Można zmieni

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
szymon1051
Beginner

Można zmienić ścieżkę dla programu coś ala instaluj na dysku d z windowsa?

Post autor: szymon1051 »

Można zmienić ścieżkę dla programu coś ala instaluj na dysku d z windowsa?
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Niektóre niezależne instalatory mają taką opcję, ale pakiety deb mają już ustalone ścieżki do których trafiają poszczególne pliki. Więc odpowiedź brzmi nie.
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

Można zmienić ścieżkę dla programu coś ala instaluj na dysku d z windowsa
tu nie ma burdelu i wszystko ma swoje miejsce dzięki temu między innymi można wszystkim sprawnie zarządzać i kontrolować (chyba, że będziesz kompilował na chama zamiast paki robić sobie), dzięki temu przykładowo możesz zainstalować 10 różnych środowisk i 10 000 paczek a później je bardzo łatwo usunąć nie pozostawiając żadnego śladu po nich tak jakby ich nigdy nie było...;>
Awatar użytkownika
dexterr

Post autor: dexterr »

Przypnę się do tematu jeśli można. Czy w wersji 7.6 Wheezy można zmienić ścieżkę do katalogi instalacyjnego tak by nie wołał o płyty DVD z CDROMu podczas dogrywania jakiejś paczki do systemu?
Kombinowałem na wiele sposobów lecz mam problem. Nie wiem w jakim formacie i gdzie umieścić płyty DVD Debiana by doinstalować resztę z 3 pozostałych płyt.
Obecnie są w 2 formach: pierwsza to ISO (4płyty) a druga to rozpakowane ISO. Gdzie to wpakować to nie mam bladego pojęcia. Próbowałem dodawać w edytorze źródeł no ale system nie reaguje na nic tj. na komendy: home/dysk/ czy ///dysk/debian itp. itd.
Awatar użytkownika
mati75
Junior Member

Post autor: mati75 »

Usuń wpisy o płycie z sources.list.
Awatar użytkownika
dexterr

Tak, wiem ale jaką ścieżkę wpisać gdy w laptopie mam dysk z dwiema partycjami:
pierwsza 150GB dla linuxa, druga 7GB na swapa i trzecia około 1250GB o nazwie DYSK i na niej w folderze DEBIAN są płyty.
Chciał bym zrobić tak by Debian gdy czegoś potrzebuję to nie trąbił o CDROM tylko automatycznie przechodził na DYSK do folderu DEBIAN.
Awatar użytkownika
bart86
Beginner

Post autor: bart86 »

w windowsie cały program instaluje się do jednego folderu na linuksie jest inaczej poczytaj o budowie linuksa i katalogach
Awatar użytkownika
jack9

Post autor: jack9 »

dexterr pisze:Tak, wiem ale jaką ścieżkę wpisać gdy w laptopie mam dysk z dwiema partycjami:
pierwsza 150GB dla linuxa, druga 7GB na swapa i trzecia około 1250GB o nazwie DYSK i na niej w folderze DEBIAN są płyty.
Chciał bym zrobić tak by Debian gdy czegoś potrzebuję to nie trąbił o CDROM tylko automatycznie przechodził na DYSK do folderu DEBIAN.
ścieżka do pliku to :
/etc/apt/sources.list

i to najlepiej przez edytor nano
Awatar użytkownika
bart86
Beginner

Post autor: bart86 »

skasuj wpisy z płyt tak jak pisano wyżej nie są one do niczego potrzebne wszystkie składniki system pobierze z serwerów
Awatar użytkownika
dexterr

bart, wielkie dzięki za info ale ja nie mam internetu na debianie. Walczę ze sterownikami pod kartę wifi (w innym poście wątek o Broadcom i sterami). Problem polega w tym iż mam 4 płyty DVD Debiana a zainstalowałem tylko pierwszą. Chcę dograć wszystkie pozostałe i mi to nie wychodzi. Debiana pobierałem przez Windows lecz odpaliłem z pendrivea. Mam dwie partycje nie licząc swapa. Na pierwszej jest linux, na trzeciej reszta dysku. Po środku swap 7GB. Na dysku mam pozostałe płyty debiana i chcę to wgrać w system. Miejsca w zapasie (mam 1.5tb). Kombinowałem różnych ścieżek i trików i mi nie wyszło :-) :-) Ciągle płacze o płyty DVD

Macie jakiś sposób by przed instalacją Debiana zrobić jedną wielką instalkę np. 14-15GB i wgrać wszystkie płyty za jednym machem?
ODPOWIEDZ