uruchamianie programow jak root pod KDE
uruchamianie programow jak root pod KDE
Hey,
wlasnie upgradeowalem KDE i teraz nie moge uruchomic synaptica jako zwykly user. Kde prosi o haslo roota, ale i tak nie pozwala w ten sposob uzywac tego typu programow (odrzuca haslo mimo ze jest poprawne). Udalo mi sie zmusic kdm do tego, zebym mogl logowac sie jako root, ale nie o to chodzi. Wiem tez, ze problem ten mozna rozwiazac za pomoca komendy xhost (przejrzalem FAQ). Wciaz nie moge poradzic sobie z tym, zeby KDE nie odrzucalo hasla. Byc moze edycja pliku SecurityPolicy wczesniej pomagala, ale ja tego pliku nie mam.
Moze wiecie jak sobie z tym poradzic?
Pozdrawiam
wlasnie upgradeowalem KDE i teraz nie moge uruchomic synaptica jako zwykly user. Kde prosi o haslo roota, ale i tak nie pozwala w ten sposob uzywac tego typu programow (odrzuca haslo mimo ze jest poprawne). Udalo mi sie zmusic kdm do tego, zebym mogl logowac sie jako root, ale nie o to chodzi. Wiem tez, ze problem ten mozna rozwiazac za pomoca komendy xhost (przejrzalem FAQ). Wciaz nie moge poradzic sobie z tym, zeby KDE nie odrzucalo hasla. Byc moze edycja pliku SecurityPolicy wczesniej pomagala, ale ja tego pliku nie mam.
Moze wiecie jak sobie z tym poradzic?
Pozdrawiam
Dzieki. Juz myslalem, ze to nowa polityka KDE. Najbardziej to jest lipne, gdy chcesz uruchomic program, ktorego nazwy nie idzie zapamietac (KDE jest nafaszerowane takimi) i uruchamianie go z konsoli to niezbyt przyjemnie doswiadczenie. A moze mozna wrocic do poprzedniej wersji KDE? Dosc mam juz 'nowosci'.suncez pisze:Spokojnie, to tylko błąd w pakiecie kde, proponuję poczekać na nowszą wersję
Kaka', podziwiam Twoją cierpliwość i upór w odpowiadaniu na moje upierdliwe posty. Jeszcze troche i zostane najwieksza maruda na tym forum ;-)
Pozdrawiam
Jaką masz teraz wersję KDE?Dzieki. Juz myslalem, ze to nowa polityka KDE. Najbardziej to jest lipne, gdy chcesz uruchomic program, ktorego nazwy nie idzie zapamietac (KDE jest nafaszerowane takimi) i uruchamianie go z konsoli to niezbyt przyjemnie doswiadczenie. A moze mozna wrocic do poprzedniej wersji KDE? Dosc mam juz 'nowosci'.
zimzum, grunt to luz 8-)zimzum pisze:Kaka', podziwiam Twoją cierpliwość i upór w odpowiadaniu na moje upierdliwe posty. Jeszcze troche i zostane najwieksza maruda na tym forum
Pozdrawiam!
No jeżeli chcesz wrócić do poprzednich wersji to ja nie widzę innego rozwiązania niż odinstalowanie KDE i zainstalowanie starszej wersji. Ja jednak na twoim miejscu nie robiłbym tego. Lepiej już się trochę "pomęczyć" i poczekać na poprawkę/nową wersję/cudzimzum pisze:Niestety najnowsza (3.5.5).

No to luz 8-)zimzum pisze:Ja jestem wyluzowany
Pozdrawiam!
http://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=135645
I wszystko jasne.
Mam nadzieje, ze nie bede musial przeskoczyc na KDE 4.0, bo nie lubie duzych zmian. Poki co ostrzegam przed upgradem
I wszystko jasne.
Mam nadzieje, ze nie bede musial przeskoczyc na KDE 4.0, bo nie lubie duzych zmian. Poki co ostrzegam przed upgradem