Jaki linux z szybkim startem?

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
stanek.94

Jaki linux z szybkim startem?

Post autor: stanek.94 »

Witam! Chciałbym zmienic system na laptopie. Aktualnie używam ubuntu i niestety długo się odpala.. Teraz chciałbym zaistalować jakiś system tak żeby było tylko to czego potrzebuję, odpalał się bardzo szybko i zarazem ładnie wyglądał (wszystkie XFCE odpadają)
Zastanawiałem się nad debianem/archem z KDE. Wiem że archa można zainstalować tekstowo tak że będzie tylko to co chcę (tzn same podstawowe pakiety kde, bez tych różnych gierek i innych pierdół). Czy można tak samo z debianem?
I co zrobić by przyspieszyć ten start systemu na maxa?
Sorry jeśli nie ten dział
Awatar użytkownika
neo86
Beginner

Post autor: neo86 »

Z Debianem tak samo może. Ściągasz netinstall i jedziesz z koksem. Sam dobierasz co chcesz. Szybki start zapewni Ci systemd.
Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member

Post autor: xmaster »

Debian z systemd, lub jakikolwiek inny system z systemd

Kod: Zaznacz cały

hubert@hubi:~$ systemd-analyze Startup finished in 1.638s (kernel) + 3.602s (userspace) = 5.241s
Wykonane przed chwilą, owszem mam XFCE ale menedżer logowania z gnome3 bo był pierwszy.
Laptop to Dell D630 więc leciwy dziadek.
Awatar użytkownika
hsurim
Beginner

Post autor: hsurim »

Panowie, co to się porobiło ... (?)
Wczoraj zainstalowałem Ubuntu Studio (z XFCE 4.10) i star od wyboru systemu, do ekranu logowania, trwał za każdym razem ok.5 sekund.
Dzisiaj zainstalowałem Debiana 7.6 z XFCE 4.8 i ten sam odcinek startu, wykonuje około 2 sek dłużej - 7 sekund.

Zamykanie systemu Ubuntu Studio trwało ok. 1,5 sekundy. Debiana 7.6 około 3 sekund.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Debian 7.6 nie ma zaiplementowanego systemd. Systemd jest dopiero od wersji Jessie. Musisz zainstalować testinga
Awatar użytkownika
neo86
Beginner

Post autor: neo86 »

Albo Debian Sid to tam masz wszystko najnowsze...
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

stanek.94 a co rozumiesz pod szybkim startem?

hm czekaj zzrestartuje kompa i policzę

@edyta

nigdy tego nie liczyłem..jakoś mi to nie robi..ok
stary lap 1729MHz Celeron (jednordzeniówka żeby nie było) 1gbramu i strasznie dojechany dysk talerzówka oczywiście, system jak w stopce, sysvinit - 40sekund (doliczam 4sekundowe opóźnienie gruba, które mam ustawione na wybór innego systemu) i po tym czasie system jest gotowy do pracy - wyświetla iksy i jest połączony do wlanu..ale jakie to ma znaczenie?? kompa na biurku odpalasz raz..potem sobie chodzi do drugiego odpalemia..nie rozumiem po prostu w czym problem....

ps..wywal wszystkie splashe i dm'y..jak używasz jeden system to wrzuć extlinuxa zamiast gruba zyskasz kilka sekund jak bardzo Ci zależy na tym.
&quot pisze:Debian z systemd, lub jakikolwiek inny system z systemd
Obrazek

ps. jaki jakikolwiek inny system?? hm z tego co wiem to systemd jest nieprzenośny i koegzystuje tylko z systemami z rodziny linux ale o tym też nikt nie wspomina racząc się nim...przecież to rak..jakiby dobry i zajebisty póki co nie był to i tak za bardzo ingeruje w system, przecież o tym mówił nawet Linus... czy Wy tego nie widzicie???
Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member

Post autor: xmaster »

@Menel
Chodziło mi o innego linuksa z systemd w końcu to forum linuksowe.
Jak na razie systemd mam od kilku miesięcy i wszystko pięknie działa. Debian przechodzi na systemd więc nie ma o co bić piany.
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

nie no ja piany nie biję, mówię, na razie jest spoko póki co mogę używać na debianie innego initu i systemd nie siedzi mi w bebechach (chociaż też tak bez dodatkowego mieszania się nie obeszło) zobaczymy jak wyjdzie dalej, ale jak każdy mówi linux podobno jest już skazany na systemd (chodzi mi o całkowite zespolenie z nim dystrybucji używających go, nic Ci to nie mówi?? gdzie wolność wyboru? gdzie przenośność? hm? widziałeś co już zależy od systemd w debianie?? a to początek dopiero...to jest chamstwo na moje..to nie ma szans utrzymać się na dłuższą metę i nadal będę twierdził, że odejdzie do krainy wiecznych errorów..kwestia czasu...a jak nie to pewno Linus w końcu się wk#$wi i to dziadostwo rozdupi...;>
ODPOWIEDZ