod sobą serwer na którym jest strona www + postfix + udostępnianie neta 25jednostkom.
Problem pojawia się z postfixem. Dzisiaj chciałem wysłać e-mail ale wywala że spamhaus blokuje mój adres e-mail. Wbiłem na stronę spamhaus i wywala
is not listed in the SBL
is listed in the PBL, in the following records:
is listed in the XBL, because it appears in:
Wyczytałem że mogę mieć wirusa który rozsyła spam i dlatego zostałem zablokowany. Poczyniłem krok po kroku tak jak mi napisali żeby usunąć swój adres z spamhaus ale za jakiś czas znowu mi go pewnie zablokują.
Czy ktoś ma jakieś rady dla mnie?
Spamhaus
- LordRuthwen
- Moderator
-
- Beginner
Okej. Dzięki za radę 
Siema. Zostałem znowu zablokowany ale już wiem gdzie leży problem. Kolega dał mi komendę którą sprawdzę częstość wychodzącej poczty. Jeden z komputerów był zainfekowany i rozsyłał spam co 1min wiadomość... Robię porządki z zainfekowanym sprzętem i wtedy usunę swój adres ze spamhaus... Dzięki

Siema. Zostałem znowu zablokowany ale już wiem gdzie leży problem. Kolega dał mi komendę którą sprawdzę częstość wychodzącej poczty. Jeden z komputerów był zainfekowany i rozsyłał spam co 1min wiadomość... Robię porządki z zainfekowanym sprzętem i wtedy usunę swój adres ze spamhaus... Dzięki