Wine

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
us3r.1

Wine

Post autor: us3r.1 »

Witam ! :) Jestem tu aby poprosić o poradnik albo jakieś*krótkie instrukcje jakie pakiety są potrzebne do złożenia wine ze źródeł, oraz jak zrobić by folderem tego wine nie było .wine a np .wine,a1. Wiem, że neo zrobił gdzieś poradnik ale czytałem wiele niezbyt dobrych opinii o nim a samemu nie wyszła mi instalacja jego sposobem(nie mogłem niektórych pakietów zainstalować).Chciałbym zainstalować tylko te naprawdę niezbędne pakiety do kompilacji wine. To w takim razie czekam, będę wdzięczny za wszystkie pomocne porady ; )
Awatar użytkownika
dedito
Moderator

Post autor: dedito »

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

dodaj repozytorium pakietów żróþdłowych do systemu, aktualizuj baze danych o pakietach i wydaj polecenie

Kod: Zaznacz cały

apt-get build-dep wine
wyświetli wszystkie pakiety potrzebne do zbudowania.
us3r.1

Yampress pisze:dodaj repozytorium pakietów żróþdłowych do systemu, aktualizuj baze danych o pakietach i wydaj polecenie

apt-get build-dep wine 
wyświetli wszystkie pakiety potrzebne do zbudowania.
Jak dodać repozytorium pakietów źródłowych ? Co dokladnie trzeba wkleić do /etc/apt/sources.list żeby takie repozytorium dodać ?
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

threads/1408-Repozytoria-Debiana-wpisy- ... urces-list

deb-src ....

entries/259-Przepakietowywanie

Jeśli chcesz komopilować numerek wyższy to dodajesz zródła wyższej wersji debiana. Jak np pod wheezym brałem żródła z jessie. I pakietowalem paczke ze zródeł wyższego smaku debiana na niższym.
us3r.1

Yampress pisze:threads/1408-Repozytoria-Debiana-wpisy- ... urces-list deb-src .... entries/259-Przepakietowywanie Jeśli chcesz komopilować numerek wyższy to dodajesz zródła wyższej wersji debiana. Jak np pod wheezym brałem żródła z jessie. I pakietowalem paczke ze zródeł wyższego smaku debiana na niższym.
Okej te wszystkie deb-src w repozytoriach miałem, jakby coś to mam jessiego. No i ogólnie teraz rozumiem że apt-get update potem apt-get build-dep wine i mogę bez problemu kompilować wybrane przeze mnie wine tak ?
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

wybrane to nie wiem czy pójdzie ale możesz spróbować. A jaka wersje chcesz kompilować?

https://packages.debian.org/wine

ta z sida? jest ta sama co w jessie...

Poza tym jest wine-development
https://packages.debian.org/wine-development

kompilacje jesli chcesz zrobioc to albo standardowa metoda
albo przez debianizacje zródeł
albo metoda checkinstall
us3r.1

@Yampress Chcę starsze wine skompilowac, coś około 1.4 - 1.5 i 32bit najlepiej. - w tym wypadku jakieś dodatkowe porady ?
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

wine jest 32 bitowe. entries/210-Instalacja-skype-i-wine-pod ... 64-bitowym
Pod systemem 64 bitowym działa dzięki dodaniu architektury 32 bitowej i tych paczek/bibliotek zależności używa do ddziałania.
A jaki masz system.
W sumie powinna pojsc kompilacja niższej wersji wine na wyższych zależnościach.
A jaki masz system 32 czy 64 bitowy?
Jaką metdoe kompilacji wybierasz?

./configure --opcje
make
make install?
us3r.1

system mam 64bitowy a metodę chcę wybrać:

./configure make make checkinstall 
Mam build-dep wine, mam dpkg --add-architecture i386, potem update a dalej co ? Na stronie winehq widzę tylko poradniki co do kompilacji pod wheezym albo pod sidem ale z tego co wyczytałem to po apt-get build-dep wine, po dodaniu architektury 32bit i po zaktuwalizowaniu muszę jeszcze zainstalowac te pakiety:

gcc-multilib libasound2-dev:i386 libgsm1-dev:i386 libjpeg8-dev:i386 liblcms2-dev:i386 libldap2-dev:i386 libmpg123-dev:i386 libopenal-dev:i386 libv4l-dev:i386 libx11-dev:i386 libxinerama-dev:i386 libxml2-dev:i386 zlib1g-dev:i386  
Były podane przy kompilowaniu wine32bit pod debianem wheezy ale jessie chyba ma te same pakiety co tu tylko ze aktualniejsze najwyzej. A więc zainstalowac je i juz jestem gotowy do kompilacji czy masz/macie jakies inne propozycje ? Albo moze inne pakiety instalowac, lub nie beda potrzebne te co podałem ?
ODPOWIEDZ