Dziwnie dzia

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Morfeusz888

Dziwnie działający panel KDE na wielu monitorach

Post autor: Morfeusz888 »

Cześć!

Ja to zawszę muszę mieć jakieś przygody z panelami KDE ;-). Korzystam z dwóch monitorów i posiadam dwa panele, na których jest dodany aplet odpowiedzialny za wyświetlanie uruchomionych aplikacji. Pierwszy znajduje się na lewej krawędzi pierwszego monitora i działa poprawnie, drugi znajduje się na lewej krawędzi drugiego monitora i pojawia się problem, ponieważ po zmaksymalizowaniu okna jego część wchodzi pod panel.
panel_kde_1.jpg
Jeżeli jednak przesunę panel do prawej krawędzi drugiego ekranu, to nagle wszystko działa poprawnie.
panel_kde_1.jpg
W przypadku pierwszego ekranu jest dokładnie na odwrót - przy lewej krawędzi jest wszystko OK, przy prawej już nie. Wygląda na to, że panele źle działają na miejscu "styku" dwóch monitorów. Zapewne nie jest to zamierzone działanie, tylko jakiś błąd.

KDE: 4.14.1

Z góry dzięki za pomoc.
Załączniki
panel_kde_2.jpg
kogoro

Post autor: kogoro »

Hej
Również pracuję na dwóch monitorach (KDE 4.14.1 Debian jessie / Sid)
To chyba nie jest błąd. Kiedyś napotkałem jakiś opis do tego "zjawiska", ale to było bardzo dawno i nie pamiętam dokładnie, więc nie napiszę. U mnie na prawym monitorze nie korzystam z panelu.
Powinieneś:
1. Co się stanie jak zmienisz orientacje monitorów - góra / dół zamiast prawo / lewo?
2. Wyłącz efekty pulpitu - czy dalej to występuje?
Morfeusz888

Post autor: Morfeusz888 »

1. Co się stanie jak zmienisz orientacje monitorów - góra / dół zamiast prawo / lewo?
Problem występuje tam, gdzie "stykają się" dwa monitory, w innych miejscach jest ok.
2. Wyłącz efekty pulpitu - czy dalej to występuje?
Problem dalej występuje.

Jak myślisz, zgłaszać to deweloperom KDE i/lub Debiana?
kogoro

Post autor: kogoro »

Faktycznie, u mnie także to występuje. Oczywiście możesz próbować to zgłaszać. Z drugiej strony to dosyć ciekawa zachcianka.
ODPOWIEDZ