nvidia-settings --load-config-only

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Johnny

Post autor: Johnny »

Witam

Zainstalowałem sterownik nvidii 304.88 na debianie whezzy ze środwiskiem graficznym XFCE oraz skonfigurowałem ustawienia(nie chodzi o 20-nvidia.conf) typu jasność, gamma, kontrast i inne. Konfiguracja działa bez zarzutu, lecz gdy włączy się komputer ponownie, ustawienia powracają do domyślnych i w tym problem. Szukałem informacji na ten temat w różnych źródłach i zastosowałem dwie konfiguracje dla pliku .nvidia-settings-rc gdzie jedna opcja kompletnie nie działa, a druga tak sobie, co mnie nie zadowala.

1)
a) Uruchomienie w terminalu jako root Nvidia Settings , ustawienie i zapisanie pliku konfiguracyjnego:

Kod: Zaznacz cały

.nvidia-settings-rc   *mój błąd, miałem na myśli nie plik -sh a-rc
na /home/urzytkownik/...

b) Następnie edytowanie w nano pliku:

xinitrc
wklejenie polecenia:

zapisanie i zamknięcie notatnika, pwd:

# cd /etc/X11/xinit/*xinitrc
c) Uruchomienie ponownie komputera...ustawienia "domyślne" dalej się uruchamiają.

2)
Utworzenie w "Sesji i uruchomienie" w zakładce "automatyczne uruchamianie" skryptu dla:

/usr/bin/X11/X11/nvidia-settings
Po ponownym uruchomieniu komputera działa program oraz ustawienia wcześniej zapisane, lecz po wyłączeniu programu Nvidia Settings konfiguracja zmienią się na "domyślnie" i obraz jest jaskrawy.

W każdym bądź razie wolałbym by te ustawienia ładowały się z polecenia pliku xintric, co defacto jak w/w nie ładują się wcale, niestety. Natomiast, gdy uruchomie w terminalu jako root nvidie-setting automatycznie ustawienia powracają na takie jakie są zapisane w pliku -rc. Już nie wiem co dalej robić.

Odnośniki:

https://wiki.manjaro.org/index.php?title=Configure_ … em_on_Startup
1) *Configure X Screen settings (OpenGL Settings, Antialiasing, X Server XVideo)
http://unix.stackexchange.com/questions/46474/how-t … nt64494_46474
1) *How to make changes in nvidia-settings tool persistent
https://dug.net.pl/tekst/142/nvidia___z ... _debianie/
2) *Panel konfiguracyjny Nvidii

https://wiki.debian.org/NvidiaGraphicsD ... on_304.125
** Instalacja sterownika wedle tych wytycznych.
Awatar użytkownika
gaim

Post autor: gaim »

threads/32294-nvidia-settings-l-autosta ... ght=nvidia
podobny temat, nie udało się rozwiązać.

Tak miałem na mincie i ustawienia się ładowały, nie masz takiej możliwości na xfce?:

http://imgur.com/jyBEnml
Johnny

Problem na razie taki, że nie chcą się ustawienie uruchomic w terminalu jako lokalny uzytkownik z polecenia:

i

nividia-settings -l
Natomiast gdy włącze panel gragiczny nvidii np. programy<system<nvidia settings - ustawienia automatycznie się ładują i obraz jest taki jak zapisałem w pliku -rc wcześniej.

Próbowałem też robić tak jak napisał w twoim temacie marcin1982

touch ~/.xprofile 
echo „nvidia-settings -l &” >> .xprofile
I taki mam wynik:

$ touch ~/.xprofile
$ echo „nvidia-settings -l &” >> .xprofile
[1] 4311
„nvidia-settings -l
bash: $'\342\200\235': nie znaleziono polecenia
[1]+  Done                    echo „nvidia-settings -l
Awatar użytkownika
gaim

Post autor: gaim »

Nie masz w xfce okienka do edycji programu startowego?
Johnny

oczywiśćie, że mam - dodawałem polecenie i program, nawet aplet z szybkim uruchamianiem - polecenie nie działa w ogóle ani tak ani tak.
Johnny

oczywiśćie, że mam - dodawałem polecenie i program, nawet aplet z szybkim uruchamianiem - polecenie nie działa w ogóle ani tak ani tak.

ps.
post do usunięcia.
Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator

Post autor: marcin1982 »

Utwórz w takim razie w katalogu:

~/.config/autostart
Plik pod nazwą na przykład ustawienia.desktop o treści:

[Desktop Entry]
Type=Application
Encoding=UTF-8
Name=Ustawienia domyślne
Comment=Default settings
Comment[pl]=Ustawienia domyślne
Exec=/usr/bin/nvidia-settings --load-config-only
Icon=/usr/share/pixmaps/nvidia-settings.png
Categories=Application;Settings;
Hidden=true
Żeby nie pałętało się to po menu programów - dodany jest wpis:

Hidden=true
Przeloguj się. Sprawdź czy działa.

Żeby zobaczyć co tak naprawdę robi to polecenie - jakie są efekty uruchom tak:

nvidia-settings --load-config-only -V
Johnny

Witaj Teraz przeczytałem twój post i przy okazji sprawdziłem w konsoli to polecenie

nvidia-settings --load-config-only -V
oto wynik:

ERROR: Cannot open display 'localhost:0'.
ERROR: Unable to assign attribute RedBrightness specified on line 44 of       configuration file '/home/john/.nvidia-settings-rc' (no Display       connection).
ERROR: Unable to assign attribute GreenBrightness specified on line 45 of       configuration file '/home/john/.nvidia-settings-rc' (no Display       connection).ERROR: Unable to assign attribute BlueBrightness specified on line 46 of       configuration file '/home/john/.nvidia-settings-rc' (no Display       connection).
ERROR: Unable to assign attribute RedContrast specified on line 47 of       configuration file '/home/john/.nvidia-settings-rc' (no Display       connection).
ERROR: Unable to assign attribute GreenContrast specified on line 48 of       configuration file '/home/john/.nvidia-settings-rc' (no Display       connection).
ERROR: Unable to assign attribute BlueContrast specified on line 49 of       configuration file '/home/john/.nvidia-settings-rc' (no Display       connection).
ERROR: Unable to assign attribute RedGamma specified on line 50 of       configuration file '/home/john/.nvidia-settings-rc' (no Display       connection).
ERROR: Unable to assign attribute GreenGamma specified on line 51 of       configuration file '/home/john/.nvidia-settings-rc' (no Display       connection).
ERROR: Unable to assign attribute BlueGamma specified on line 52 of       configuration file '/home/john/.nvidia-settings-rc' (no Display       connection).
Wszystko ERRORY dramat PS. Nie wiem dlaczego pokazuje w ten sposób wynik w ogóle gdzieś mi wcieło górny panel z ustawieniami czcionki itp, itd -nie, nie na pulpicie - w odpowiedzi na posta.
Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator

Post autor: marcin1982 »

U mnie - tak dla odmiany wali czymś takim :D

nvidia-settings -l -V

WARNING: Failed to match any targets for target specification 'DPY :D VI-D-0', specified on line 49 of configuration file
         '/home/marcin/.nvidia-settings-rc'.

WARNING: Failed to match any targets for target specification 'DPY :D VI-D-0', specified on line 50 of configuration file

WARNING: Failed to match any targets for target specification 'DPY :D VI-D-0', specified on line 51 of configuration file

WARNING: Failed to match any targets for target specification 'DPY :D VI-D-0', specified on line 52 of configuration file

WARNING: Failed to match any targets for target specification 'DPY:HDMI-0', specified on line 53 of configuration file

WARNING: Failed to match any targets for target specification 'DPY:HDMI-0', specified on line 54 of configuration file

WARNING: Failed to match any targets for target specification 'DPY:HDMI-0', specified on line 55 of configuration file

WARNING: Failed to match any targets for target specification 'DPY:HDMI-0', specified on line 56 of configuration file

WARNING: Failed to match any targets for target specification 'DPY :D VI-D-1', specified on line 57 of configuration file

WARNING: Failed to match any targets for target specification 'DPY :D VI-D-1', specified on line 58 of configuration file

WARNING: Failed to match any targets for target specification 'DPY :D VI-D-1', specified on line 59 of configuration file

WARNING: Failed to match any targets for target specification 'DPY :D VI-D-1', specified on line 60 of configuration file

Johnny

No i efekt końcowy jak zwykle taki sam...zrobiłem tak jak wyżej napisane i wielkie g... w edytorze nano wkleiłem tekst, zapisałem i przelogowałem się, errory są dalej, a monitor świeci i razi mnie w oczy. Poniżej screen z folderu .config, pokazany jest właściwy plik, co ciekawe podpisałem w nano "settings.desktop" a są "ustawienie domyślne". Ps. Właściwie przydałoby się wyczyścić dysk z tych ustawień -rc najlepiej ze wszystkich i zrobić pokolei jeszcze raz, nie wiem, czy ustawienia te w xorgu[20-nvidia.config(chyba)] mają też jakiś wpływ na ustawienia -rc.

EDYCJA - dodano:

Okey, wszystko się zgadza plik jest tam gdzie powinien, czyli w autostarcie!! Zrobiłem poprawnie wszystko w terminalu, ale zaciekawił mnie ten plik w fokderze /.configu - tym bardziej, że widze go pierwszy RAZ, zauważyłem go w menadżerze plików nie w terminalu. I wydaje mi sie że znalazłem problem z ustawieniami domyślnymi, bowiem wcześniej nawet nie wiedziałem, że taki folder jak ~/.config istnieje i że on odpowiada za wszystkie elementy wyświetlające się na ekranie. Zaraz spróbuje usunąc ten plik i zobaczymy, czy wreszczie będą odpowiednie ustawienia ekranu.
Załączniki
Przechwycenie obrazu ekranu - 22.04.2015 - 19:42:38.jpg
ODPOWIEDZ