Java i polskie znaki

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
PrzemekG_

Java i polskie znaki

Post autor: PrzemekG_ »

Witam,

Mam problem z aplikacjami java. Mam eclipse, jedit, ZDE i netbeans. Wszystkie z tych programów potrafią wczytać plik z polskimi znakami (w UTF-8 i ISO-8859-2) i poprawnie je wyświetlić, jednak tylko eclipse (w wersji z paczki (gcj) i z sun na sun jdk1.5.xx) obsługuje wprowadzanie polskich liter.

Czytałem w wielu miejscach o podmnienianiu font.properties, ale biorąc pod uwagę że java poprawnie wyświetla polskie znaki, to mam wrażenie że problem leży gdzie indziej.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.
stepek
Beginner

Post autor: stepek »

Mysle ze chodzi tez o kodowanie na Twojej maszynie. Jezeli masz domyslne kodoawnie ustawione jako jakies koreansko-chinsko-tajwanskie to tak Ci bedzei wpysywal w javie. Spotkalme sie juz z czyms takiem i wtady to byla wina kodoawnia na lokalnej maszynie.
Co prawda nie wiem czy dobrze zrozumialem problem.
Tak z ciekawosci to czy w writerze masz normlanie polskie litery? Sprawdz tez czy w ustawieniach tych srodowisk nie masz czegos ustawionego by kodowanie liter odbywalo sie tak a nie inaczej.
PrzemekG_

Post autor: PrzemekG_ »

Przyznaję się bez bicia w KDE mam polski, a ponieważ nie toleruję polskich liter w konsoli, to miałem tam ustawione en_US, a java jest odpalana przez konsole. Co prawda sprawdzałem wcześniej LANG=pl_PL i nic nie dało, ale po przeczytaniu twojego post'a natchneło mnie żebym spróbował LANG=pl_PL.UTF-8 i od razu zadziałało !!!!!

Przyznam się że w akcie desperacji zdąrzyłem dzisiaj zainstalować fedora, aczkolwiek teraz już jestem pewny że można lepiej wykorzystać tą przestrzeń dyskową :)

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.
ODPOWIEDZ