Migracja postfix 2.5.5-1.1 na 2.11

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
ajtech

Migracja postfix 2.5.5-1.1 na 2.11

Post autor: ajtech »

Witam, odziedziczyłem serwer pocztowy z postfix'em 2.5.5-1.1 i Dovecot'em. Jest na nim około 80 kont pocztowych, niektóre całkiem pokaźne (2-3GB). Chciałbym serwer zaktualizować do najnowszej wersji 2.11 bądź postawić od nowa (ew. iRedMail) lecz nie wiem nawet jak się do tego zabrać tzn. serwer pocztowy dam radę postawić ale jak tę pocztę wyeksportować i zaimportować na nowy bez strat. Maildiry są w katalogach użytkowników.
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

imapsync
A poza tym czemu tego nie zaktualizujesz? Powinno przejść bez niczego.
ajtech

Nie aktualizowałem bo miałem obawy, że przy tak starej wersji do najnowszej wszystko się rozjedzie. Czy sama aktualizacja postfiks i dovecota przejdzie przy wersji Debian 5.0.9? Czy repo dla 5 jeszcze działają?
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

Obawiam się, że nie.
mariaczi
Member

Post autor: mariaczi »

Mając tam piątkę (lenny) możesz aktualizować ją do wersji szóstej (squeezy) a potem do siódemki (wheezy). Bylebyś tylko nie przeskakiwał którejś z wersji - musisz po kolei a powinno przejść bezboleśnie.
Awatar użytkownika
pawkrol
Moderator

Post autor: pawkrol »

Z tego co pamiętam postfix powinien przejść bezboleśnie. Gorzej z dovecotem
Lenny do Squezze ( nie wszystkie opcje są w nowszej wersji i może przez nie się nie uruchomić, chociaż może się okazać że akurat i tak z nich nie korzystasz i nie będzie problemu)
Squezze - Wheezy ( inaczej jest zorganizowany konfig - tu akurat to pyta się czy przekonwertować stary do nowego).

Ja polecam zainstalować obok postfixa i dovecota w najnowszej wersji i na boku dostosować sobie konfigi do tych wersji. Przenieść na próbę jedno konto ( katalog maildir) i zobaczyć czy będzie chodzić.
ajtech

No będę kombinował, narazie robię obraz całego serwera. Już robiłem pewne przymiarki, a mianowicie zainstalowałem iRedMaila, przeniosłem jedno konto lecz maile się nie zaimportowały tzn. nie było ich widać roundcubie.
ODPOWIEDZ