Niektóre aplikacje mają ładnie zintegrowaną górną belkę (na zdjęciu to gthumb i totem), inne uzbrajają się w obramowanie, które nie integruje się z motywem (tu smplayer i przeglądarka zdjęć od gnome). W gnome-tweak-tool brak motywu dla okna (w tym przypadku Vertex). Jak to ujednolicić?
http://i.imgur.com/Fcx6uTP.jpg
Ps. Debian Jassie, Gnome 3.14.1.
Brak spójno
hm myślałem że tylko smplayer, który jest w qt..podobno często mieszają w tym swoim bagienku przez co trudno utrzymać spójność interfejsu przy zmianie motywu, który de facto szybko staje się niekompatybilny z nową wersją tego cudownego środowiska a client-side decorations to już mistrzostwo świata;>..na innych iksach niż G3 apki gnomowe mają regularnie problemy ze spójnością interfejsu...Zrobili z GTK niezły bałagan..
Dzięki za info!
Do tej pory siedziałem na Ubuntu i Mincie, ale przekonałem się wreszcie do Debiana. Takie małe niespójności estetyczne to pikuś.
Pozdrawiam!
Ps. Ale gdyby ktoś wiedział jak metacity zmusić do współpracy z motywem GTK w Gome 3.14+ to proszę o pomoc.
EDIT: PROBLEM ROZWIĄZANY
Żeby mieć ładnie zintegrowane motywy GTK 3, w Gnome 3.14+ należy wypakować je do:
/.themes
w katalogu domowym.
Następnie skopiować je do:
/.local/share/themes
w katalogu domowym i tam w każdym pliku z motywem wywalić wszystko oprócz katalogu metacity-1 (można tego nie ruszać, ale wtedy będziemy mieć zdublowane pozycje w gnome-tweak-tool).
Koniecznie trzeba to rozłożyć w tych dwóch katalogach z motywami, jeśli będą tylko w jednym, gnome-tweak-tool nie będzie widział albo motywu elementów sterujących, albo obramowania okien.
Tyle, dziękuję dobranoc.

Do tej pory siedziałem na Ubuntu i Mincie, ale przekonałem się wreszcie do Debiana. Takie małe niespójności estetyczne to pikuś.
Pozdrawiam!
Ps. Ale gdyby ktoś wiedział jak metacity zmusić do współpracy z motywem GTK w Gome 3.14+ to proszę o pomoc.
EDIT: PROBLEM ROZWIĄZANY
Żeby mieć ładnie zintegrowane motywy GTK 3, w Gnome 3.14+ należy wypakować je do:
/.themes
w katalogu domowym.
Następnie skopiować je do:
/.local/share/themes
w katalogu domowym i tam w każdym pliku z motywem wywalić wszystko oprócz katalogu metacity-1 (można tego nie ruszać, ale wtedy będziemy mieć zdublowane pozycje w gnome-tweak-tool).
Koniecznie trzeba to rozłożyć w tych dwóch katalogach z motywami, jeśli będą tylko w jednym, gnome-tweak-tool nie będzie widział albo motywu elementów sterujących, albo obramowania okien.
Tyle, dziękuję dobranoc.