Serwer gier oraz wirtualne maszyny. Sprz

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
delissimo

Serwer gier oraz wirtualne maszyny. Sprzęt

Post autor: delissimo »

Witam! Mam kilka pytań dotyczących sprzętu na którym chciałbym postawić serwery dedykowane do dwóch gierek, prywatne FTP dla siebie oraz stronkę www jednocześnie. Zakupiłem dość wiekową maszynkę (nie wiem czy to był słuszny zakup jednak niewiele to kosztowało). Mianowicie serwer w obudowie rakowej (1 unit) Fujitsu Siemens RX220 z dwoma dwurdzeniowymi procesorami AMD opteron 2,6 Ghz oraz 8 gm ramu DDR1 (ecc 400 Mhz). Jedna z gier będzie miała 20-24 sloty druga 6-8. Teraz pytanie do was czy będzie to działać. Dodam, że na chwilę obecną posiadam juz taki serwerek na jakims domowym PC klasy core 2 duo e5200 2 gb ddr 2 800 mhz i stoi na tym ftp (testowo) oraz serwer tej gry na 6-8 slotów (Killing Floor). Chodzi to po japońsku (jakotako) ale podejrzewam że przez dość mocno zdechły dysk ( w fujitsu bedzie nowy).
Prosze napisać czy to ma sens i czy jest nadzieja by to wszystko "gadało" oraz czy są i jeśli są to jakie sposoby dobrego zabezpieczenia czegos takiego przed atakami.
Pozdrawiam i dziekuje.
Awatar użytkownika
dedito
Moderator

Post autor: dedito »

Nie napisałeś nic o łączu na jakim będą pracować te serwery.
Nie napisałeś nic o tym co to za serwery gier.
W serwerach gier najważniejsze jest wydajne łącze.
Obejrzyj sobie obecne obciążenie za pomocą komendy top.
delissimo

Odpowiadam Koledze na pytania:
1. Łącze to na chwilę obecną symetryk 10/10 (ale mogę zwiększyć)
2.Gry to Killing Floor oraz Enemy Territory: Quake Wars (silnik id tech wiec to samo co Quake III Arena)
Ja mam wątpliwości co do tego sprzętu (czy te DDR1 400 Mhz to nie jest jakaś baaardzo przestarzała lipa, mimo, że jest tego 8GB).
Planuję użyć debiana jak dotychczas tyle że bez środowiska graficznego (choc serwer ma tam jakis prymitywny chipsecik radeona zeby cos tam sobie wyswietlac wiec moze jakies LXD (ja tam w linuksie za biegły nie jestem od podstawowe rzeczy potrafie)
sethiel
Junior Member

Post autor: sethiel »

A toś starożytny artefakt nabył. Moim zdaniem bez sensu - prąd zje Ci tyle że w pół roku Ci się nowy zwróci.
Poza tym jak przez serwer dedykowany rozumiesz wirtualkę to ten AMD Opteron 285 nie ma wsparcia VT więc na taki nawet Esxi3.5 to słabo to widzę.
Nie mówiąc już o DDR1 SDRAM - zaśniesz w trakcie instalacji.
9 letni przycisk do papieru.
Najtańszy składak za 500zł będzie działał eony gazylionów razy szybciej. Poza tym nie jestem pewien czy w ogóle system da się nowy na tym postawić.
A na złomie dostaniesz za to ze 100zł (tylko znajdź taki co kupuje elektronikę).
delissimo

Dzieki kolego sethiel. Tego typu odpowiedzi oczekiwalem. Nie jestem za bardzo w temacie. A moze podpowiesz co trzebaby bylo miec zeby takie serwery dobrze chodzily (oprocz lacza bo z tym nie problem). Chodzi o sprzet. Zeby nie zdemolowal portfela ale zeby dal rade.
sethiel
Junior Member

Post autor: sethiel »

Ile tam użytkowników będzie?
Pal to 6 zwykły pcet na domowy serwer da rady: http://olx.pl/oferta/komputer-stacjonar ... 4002fca113
Swoją drogą byłem dzisiaj z ciekawości u złomiarza i za podobny serwer hp proliant 380 (albo 360) generacji 2 dostałem 50 zł :) najwięcej za radiatory. (oczywiście rozłożyłem go na części pierwsze)
delissimo

No 6 uzytkownikow max plus 2 spectow to razem 8 no i do 10 hostow na TS3. W tym momencie stoi To na core2Duo 2,5 Ghz i 2Gb DDR2 800 Mhz z dosc mocno sfatygowanym HDD. Zastanawiam się czy dolozenie 2 GB ramu oraz zmiana dysku na nowy zrobi roznice znaczącą.

Przymierzam się ciągle do podrasowania swojego serwera. Zamierzam zmienić mu dysk twardy, dołozyć 2GB ramu DDR2 800 Mhz, oraz wymienić płyte główną (obecna nie wiem dlaczego czyta tylko jedną kośc 2 GB a obsługuje 4GB ramu jednak drugiej kości 2GB nie widzi). Idąc tym tropem mam kilka pytań:
* Jaki jest dobry, szybki, łatwy i bezinwazyjny sposób sposób na sklonowanie zawartości starego dysku na nowy?
* Czy jeśli już sklonuję zawartość starego dysku na nowy, to czy jeśli wymienię płytę główną na inną, to czy będą zgrzyty jak na windzie czy też będzie to działało (zastanawiam się czy w wypadku nowej płyty nie stawiać serwera na nowo?
* Czy instalacja jakiegokolwiek środowiska graficznego mocno obciąża cały układ (obecnie mam GNOME i przy 2GB pamięci operacyjnej na serwerze mam czasami lagi ale w 90% winię dysk) ? Przyznam, ze niezbyt płynnie poruszam się po konsoli i zrobienie czegokolwiek po putty zajmuje mi 5x dwiecej czasu niż przez zdalny pulpit.
Zaznaczam, że użyłem opcji szukaj jednak informacje, na które sie natknąłem nie były dla mnie do końca pełne, stąd szereg pytań. Z góry dzięki za udział w temacie.
Awatar użytkownika
dedito
Moderator

delissimo pisze: * Jaki jest dobry, szybki, łatwy i bezinwazyjny sposób sposób na sklonowanie zawartości starego dysku na nowy?
Cokolwiek znaczy "bezinwazyjny" to polecam Clonezille lub po prostu dd.
https://wiki.archlinux.org/index.php/disk_cloning
delissimo pisze: * Czy jeśli już sklonuję zawartość starego dysku na nowy, to czy jeśli wymienię płytę główną na inną, to czy będą zgrzyty jak na windzie czy też będzie to działało (zastanawiam się czy w wypadku nowej płyty nie stawiać serwera na nowo?
Mogą być problemy ale nie takie z którymi nie można by sobie poradzić. Zależy co zamiast obecnej płyty dasz.
delissimo pisze: * Czy instalacja jakiegokolwiek środowiska graficznego mocno obciąża cały układ (obecnie mam GNOME i przy 2GB pamięci operacyjnej na serwerze mam czasami lagi ale w 90% winię dysk) ? Przyznam, ze niezbyt płynnie poruszam się po konsoli i zrobienie czegokolwiek po putty zajmuje mi 5x dwiecej czasu niż przez zdalny pulpit.
Akurat Gnome jest "ciężkim środowiskiem". Zastanów się nad lżejszym. W przypadku serwera powinno wystarczyć jakieś proste lekkie z rodziny *box.
https://l3net.wordpress.com/2013/03/17/ ... -desktops/
delissimo

Dzięki Kolego. Sprawidziłem już środowisko E17 i jest rewelacyjne. Będe z nim coś próbował. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dedito
Moderator

W tej klasie "okienek" przyjrzyj się jeszcze LXDE, dosyć często wybierane jako podstawowe środowisko lekkich dystrybucji linuksowych.
ODPOWIEDZ