ATI Mobility Radeon X700 (problem ?)

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Yogi97

ATI Mobility Radeon X700 (problem ?)

Post autor: Yogi97 »

Witam,

Może to się nadaje do "Hardware" (?) - Mod wie lepiej :mrgreen:

Dopiero co zaczynam bawić się (dosłownie) linuxem i dobieram sobie odpowiadające mi distro. Przez ostatnie pół roku "przerobiłem" sporo dystrybucji: od Mandrivy eXtreme począwszy, poprzez Ubuntu (z jego wersjami), Knoppixa, Fedore etc. Tak dotarłem do Debiana 4.0 Etch.
Właściwie to chyba on własnie zostanie na dysku - muszę tylko rozwiązać parę małych niedogodności.

To, co w tym wszystkim ważne:

ATI Mobility Radeon X700 (Lapek Toshiba A4), sterowniki 'otwarte' (ati), GNOME

Problem 1:
Generalnie wszystko na tym Radku jako-tako śmiga (np. Compiz - bez bólu) z jednym wyjątkiem. Nie wiem dokładnie jak to nazwać więc dam przykłady.
Przy uruchamianiu Etcha ekran logowania jest w porządku (znaczy się - wszystko widać), ale wystarczy, że chcę np. przelogować się na innego usera dostaję kaszanę - dosłownie. Wszystko wygląda jak analiza spektralna złożonego gazu... Nie da się z tym nic zrobić - nawet jak się po omacku zaloguję to sytuacja pozostaje bez zmian. Podobna sytuacja jest podczas zamykania/rebootu systemu - "zamknięcie" pulpitu" -> kaszana -> zamknięcie systemu. Daje to taki efekt, że zamiast przeładowania X-ów muszę robić reboot systemu bo... no, właśnie.
Wszystko co instalowałem i konfigurowałem (np. Compiz) - robiłem zgodnie z "manualami" forum - i wszystko śmiga, za wyjątkiem tego.
Dodam, że na praktycznie każdej dystrybucji miałem ten sam problem:
- Ubu - wogóle nie wyświetla pulpitu (czarny ekran)
- Fedora 7 - kaszana po pierwszej konfiguracji poinstalacyjnej
- Mandriva eXtreme (domyślnie stery "non-free") - opisany problem
- Knoppix - to samo co Ubu
- Paradus - dwa pulpity - w tym jeden skaszaniony
- openSuse 10.2 - to samo co Ubu
- KateOS - opisany problem...
...i długo by jeszcze wymieniać.
Co najśmieszniejsze WSZYSTKIE dystrybucje w postaci LiveCD chodzą bez bólu, ino po instalce są cuda. :-/
Analizując to wszystko, dochodzę do wniosku, że mój Radek już tak ma i już. Albo to potwierdźcie, albo powiedzcie, proszę, co i gdzie pokombinować. Uprzedzam stwierdzenia różne: na forum nie znalazłem nic podobnego (albo jest coś, czego nie znalazłem).
Jakieś dodatkowe info potrzebne ?

Problem 2:
Bluetooth... Gdzie znajdę "kompleksową instrukcję" jak dobrać się do zasobów mojego telefonu (Nokia6280).
Za pomocą "systemowego" Bluetooth'a bezproblemowo łączę się z telefonem, ale co dalej... Na Debianie, z uwagi na to, że jest docelową dystrybucją, po raz pierwszy prowadzę ten experyment. Czy możecie mnie wspomóc w tych wysiłkach albo przekierować w konkretne miejsce gdzie takie informacje uzyskam ?

Z innymi "problemami", póki co sobie radzę (Use "Szukaj", Luke). A jak sobie nie poradzę to będę zawracał d... głowę, się znaczy :-P

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Xinill

Post autor: Xinill »

1.
Powiem szczerze, pojęcia nie mam, ale sprawdziłbym czy problem występuje również na zamkniętych driverach - o ile się nie mylę, support kart ati z serii X w otwartym driverze nadszedł dopiero niedawno, i nic nie musi działać tak jak powinno. ;)

2.
Odrobinę poszukałem, i znalazłem to.

Spróbuj po prostu do konsoli wstukać gnome-obex-send, czy zadziała nie wiem, niestety - nie dość że nie korzystam z Gnome, to i nawet modułu bluetooth nie mam. ;]
Yogi97

Xinill pisze:1.
[...] sprawdziłbym czy problem występuje również na zamkniętych driverach - o ile się nie mylę, support kart ati z serii X w otwartym driverze nadszedł dopiero niedawno, i nic nie musi działać tak jak powinno. ]
W tym problem, że taka np. Mandriva, z "defultu" używa driverów "zamkniętych" - a te nie zmieniły się od "wieki wieków" - a problem jest :-|
Tym bardziej, że już (tak całkowicie experymentalnie) zapodałem niedawno drivery "non-free". W efekcie uzyskałem tylko

Kod: Zaznacz cały

direct rendering: No
i to wszystko.
Poza tym... tak już dopracowałem swojego Debiana, że poprostu boję się cóś popsuć :mrgreen: (żart oczywiście)
Xinill pisze:2.
Odrobinę poszukałem, i znalazłem to.

Spróbuj po prostu do konsoli wstukać gnome-obex-send, czy zadziała nie wiem, niestety - nie dość że nie korzystam z Gnome, to i nawet modułu bluetooth nie mam. ]
Hmm... Niestety nie działa:

command not found
Doinstalowałem wszystko, co miało jakiś związek z obex-em, ale dalej nic :-? Coś źle robię ?
Zapytam inaczej: Czy jest jakiś program (podobny do windowsowego Nokia PC Suite), którym da się obsłużyć telefon komórkowy ?
Zaznaczam: robię to pierwszy raz na linuxie i mam o tym raczej mgielne pojęcie... :-|
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

Yogi97,
W tym problem, że taka np. Mandriva, z "defultu" używa driverów "zamkniętych" - a te nie zmieniły się od "wieki wieków" - a problem jest
Tym bardziej, że już (tak całkowicie experymentalnie) zapodałem niedawno drivery "non-free". W efekcie uzyskałem tylko Kod:
direct rendering: No
i to wszystko.
poszukaj - np http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=32

drivery fglrx zmieniają sie o wiele częściej niż otwarte.
btw nie wiem o jakiej wersji mandrivy mówisz ale z tego co wiem to podczas instalacji pyta czy użyć driverów otwartych czy zamkniętych
Yogi97

darkwater pisze:drivery fglrx zmieniają sie o wiele częściej niż otwarte.
Sprzeczał się nie będę bo pewien tego co napisałem to tak w 100% nie jestem.
darkwater pisze:nie wiem o jakiej wersji mandrivy mówisz
2007.1 (starawa trochę) i jakoś nie pamietam co by mnie pytała, ale mniejsza o to - wiem, że chodziło to to na driverach "non-free".
darkwater pisze:poszukaj - np http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=32
Znalazłem jakiś czas temu, ale co mi szkodzi jeszcze raz to zrobić... :)

[Edit]
Zmieniłem po raz kolejny. Miałeś rację darkwater: problem poniekąd ustąpił - ekran się nie kaszani ale... Najpierw straciłem Compiza (bral belek) - mała strata w sumie, później "rendering: no", a teraz wywaliły mi się X-y :-( Bu...
Walczę dalej...

[Edit 2]
No i wywalczyłem tyle, że znowu mam X-y. Chyba jednak zostanę przy sterownikach otwartych, mimo pewnych ich niedogodności.
Czyli z problemem grafy to by nyło na tyle...

Pozostaje jeszcze zagadnienie Bluetooth-a...
Awatar użytkownika
Xinill

Watch this.

Wprawdzie opis jest do Ubuntu, ale nie widzę powodu dla którego nie miałby "pasować" również do Debiana. ;-)

pzdr.
Yogi97

No fakt, ciekawe to jest :) I kilka rzeczy udało sie nawet zrobić za pomcą tego. Ino że...
Xinill pisze:nie widzę powodu dla którego nie miałby "pasować" również do Debiana.
Ano właśnie nie pasuje tak do końca... Nie ma części poleceń i pakietów np. "gnome-obex-server", "gnome-obex-send"...

Czy ktoś może "przełożyć" to na Debiana... proszę.
Awatar użytkownika
Xinill

Argh. : |

No cóż, nic do Debiana po Polsku nie znalazłem - za to może zainteresuje cię to co wypluwa konsola po wstuknięciu "aptitude search obex":

p   cobex                                 - Connector for mobile devices
p   gnome-vfs-obexftp                     - GNOME VFS module for OBEX FTP
p   libobexftp-dev                        - object exchange file transfer library
v   libopenobex-dev                       -
p   libopenobex1                          - OBEX protocol library
p   libopenobex1-dev                      - OBEX protocol library - development files
p   obexfs                                - mount filesystem of ObexFTP capable devices
p   obexftp                               - file transfer utility for devices that use the
p   obexpushd                             - program for receiving files via Bluetooth or IR
p   openobex-apps                         - Applications for OpenOBEX
p   qobex                                 - Swiss army knife for the OBject EXchange (obex)
Myślę, że mógłbyś spróbować pakietów "obexftp", "obexpushd", i "obexfs" - pierwszy chyba pozwala na ustawienie urządzenia z obexem jako serwer ftp, drugie pozwala przyjmować pliki wysyłane z komórki, a trzecie pozwala zamontować komórkę jako zwykły filesystem - tak by w każdym razie wynikało z tych bardzo krótkich opisów ;-) - zresztą, w ogóle pogrzeb w googlach, całkiem sporo masz tam tekstów o bluetoothu pod linuxem itp. - search, search! ;]

~~edti@down:~~
Nene, nie denerwuję się, tylko........tylko........w każdym razie się nie denerwuję. ;>
Yogi97

Xinill pisze:Argh.
No już dobrze. Tylko się nie denerwuj. ]Xinill[/b] :-)
ODPOWIEDZ