To ten poradnik http://forums.debian.net/viewtopic.php?t=60019 nie pytajcie w ogóle nawet po co to robiłem bo nie byłem świadomy (%%%%), na dodatek edytowałem Gruba a powinienem Burga i ogólnie narobił się chyba syf po tym i nie wiem zbytnio jak to odwrócić

Próbowałem wyedytować plik /etc/default/grub spod windowsa ale program ext2explore pozwolił mi go zapisać na C ale już wrzucić go z powrotem się nie dało, a Live CD ze Slaxem w ogóle nie chciał mi zamontować żadnej linuxowej partycji.
Jakaś rada? Dałoby się nie wiem, tryb tekstowy w trakcie bootowania odpalić? Bo tego trybu tekstowego z Gruba nie ogarniam zbytnio żeby w nim coś "odczynić". Robiłem dokładnie to co tam jest, nic więcej nie napsułem jestem pewien, a edytować tego gruba probowalem bo nawet nie wiem co narobiło takiej szkody i proboje sie złapać czegokolwiek
Edit:
Rozwiazałem problem! Zapomniałem że mam drugi, standardowy Grub "schowany" w bootloaderze windowsa. Odpaliłem nim Debiana, ale zamiast Gnome3 odpalił mi się Classic. Odpaliłem terminal, odczyniłem zmiany i działa.
Warto mieć drugi Grub