Kopiowanie tekstu: Debian na VBox <=> Windows7

Ogólne pytania dotyczące systemu
szymcio

Kopiowanie tekstu: Debian na VBox <=> Windows7

Post autor: szymcio »

Witam. Podepnę się pod temat, choć problem nie do końca ten sam. Używam debian 7.7.0 amd64 bez interfejsu graficznego w VirtualBox na Win7 - istnieje jakiś sposób na wklejanie skopiowanego tekstu w Win do terminala tekstowego w wirtualnej maszynie?
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

ssh
Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator

Post autor: marcin1982 »

szymcio

Proszę zapoznać się z regulaminem forum. Proszę nie odpowiadać w starych wątkach ani nie podpinać się pod tematy innych użytkowników.
szymcio

Post autor: szymcio »

Yampress,
dziękuję serdecznie :) Jestem bardzo początkujący, wielu rzeczy nie jestem świadomy

ssh+putty i wszystko gra :)
Awatar użytkownika
dedito
Moderator

Post autor: dedito »

szymcio pisze:Witam. Podepnę się pod temat, choć problem nie do końca ten sam. Używam debian 7.7.0 amd64 bez interfejsu graficznego w VirtualBox na Win7 - istnieje jakiś sposób na wklejanie skopiowanego tekstu w Win do terminala tekstowego w wirtualnej maszynie?
Odpowiednią opcję współdzielonego schowka masz w menu vbox'a w oknie maszyny wirtualnej..
Aby działał współdzielony schowek, na systemie wirtualnym musisz doinstalować dodatek "guest additions" (jeśli dobrze pamiętam). Odpowiednia opcja uruchamiająca instalację dodatku również znajduje się menu".
Nie pamiętam czy ten dodatek jest w standardowym pakiecie instalacyjnym, wujek google odpowie.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

szymcio pisze:Yampress,
dziękuję serdecznie :) Jestem bardzo początkujący, wielu rzeczy nie jestem świadomy

ssh+putty i wszystko gra :)
ja zawsze tak robię. Instaluje system na vb i na tym systememie serwer ssh. No i wtedy się bawię i zarządzam, przy okazji używając tylko ssh. Narzędzia wszędzie dziś potrzebnego...
ODPOWIEDZ