wy

Ogólne pytania dotyczące systemu
Sesjusz

wyświetlenie logów na www

Post autor: Sesjusz »

Witam

Mam lokalny serwer na debianie. Mam 30 użytkowników sieci i każdy chce widzieć gdzie co zostało wgrane i przez kogo w zasobach udostępnianych przez sambę. Log z audytem czynności samby już mam gotowy, tworzy go w czasie rzeczywistym. Teraz ten log chce jakoś udostępnić do wyświetlania. Najlepszym sposobem by było go jakoś podhaczyć do index.html w /var/www i jak ktoś wyświetli stronkę serwera lokalnego to pokaże mu się log. Log ma tylko prawa odczytu dla innych.

Poradzicie jak to rozwiązać ? A może zupełnie inny sposób na wyświetlenie logu. Przez sambe nie daje rady, po udostępnieniu zasobu /var/logs dla sieci lokalnej samba przestaje mi tworzyć log audytu. Dopiero po usunięciu tego udostępniania /var/samba/log znów rusza zapisywanie logu. Pewnie jakieś zabezpieczenie. Sieć lokalną mam zaufaną a to i tak tylko do odczytu ma być, ułatwi to nam pracę.
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

Log jest plikiem tekstowym, jeśli sieć w jakiej działa serwer jest zaufana to możesz po prostu ustawić katalog z logiem w apache, przeglądarką też pliki tekstowe wyświetlisz a po odświeżeniu "strony" pobierze ciąg dalszy pliku.
To jest chyba najprostszy sposób.
Sesjusz

Dzięki. To wtedy wszystkie pliki logów samby by mi wrzucał do /var/www, hmm .. chyba wszystkich bym nie chciał wrzucać, tylko ten jeden plik audytu. Mógłbym np. plik audytu kopiować do /var/www co 10 minut i go wyświetlać tak jak piszesz. Ale to trochę marne rozwiązanie.

Ten audyt czynności w sambie robiłem według tego opisu: https://moiristo.wordpress.com/2009/08/ ... -activity/
Plik logów audytu wrzuca do domyślnego katalogu logów samby. No nic, będę kombinować.
meloss

Post autor: meloss »

LordRuthwen pisze:Log jest plikiem tekstowym, jeśli sieć w jakiej działa serwer jest zaufana to możesz po prostu ustawić katalog z logiem w apache, przeglądarką też pliki tekstowe wyświetlisz a po odświeżeniu "strony" pobierze ciąg dalszy pliku.
To jest chyba najprostszy sposób.
Popieram, u nas w firmie żeby zrobić na szybko tak się robiło
Sesjusz

Dzięki Panowie, udało się tak jak piszecie, w ustawieniach logu audytu wystarczyło dopisać ścieżkę gdzie ma się zapisywać i bez problemu tylko ten log ląduje do /var/www. Proste !
ODPOWIEDZ