Marvell wifi problem

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
pag-r

Marvell wifi problem

Post autor: pag-r »

Witam.
Mam problem z kartą wifi marvell.
Otóż mam stary komputer AMD Athlon 1.6GHz i chce z niego zrobić zwykły PC do netu. O ile wszystko ładnie się zainstalowało i debian się podniósł o tyle mam problem ze sterownikiem do wifi.
U mnie wygląda to następująco:
w PCI wpięty adapter PCMCIA i w nim karta 3G/WIFI

Kod: Zaznacz cały

02:00.0 Ethernet controller: Marvell Technology Group Ltd. 88w8335 [Libertas] 802.11b/g Wireless (rev 43)02:00.1 Ethernet controller: Marvell Technology Group Ltd. Device 1fb7 (rev 43)
02:00.2 Network controller: Option N.V. Qualcomm MSM6275 UMTS chip

lspci -nnk
02:00.0 Ethernet controller [0200]: Marvell Technology Group Ltd. 88w8335 [Libertas] 802.11b/g Wireless [11ab:1faa] (rev 43)
	Subsystem: Option N.V. Device [1931:000e]
02:00.1 Ethernet controller [0200]: Marvell Technology Group Ltd. Device [11ab:1fb7] (rev 43)
	Subsystem: Marvell Technology Group Ltd. Device [11ab:0000]
02:00.2 Network controller [0280]: Option N.V. Qualcomm MSM6275 UMTS chip [1931:000c]
	Kernel driver in use: nozomi
Próbowałem już z insmod libertas jak i z ndiswrapperem do karty 8835 i wciąż po ipconfig -a nie pojawia mi się wlan0.
Jakieś sugestie?
Awatar użytkownika
neo86
Beginner

Post autor: neo86 »

Czy to jest czasem zestaw komputerowy na bazie Athlona XP? Jeśli tak to problem z Wi-Fi jest prosty w rozwiązaniu poprzez doinstalowanie paczki mwl8k i powinno być po kłopocie. Jeśli masz Athlon XP to od razu ostrzegam, że wtyczka Flash może Ci na nim nie działać! To częsty problem ze względu na przestarzałą architekturę oraz brak wsparcia w linuksie dla produktów firmy AMD (szczególnie starych modeli).
pag-r

Dziękuję za odpowiedź. O Flashu nie myślałem jeszcze ale co do mwl8k to niestety nie pomogło mi to. Wcześniej zainstalowałem już firmware-libertas i dalej nie widzi wifi.

Kod: Zaznacz cały

#lsmod | grep liber
libertas               47579  0 
cfg80211              113445  2 libertas,mac80211
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

1. Ta karta nie ma natywnych sterowników na linuxa, przejrzyj ten temat: threads/30293-Karta-WiFi-w-PCI-Planet-WL-8316
2. Co do flasha, to będzie działać starsza wersja: 11.1.102.63 - trzeba tylko mieć na względzie to że jest dziurawa.
pag-r

No właśnie z ndiswrapperem też próbowałem i nie pomogło. No nic, chciałem po taniości ale będę musiał kupić po prostu kartę pod usb, najpierw sprawdzając ją na lapku z archem. W każdym razie dziękuję za odpowiedzi. I dzięki za wskazanie mi wersji flasha. A, że dziurawa to nie ma znaczenia. To ma być komp dla ojca, który tylko wiadomości czyta i ogląda filmy na yt.
Jeszcze raz dzięki za pomoc i posty.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

W linku który podałem wcześniej autor posiada taką samą kartę wifi jak Ty i ją uruchomił.
pag-r

Niestety ja nie mam skąd wziąć prawidłowych sterowników do ndiswrappera, którykolwiek próbuje ze znalezionych i tak dmesg krzyczy że can't initialize itd. Walczyłem z tym od południa od wczoraj, większość driverów które ktoś sugerował w sieci sprawdzałem z ndiswrapperem i nie działa. Tak jak gdyby kernel olewał ładowane modprobem drivery czy tworzone przez ndiswrapper -i .inf sterowniki. Wiem, że wcześniej, kiedy był tam WindowsXP też miałem wypalone dokładnie odpowiednie drivery i step-by-step jak instalować żeby działała w ogóle ta karta. Pewnie łatwiej by było gdyby to była karta działająca bezpośrednio przez pcmcia a ja mam najpierw adapter z układem ricoh w PCI a dopiero w adapterze jest ta karta pcmcia.
No nic kupię kartę i będzie po problemie ;) . Nie to, że się poddaje, ale szkoda mi czasu na wyszukiwanie driverów w nieskonczoność i testowanie każdego drivera. Sprawdziłem bodajże 4 lub 5 wciąż to samo. Więc po prostu podepnę swoją karte wifi z komputera stacjonarnego do archlinuxa na lapku. Jak potwierdze, że działa to wepnę ją do tego PC z Debianem :) .
ODPOWIEDZ