Postfix - blokowanie maili - kolejka

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Wojtkovy

Postfix - blokowanie maili - kolejka

Post autor: Wojtkovy »

Witam!
Potrzebuję pomocy związanej z obsługą poczty na postfixie. Przez dobrych pare lat wszystko działało w porządku, od niedawna nie mogłem pisać ani odbierać poczty. Dzisiaj po wcześniejszym czytaniu nt. postfixa udało mi się dowiedzieć, że w kolejce jest jeszcze 3000 maili, sprawdzałem czy na dysku nie brakuje miejsca, poprzenosiłem stare logi, jednak kolejka nadal idzie bardzo wolno - przez 16 godzin przeleciało wcześniej tylko 2500 wiadomości, na dodatek na pocztę przychodzi narazie sam spam, żadnych ważnych wiadomości (a wiem, że na pewno są bo sam je przykładowo wysyłałem).

Jeżeli ktoś wcześniej miał podobny problem, to proszę o wskazówki jak można przyspieszyć proces przechodzenia maili przez kolejkę i co może być przyczyną blokowania się poczty.

Niestety styczność z postfixem mam od dzisiaj i jestem jeszcze zielony, dlatego proszę o wyrozumiałość.
Mogę pokazać logi, tylko nie wiem, dokładnie z którego pliku.
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

Do wypchnięcia kolejki służy narzędzie postsuper: http://www.postfix.org/postsuper.1.html
Coś takiego powinno załatwić sprawę:

Kod: Zaznacz cały

for i in `mailq | grep ^[A-Z.0-9]  | awk '{print $1}'`; do postsuper -r $i ; done
Być może zadziała też w taki sposób:

Kod: Zaznacz cały

postsuper -r ALL
Wojtkovy

Post autor: Wojtkovy »

Dziękuję za odpowiedź.
Widziałem, że istnieje coś takiego jak postsuper, ale wiesz może, czy po użyciu tej komendy wiadomości dotrą tam gdzie powinny? Nie za bardzo rozumiem co oznacza "wypchnięcie (z) kolejki" - zostaną usunięte i nie dotrą do odbiorcy?
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

wypchnięcie oznacza zwolnienie kolejki i wykonanie natychmiast.
Jeśli są poprawnie zaadresowane to powinny dotrzeć.
ODPOWIEDZ