XFCE4 gtk-3.0 nie dzia

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Satraez

XFCE4 gtk-3.0 nie działa prawidłowo ze skórkami

Post autor: Satraez »

Witam!

Po tym jak znów naszła mnie ochota na Debiana, zainstalowałem go (wersję testową) z XFCE4 wg. poradnika Yampressa. I wszystko było jak z płatka, dopóki nie zachciało mi się "dark theme". Zainstalowałem sb Boje-Green oraz OMG-Dark dla próby i zauważyłem dość nieciekawe skutki. Tzn. wszystkie appki w gtk-2 działały i wyglądały normalnie, ale programy w gtk-3.0 już niekoniecznie. Np. w Synapticu, po pierwszym uruchomieniu wyskakuje okienko z "krótkim wstępem". Poniżej tekstu mamy przycisk, po którym naciśnięciu owa notka więcej się nie pokazuje. Tyle że nie mogę tego zaznaczyć, bo gdy kliknę na to, to "ptaszek" pokazuje się jedynie na chwilę (dopóki trzymam przycisk myszy). Co ciekawe, po usunięciu folderu "gtk-3.0" z np. z tematu OMG, problemu nie (jednak, co oczywiste, nie ma i skórki). Inne, domyślne tematy działają bez problemu (choćby i zwykła Adwaita)

Pozdrawiam
Satraez
Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator

Post autor: marcin1982 »

Sprawdź czy masz zainstalowany pakiet: gtk3-engines-xfce. Oczywiście instaluj z repozytoriów przy użyciu apt.
Satraez

Instalowałem, nawet gdy system zainstalowałem ponownie (przypadkiem usunąłem nie to co potrzeba xd) problem występuje nadal. Myślałem nad pakietem xfce-goodies ale za dużo to instaluje to śmieci.
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

xfce tak ma na ciemnych motywach, nic nie zdziałasz bynajmniej mi się nie udało (ale to niestety wina devów gtk3...nawet lxde poszło w qt, ciekawe czemu??;>, zawsze możesz odpalać co tam chcesz z innym motywem graficznym

ps.
o dziwo mate lepiej sobie radzi z rysowaniem.. ma za to też swoje fochy w innych pierdołach;> ale i tak nie znam lepszych środowisk jak xfce i mate i mam nadzieję, że dadzą radę...
Satraez

Cóż, mówi się trudno. Wiesz może, czy dużo jest jeszcze tych błędów i czy jakoś specjalnie uprzykrzają życie?
Awatar użytkownika
Menel
Member

jakiś poważniejszych uprzykrzających życie to nie, dobrze skonfigurowane xfce jest schludne, proste, szybkie i zarazem funkcjonalne...jedyne co mnie w xfce zawsze denerwowało to thunar (trochę słaby jak dla mnie) ale zawsze można używać innego menedżera..;>
Satraez

Miejmy nadzieję, że to kiedyś poprawią...
W każdym razie, dzięki za pomoc ;)
Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator

Post autor: marcin1982 »

Podaj linki do tych motywów.

Jeśli natomiast to jest motyw dla Gnome3, jak chyba ten - to nie ma się co spodziewać cudów.
http://gnome-look.org/content/show.php/?content=149294 .
Awatar użytkownika
Menel
Member

każda wersja gtk3 nie jest kompatybilna z poprzednią i to jest problemem niestety, to samo było ze słynnym tworem client-side decorations...nie poradzisz;>
Wraz z wersją GTK 3.12 deweloperzy wpadli na genialny pomysł, aby na stałe wprowadzić client-side decorations. Niestety implementacja to istna fuszerka, która prowadzi do różnych cudów na kiju. Otóż cała implementacja opiera się 20 letniej, mało używanej specyfikacji (mwm hints). Najlepsze jednak jest to, że ów "standard" nie dość, że słabo udokumentowany to zaimplementowany jest chyba tylko przed deweloperów GNOME. Oznacza, to ni mniej, że użytkownicy innych środowisk graficznych muszą się liczyć z różnymi dziwnymi rzeczami, jak choćby podwójne dekoracje okna.
sam tego doświadczyłem swojego czasu na xfce (przy wyłączonych kompozycjach)..i jak tu się nie dziwić że wszyscy uciekają na qt...
Satraez

@marcin1982 Faktycznie, motyw ten sam co podałeś w linku, tyle że ja pobrałem go z http://xfce-look.org więc teoretycznie nie powinno być problemów.

Edit:
Przetestowałem kolejne ciemne motywy (m.in http://xfce-look.org/content/show.php/X ... ent=141404 ) i efekty są te same.
ODPOWIEDZ