Brak internetu przez switch przy instalacji po instalacji przez switch ok - dlaczego?

Ogólne pytania dotyczące systemu
szymon1051
Beginner

Brak internetu przez switch przy instalacji po instalacji przez switch ok - dlaczego?

Post autor: szymon1051 »

Gdy instalowałem debiana przez netinstal przez switch nie mogło się połączyć z internetem. Po instalacji internet działa przez switch. Dlaczego? Brakowało po prostu jakiegoś składnika systemu?
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

No to jak zainstalowałeś system z obrazu netinstall kiedy nie miałeś połączenia?
Zapewne system ten nie jest kompletny.

A może DNS nie działały jak należy wtedy podczas instalacji ?
szymon1051
Beginner

Yampress pisze:No to jak zainstalowałeś system z obrazu netinstall kiedy nie miałeś połączenia?
Miałem na tyle blisko switch że odłączyłem ten kabel który idzie od routera.

Yampress pisze:A może DNS nie działały jak należy wtedy podczas instalacji ?
Coś pisało że nie może z DHCP sobie poradzić. A potem jak podałem IP o 1 wyższy od tego co na drugim kompie to niby zadziałało ale potem był błąd z DNS.

PS.
Kiedy stałeś się adminem :) .
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

No to zawsze pisze, bo instalator na początku próbuje szukać serwera DHCP aby dostać od niego adres IP. Więc zapewne coś z tym przydzielaniem nie tak, albo serwer nie chodzi (ale skoro inny komputer IP dostał wiec??), albo serwera dhcp nie ma, albo coś ze sprzętem, okablowanie wtyczki itp.

Ip możesz sobie dać ten sam lub podobny z puli adresów jakie przydziela DHCP. Wszystko będzie pięknie i ładnie dopóki nie zdarzy się sytuacja, że ten sam adres dostanie inny komputer od DHCP. Bo wtedy kolizja :P

A z kablem i wtyczkami RJ45 masz wszystko OK? tym od switcha do karty sieciowej?
A próbowałeś przełączyć się na inne gniazdo switcha? Może to jest spalone?

Adminem... hmm jakiś czas temu/wczesną jesienią 2014.... Ktoś musiał zrobić porządek ze spamerami i zaopiekować sie forum od strony administracyjnej ;) I oto jestem.

Spróbuj zmienić adresy DNS, bo jeśli nie dzałaja to wtedy też możesz nie zainstalować systenmu bo nie tłumaczy domen na adresy ip i debian nie wie skąd pobrać repo.

Nic nie piszesz jak wygląda architektura swojej sieci...

"komputer z debian" <-> switch <->>>>>> a tu co ?
Awatar użytkownika
kodama
Junior Member

Post autor: kodama »

Yampress pisze:"komputer z debian" <-> switch <->>>>>> a tu co ?
router?
szymon1051 pisze:Miałem na tyle blisko switch że odłączyłem ten kabel który idzie od routera.
szymon1051
Beginner

Yampress pisze:No to zawsze pisze, bo instalator na początku próbuje szukać serwera DHCP aby dostać od niego adres IP. Więc zapewne coś z tym przydzielaniem nie tak, albo serwer nie chodzi (ale skoro inny komputer IP dostał wiec??), albo serwera dhcp nie ma, albo coś ze sprzętem, okablowanie wtyczki itp.

Ip możesz sobie dać ten sam lub podobny z puli adresów jakie przydziela DHCP. Wszystko będzie pięknie i ładnie dopóki nie zdarzy się sytuacja, że ten sam adres dostanie inny komputer od DHCP. Bo wtedy kolizja :P

A z kablem i wtyczkami RJ45 masz wszystko OK? tym od switcha do karty sieciowej?
A próbowałeś przełączyć się na inne gniazdo switcha? Może to jest spalone?

Adminem... hmm jakiś czas temu/wczesną jesienią 2014.... Ktoś musiał zrobić porządek ze spamerami i zaopiekować sie forum od strony administracyjnej ;) I oto jestem.

Spróbuj zmienić adresy DNS, bo jeśli nie dzałaja to wtedy też możesz nie zainstalować systenmu bo nie tłumaczy domen na adresy ip i debian nie wie skąd pobrać repo.

Nic nie piszesz jak wygląda architektura swojej sieci...

"komputer z debian" <-> switch <->>>>>> a tu co ?
Debian jest zainstalowany i działa na nim internet ze switcha.

Tylko jak instalowałem nie umiało sobie poradzić z switchem.

Sieć mam taką router(z jednym wyjściem->router w roli switcha(z kilkoma wyjściami lan i wifi)->switch tylko lan (nieprogramowalny)->komputery(z debianem i windowsem).
ODPOWIEDZ