Czy warto kupi

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
mza

Czy warto kupić router ( Wake On Wan / Lan ): TP-Link Router Wi-Fi DSL TL-WR740N

Post autor: mza »

Witam

Potrzebuje Wake On Wan i Lan i jestem zmuszony kupić jakiś tani router.
Wcześniej nieco czytałem na elektroda.pl - niby ludziom udaje się z WAN-u budzić komputery,
przez przekierowanie za pomocą router-a na port 7-9 broadcast przychodzącego Magic Pakiet-u.

Mimo wszystko czytałem iż są problemy, po pewnym czasie to co działa, może już potem nie działać.
Dlatego szukam odpowiedniego modelu który podoła.

Chciałbym prosić o radę, jaki kupić router do max 60zł.
Muszę mieć możliwość podmiany w nim softu - czytałem na niebezpiecznik.pl że masa TP-Linków
ma wady w oprogramowaniu, które pozwala czasami, dostać się do panelu admina, poznać hasło itd.
Nie pamiętam czy po Lan czy po WAN, mimo wszystko odebrałem to jako minusy.

Celem jest pobudka jednego komputera.

Widziałem też rewelacyjne rozwiązanie pobudki komputera za pomocą odpowiedniej karty.
Niestety raz link znaleziony przepadł i nie mogłem go znaleźć. Karta budziła jakby
przez USB 4 urządzenia. Było to najlepsze rozwiązanie jakie widziałem w sensie
energooszczędnym. Ponieważ uśpione urządzenie z opcją w biosie S3 a nie S1, budzone było
chyba przez impuls do USB, tak jakby przesunąć myszkę fizycznie...
Nie wiem dokładnie, to mi podpowiada wyobraźnia, że coś w tym stylu.

Jeśli znacie jakieś inne tanie rozwiązania, proszę o podpowiedzi, linki.
Najlepszą teoretycznie opcją byłoby budzić szybko komputer który śpi z opcją S3 w biosie.
opcja S1 z tego co się orientuje, nadal pobiera prąd. S3 pozostawia, przynajmniej u mnie,
klawiature i myszke w stanie czuwania - możliwość wybudzenia komputera przez ruch myszką.
Brak możliwości wybudzenia komputera pakietem.

Zapomniałem dodać, że lepszy jest dla mnie router bez wifi, interesuja mnie tylko kable.
Chyba ze wifi moze budzić jakoś komputer ktory ma wpieta w USB-karte.

Jeśli router potrafi przesłać pakiet, na karte wifi w kompie, która go obudzi, było by super.
Oficjalnie wchodząc do mnie na www w ovh.pl, chce odpalic skrypt PHP który prześle
pakiet Magic, a on, obudzi komputer po adresie MAC.
mza

Witam ponownie.

Chciałbym poinformować że routerem TP-Link WR740N/ND da się wybudzać z internetu komputer. Także jakby ktoś kupował, taką informację zostawiam.
Testowałem na komputerze z W7. Niestety maszyna jest wybudzona ale ekran czarny. Trzeba ruszyć myszką.
Gdy go pinguje po lanie z innego komputera, widać że się faktycznie wybudził. Gdy ten ekran czarny jest...

Wgrałem OpenWRT ( TP-Link WR740N/ND ) do niego. Plik: openwrt-ar71xx-generic-tl-wr740n-v4-squashfs-factory.bin
Który otrzymalem na forum tp-linka. Na oprogramowaniu oryginalnym, nie bardzo szło wybudzić komputer. Nawet po lanie.

Plik wspomniany wyżej, zawiera już w sobie Luci. Co jest ważne.

Komputer budzi się nawet z opcją S3 w bios. Przy S3 ten komputerek uśpiony zużywa 1Watt.
Gdy była opcja S1 włączona w bios, zużywał 22Watt.

Muszę jeszcze dociec, co z tym czarnym ekranem. Mam poustawiane ekran zawsze włączony.

Ciekawe jak będzie się budził z linuxem, pewnie to nie ma znaczenia, bo to i tak pakiet na fizyczne urządzenie
które budzi komputer.

Korzystałem z tego poradnika:
http://rpc.one.pl/index.php/lista-artyk ... -w-openwrt

Do budzenia użyłem:
http://www.depicus.com/wake-on-lan/woli.aspx

Używałem też aplikacji: WOL Magic Packet Sender,
która przez internet i lan, budziła komputer poprawnie.
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

Wgrałem OpenWRT...Który otrzymalem na forum tp-linka
co do openwrt to obrazy od Cezarego http://eko.one.pl/ sa najlepsze (masz zarówno już z wgranym luci jak i bez) do większości nieegzotycznego sprzętu
mza

Menel pisze:co do openwrt to obrazy od Cezarego http://eko.one.pl/ sa najlepsze (masz zarówno już z wgranym luci jak i bez) do większości nieegzotycznego sprzętu
Hejka, tak wiem, dziękuje. OpenWRT bardzo mi się spodobał ;) AAA, że od Cezarego to nie mam, z tp-linka wziąłem. Tak się zastanawiam jak zrobić swoje, kto tam wie co po kompilacji jest w środku ;)
Awatar użytkownika
Menel
Member

kto tam wie co po kompilacji jest w środku
z eko.one masz wszystko pewne..używam już sporo czasu obrazów z tamtąd zarówno gargoyle jak i openwrt i bardzo sobie chwalę.Obrazy są świetnie dostosowane, w repo jest sporo dodatkowych żeczy..jest dużo ułatwień dla zaczynających przygodę z linuksem na ruterach czy nie mających czasu dłubać tj. jak gotowce owrt z wgranym luci czy dodatkami itd..
mza

Menel pisze:z eko.one masz wszystko pewne..używam już sporo czasu obrazów z tamtąd zarówno gargoyle jak i openwrt i bardzo sobie chwalę.Obrazy są świetnie dostosowane, w repo jest sporo dodatkowych żeczy..jest dużo ułatwień dla zaczynających przygodę z linuksem na ruterach czy nie mających czasu dłubać tj. jak gotowce owrt z wgranym luci czy dodatkami itd..
A są gdzieś źródła do pociągnięcia ? Nawet jeśli, jak zabrać się za kompilowanie ? Przeglądanie, edycje kodu ?
Gdyby mieć tak wgląd w całość, można by sobie samemu też eksperymentować. Mam na myśli robiebie swoich
binarek do wgrania potem w router...
Awatar użytkownika
Menel
Member

ODPOWIEDZ