Instalacja Debiana - Brak po
Instalacja Debiana - Brak połączenia z siecią.
Witajcie
Chciałbym nakreślić mój mały problem, który mnie nieźle sponiewierał do granic możliwości. Ostatnio dla odmiany chciałem przerzucić się na Debiana z Linuxa Mint, a obecnie na Ubuntu. Więc, ściągnąłem płytkę instalacyjną iso. na pendraka i zacząłem instalacje. Wszystko ładnie, pięknie dopóki nie pojawiło się okienko z konfiguracją połączenia sieciowego, bowiem wykryć karty sieciowej instalator nie mógł. Wyskoczył w okienku błąd z brakującym plikiem-już nie pamiętam jakim-, więc spisałem co trzeba i uruchomiłem google. Okazało się, że są potrzebne sterowniki do karty sieciowej "non-free" których de facto nie ma w plikach instalacyjnych debiana dla karty sieciowej - Air Live WN-360USB Wifi. Wrzuciłem pliki śćiągnięte ze sterownikami na pendrajwa razem z instalką i już myślałem, że będzie po wszystkim, ale problem znów pojawił się przy instalacji - ERROR, gdzie w Instalacja systemu podstawowego. Nie mogłem się pomylić, bowiem na pewno dobrze skonfigurowałem-znaczy podzieliłem na partycje dyski, ponieważ wcześniej zainstalowałem debiana bez połączenia. Znalazłem też Debiana [Non-Free] całą instalkę razem ze sterownikami, które były mi potrzebne do karty sieciowej. Włączyłem w opcjach Debiana Live i eureka połączenia sieciowe są, więc karta sieciowa działa jest sprawna, łączę się z moją siecią, czekam i czekam na połączenie i tak bez końca wtedy zakończyła się moja przygoda z Debianem na amen.
Liczę na pomoc, nie wiem, czy ja coś źle robię. Oby ten problem był błahy i ktoś mądry podpowie dobrą radą.
Chciałbym nakreślić mój mały problem, który mnie nieźle sponiewierał do granic możliwości. Ostatnio dla odmiany chciałem przerzucić się na Debiana z Linuxa Mint, a obecnie na Ubuntu. Więc, ściągnąłem płytkę instalacyjną iso. na pendraka i zacząłem instalacje. Wszystko ładnie, pięknie dopóki nie pojawiło się okienko z konfiguracją połączenia sieciowego, bowiem wykryć karty sieciowej instalator nie mógł. Wyskoczył w okienku błąd z brakującym plikiem-już nie pamiętam jakim-, więc spisałem co trzeba i uruchomiłem google. Okazało się, że są potrzebne sterowniki do karty sieciowej "non-free" których de facto nie ma w plikach instalacyjnych debiana dla karty sieciowej - Air Live WN-360USB Wifi. Wrzuciłem pliki śćiągnięte ze sterownikami na pendrajwa razem z instalką i już myślałem, że będzie po wszystkim, ale problem znów pojawił się przy instalacji - ERROR, gdzie w Instalacja systemu podstawowego. Nie mogłem się pomylić, bowiem na pewno dobrze skonfigurowałem-znaczy podzieliłem na partycje dyski, ponieważ wcześniej zainstalowałem debiana bez połączenia. Znalazłem też Debiana [Non-Free] całą instalkę razem ze sterownikami, które były mi potrzebne do karty sieciowej. Włączyłem w opcjach Debiana Live i eureka połączenia sieciowe są, więc karta sieciowa działa jest sprawna, łączę się z moją siecią, czekam i czekam na połączenie i tak bez końca wtedy zakończyła się moja przygoda z Debianem na amen.
Liczę na pomoc, nie wiem, czy ja coś źle robię. Oby ten problem był błahy i ktoś mądry podpowie dobrą radą.
Instalka pewna tzn. stable Debian 7.8.0 lxde albo xfce próbowałem z różnymi instalkami, bez skutku. Z tej chyba strony ściągałem już dobrze nie pamiętam.
http://cdimage.debian.org/debian-cd/cur ... so-hybrid/
Plus paczuszka z tymi sterownikami razem wrzuciłem na pendriva z instalką, dodam, że tylko dwa czy trzy razy je wczytało. Gdy mnie połączyło z siecią w instalatorze, właśnie wtedy ERROR wyskakiwał jak już przechodziłem do instalacji systemu. Po tych awariach z błedem już wcale ich instalator nie wykrywał.
https://packages.debian.org/wheezy/firmware-ralink
też, całą instalke znalazłem kompletną tzn. Debian whezzy ze środowiskiem graficznym i sterownikiem w/w ale już nie pamiętam skąd go pobrałem. Na tej instalce weszłem na debian live i normalnie wykryło mi sieci, tylko połączyć karta się nie mogła z routerem cały czas było połączenie w toku.
Podzieliłem dyski w ten sposób:
Ext4 - / boot 110mb Podstawowy początek
Ext4 - / 30gb Podstawowy początek
Ext4 - / home 50gb Logiczny początek
Ext4 - / Swap 256mb Logiczny początek
Dyski na pewno dobrze były partycjonowane. Instalowałem wcześniej bez połączenia z internetem, tylko co mi z Debiana bez internetu. Nie mam możliwości połączenia się przez LAN niestety.
http://cdimage.debian.org/debian-cd/cur ... so-hybrid/
Plus paczuszka z tymi sterownikami razem wrzuciłem na pendriva z instalką, dodam, że tylko dwa czy trzy razy je wczytało. Gdy mnie połączyło z siecią w instalatorze, właśnie wtedy ERROR wyskakiwał jak już przechodziłem do instalacji systemu. Po tych awariach z błedem już wcale ich instalator nie wykrywał.
https://packages.debian.org/wheezy/firmware-ralink
też, całą instalke znalazłem kompletną tzn. Debian whezzy ze środowiskiem graficznym i sterownikiem w/w ale już nie pamiętam skąd go pobrałem. Na tej instalce weszłem na debian live i normalnie wykryło mi sieci, tylko połączyć karta się nie mogła z routerem cały czas było połączenie w toku.
Podzieliłem dyski w ten sposób:
Ext4 - / boot 110mb Podstawowy początek
Ext4 - / 30gb Podstawowy początek
Ext4 - / home 50gb Logiczny początek
Ext4 - / Swap 256mb Logiczny początek
Dyski na pewno dobrze były partycjonowane. Instalowałem wcześniej bez połączenia z internetem, tylko co mi z Debiana bez internetu. Nie mam możliwości połączenia się przez LAN niestety.
Zawsze możesz zainstalować debiana offline, ściągnąć sobie tą paczkę: http://ftp.de.debian.org/debian/pool/no ... y.1.tar.gz i wypakować interesujące cię pliki.
- marcin1982
- Moderator
Okey, miałem taką świadomość tylko, że jak sam widzisz w moim w/w poście napisałem, iż ściągnąłem wraz z plikiem ze sterownikami do karty sieciowej - tak, dokładnie z tym plikiem i jeszcze innym. Instalka ważyła chyba o 100mb więcej niż zwykła w porównaniu ze zwykłą. Skoro pakiecik sterowników wgrany był, a na debianie livie nie łączy się karta z siecią, to ja nie widzę innej opcji po zainstalowaniu na dysku debiana. Ale zawsze można spróbować nie zaszkodzi trochę się znów pomordować z tym.
Ps.
Air Live to dość popularna firma nikt inny nie miał problemów z tą kartą sieciową przy instalacji debiana bądź już po? Chyba, że ja mam taką felerną i akurat debian jej nie trawi.
Nie mam możliwości połączenia się przez LAN niestety. Gdybym miał to bym nie pisał tego posta hehe
Ps.
Air Live to dość popularna firma nikt inny nie miał problemów z tą kartą sieciową przy instalacji debiana bądź już po? Chyba, że ja mam taką felerną i akurat debian jej nie trawi.
Nie mam możliwości połączenia się przez LAN niestety. Gdybym miał to bym nie pisał tego posta hehe
z tego co widzę to jest na ralinku? sprawdź
Jeżeli tak to nie powinno być z tym układem żadnych problemów na debianie. Potrzeba będzie tylko firmware ralinka. Zainstaluj system offline z pierwszego obrazu i doinstaluj wcześniej ściągnięte firmware:
https://packages.debian.org/search?keyw ... are-ralink
tak będzie chyba najprościej. Potrzebny będzie jeszcze jakiś menadżer sieci (network-manager lub wicd) prawdopodobnie jeżeli instalujesz standardowo debiana to zainstaluje się razem ze środowiskiem...
PS.
pokaż
Kod: Zaznacz cały
lsusb
https://packages.debian.org/search?keyw ... are-ralink
# dpkg -i firmware-ralink*
PS.
a patrzyłeś w opcjach menadźera sieci czy poprawny interfejs bezprzewodowy jest wpisany, czy się w ogóle interfejs podniósł ?" pisze:a na debianie livie nie łączy się karta z siecią
pokaż
/sbin/iwconfig
/sbin/ifconfig
/sbin/ifconfig -a
Oto wyniki:
Po wprowadzeniu polecenia ifconfig -a wyskakuje ten sam wynik co wyżej.
Manager sieci był już zainstalowany w debianie, lecz żadnego układu nie wykrywał. Natomiast na livie, ale tym już "NON-FREE" - cała instalka debiana wraz ze sterownikami Ralink i innymi, paczka 100mb chyba. Z tego co pamiętam pokazywał manager kartę sieciową z poprawną nazwą, ale połączyć z routerem się karta nie mogła cały czas było łączenie w toku.
:~$ lsusb
Bus 002 Device 003: ID 125f:db8a A-DATA Technology Co., Ltd.
Bus 002 Device 002: ID 8087:0020 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 005: ID 09da:000a A4 Tech Co., Ltd Optical Mouse Opto 510D
Bus 001 Device 004: ID 046d:c312 Logitech, Inc. DeLuxe 250 Keyboard
Bus 001 Device 003: ID 1b75:3072 Ovislink Corp. AirLive WN-360USB adapter
Bus 001 Device 002: ID 8087:0020 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
# iwconfig
eth0 no wireless extensions.
wlan0 IEEE 802.11bgn ESSID:"Salon"
Mode:Managed Frequency:2.437 GHz Access Point: C0:4A:00:8E:2C:52
Bit Rate:150 Mb/s Tx-Power=20 dBm
Retry short limit:7 RTS thr :o ff Fragment thr :o ff
Encryption key :o ff
Power Management :o ff
Link Quality=53/70 Signal level=-57 dBm
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:4 Invalid misc:156 Missed beacon:0
lo no wireless extensions.
# ifconfig
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 6c:62:6d:76:4f:d0
UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)
lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:65536 Metric:1
RX packets:1088 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:1088 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:227588 (227.5 KB) TX bytes:227588 (227.5 KB)
wlan0 Link encap:Ethernet HWaddr X0:Xf:X7:X0:Xc:Xd
inet addr:192.168.0.102 Bcast:192.168.0.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: feX0::2Xf:7Xff:feX0:cXd/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:38128 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:26738 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:38421758 (38.4 MB) TX bytes:4032424 (4.0 MB)
Po wprowadzeniu polecenia ifconfig -a wyskakuje ten sam wynik co wyżej.
Manager sieci był już zainstalowany w debianie, lecz żadnego układu nie wykrywał. Natomiast na livie, ale tym już "NON-FREE" - cała instalka debiana wraz ze sterownikami Ralink i innymi, paczka 100mb chyba. Z tego co pamiętam pokazywał manager kartę sieciową z poprawną nazwą, ale połączyć z routerem się karta nie mogła cały czas było łączenie w toku.
no jesteś połączony z siecią Salon i masz przydzielony prawidłowy adres
pokaż
pokaż
ping wp.pl