Zmiana wersjii stabilnej na testow

Pomoc dotycząca instalacji systemu
alzzen

Zmiana wersjii stabilnej na testową

Post autor: alzzen »

Chciałbym spytać czy jeśli np.będę używał jakiś czas wersji stabilnej, i naglę zmienię wszystkie repozytoria na te wersji testowej, to nie będę miał pakietów w jakiś przestarzałych katalogach ? nie będzie jakiegoś bałaganu ?
Te pakiety które miałem pod stabilną ewentualnie się aktualizują ?
Czy może to jednak robi bałagan i lepiej od nowa mieć wersję testową ?
Awatar użytkownika
Aykan

Post autor: Aykan »

Raczej żadnego bałaganu nie będziesz miał. Pakiety z wersji stabilnej są też w wersji testowe w nowszych wersjach. Także ci się poprostu zaktualizują. Ja update'a zrobiłem ze stabilnej na sida i żadnych problemów nie miałem.
alzzen

A nie ma potem niepotrzebnie paru katalogów np katalogi "wheezy" i katalogi "jessie" obok siebie ?
Awatar użytkownika
Aykan

Post autor: Aykan »

Jedyne co zostanie to klucze gpg. Ale one żadnego bałaganu nie zrobią.
alzzen

No okej, dzięki :)
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

wszystkie pliki systemowe są podmieniane na nowsze wrersje. Pliki użytkowników nie są ruszane w ogóle.

Proponuje najpierw zrobić backup wheezego. Gdyby coś poszło nie tak zawsze możesz przywrócić działającą wersje w 5 min bez konieczności reinstalacji i konfiguracji wszystkiego.
Niejaki Yampress nawet nastrugał fajny txt o tym entries/159-Prosta-kopia-zapasowa-systemu. Używam tego przepisu od dawna i kiedy coś popsuje to przywracam dobrze działający system.
] :D
alzzen

Okej, łatwy backup zawsze się przyda :) blogi z tego forum powinne być dołączane do oficjalnej dokumentacji debiana ;d
ODPOWIEDZ