[+] Iceweasel, nie wida

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Al1as

[+] Iceweasel, nie widać liter

Post autor: Al1as »

Próbowałem reinstalować aplikacje ale nie pomogło, otóż w tym pasku(google,duckduckgo etc etc) tam gdzie wpisujemy frazę którą chcemy wyszukać nie wyświetlają mi się litery, piszę białymi literami na białym tle, szukałem w opcjach ale nie mogę znaleźć, jeśli ktoś wie to niech pomoże to skonfigurować.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

A wszedzie w innych aplikacjach widać litery? w innych przeglądarkach widać litery?
Al1as

tak
zauważyłem też, że gdzieniegdzie jak piszę wiadomości też nic nie widać albo niektóre pola zostają białe, jak np wybór "wyślij/anuluj" przy wiadomości nowej,na niektórych serwisach. Co by tu zrobić z tym ?
Awatar użytkownika
mateuszek
Beginner

Post autor: mateuszek »

nie wiem czy to zadziała, ale jeżeli zmieniałeś motyw systemu to zmień na inny i zobacz, czy nadal nie będzie widać liter.
Al1as

Wiem wiem, też ogarnąłem to właściwie niedługo po zdiagnozowaniu problemu ^^ Problem był w motywie, już ok :)
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

jak masz szary motyw i nie chcesz go zmieniać to albo odpalasz przeglądarkę na innym motywie (modyfikujesz pole exec w /usr/share/applications/iceweasel

przykładowo:

Exec=env GTK2_RC_FILES=/usr/share/themes/Murrine-Light/gtk-2.0/gtkrc /usr/bin/iceweasel %u

lub grzebiesz w css'ach

na wszystkie czarne/szare motywy będzie tak i nie powinno być problemu z czytelnością czcionek:

~/.mozilla/_PROFIL_/chrome

userContent.css

Kod: Zaznacz cały

input, textarea, select {
   -moz-appearance: none !important;
   background-color: white;
   color: black;
}
userChrome.css

Kod: Zaznacz cały

menubar {
   color: white !important; 
}
Awatar użytkownika
szelma
Beginner

Post autor: szelma »

u mnie ten problem wystepuje tylko na youtube.nie moge znaleźć tych plikow,sa jedynie userContent.css-example w lokalizacji home/.../.mozilla/firefox/dzsmvm64.default/chrome
Awatar użytkownika
Menel
Member

szelma nie denerwuj mnie;>, co znaczy example?? hę?

...
jak nie ma, to trzeba je sobie po prostu zrobić;>
Awatar użytkownika
szelma
Beginner

Post autor: szelma »

no wiem przecie ze to jest przyklad i jest w tych plikach napisane by skopiowac zawartość do wlasciwego.Mam je utworzyć w katalogu domowym home/.../.mozilla/firefox/dzsmvm64.default/chrome ?Tam gdzie te przykladowe pliki?U mnie jakoś dziwnie wyglądają te ściezki bo np. w lokalizacji /usr/share/applications/iceweasel nie mam nic do edycji sa tam jedynie apki do uruchomienia-------aha np uruchamiam w edytorze jaikms :P
Awatar użytkownika
Menel
Member

tak. przecież napisałem
bo np. w lokalizacji /usr/share/applications/iceweasel nie mam nic do edycji sa tam jedynie apki do uruchomienia
a czy ja pisałem żeby grzebać w katalogach systemowych??? po za tym w /usr/share/applications masz skróty i co to ma do edycji cssów? po co tam grzebiesz, masz wejść do profilu przeglądarki na swojej domówce...ja 汉语...
ODPOWIEDZ