[+] Nieprawid

Ogólne pytania dotyczące systemu
funtomasz

[+] Nieprawidłowe hasło roota w Debian Testing

Post autor: funtomasz »

Od dzisiaj nie jestem w stanie zalogować się na konto roota w Debianie Testing (z zainstalowanym środowiskiem Xfce) - system twierdzi, że nie podaję prawidłowego hasła. Identyczną sytuację mam na swoim drugim komputerze. Próbuję logować się z terminala przy użyciu "su", jak i bezpośrednio z konsoli przy użyciu loginu "root". Włączałem również system w trybie recovery, ale sytuacja jest identyczna - hasło roota nieprawidłowe. Próbowałem także uruchomić w trybie graficznym Synaptica, ale tu również system twierdzi, że hasło jest niepoprawne.

Wczoraj poprzez aptitude safe-upgrade dokonałem aktualizacji następujących pakietów: dnsmasq-base, gir1.2-clutter-gst-2.0, iproute:i386, iproute2, libclutter-gst-2.0-0, libjson-c2, libparted0debian1, openssh-client, parted, python-gi, python-gi-cairo, python-gobject, python3-gi, wdiff.

Biorę oczywiście pod uwagę sytuację, że mylę się i za każdym razem podaję niepoprawne hasło. Chciałbym jednak zapytać, czy któryś z powyższych pakietów mógł mieć wpływ na mój problem z logowaniem do konta root?
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

1.
Podczas startu wyświetla się okienka gruba. Jest tam możliwość wybrania uruchamiania linuxa w single mode ( 2ga linijka)
Po uruchomieniu wpisz komende

Kod: Zaznacz cały

passwd
podaj 2x nowe hasło2.
entries/148-Resetowanie-zapomnianego-has%C5%82a-root
funtomasz

Dziękuję za ten link. Jeśli nie rozwiążę tego problemu, to tak właśnie zrobię. Chciałbym jednak wiedzieć, czy jest możliwe, że ostatnia aktualizacja spowodowała taką sytuację?
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

podałem jeszcze jedno rozwiązanie. punkt 1.
Nie powinien mieć wpływu żaden z tych pakietów na działanie hasła.

Następnym razem aktualizuj normalnie:

Kod: Zaznacz cały

aptitude update
aptitude full-upgrade
funtomasz

Będę próbował, dziękuję.
Jeśli zaś chodzi o aktualizacje, to nawet kiedyś pytałem o to na forum. Wówczas zasugerowano mi używanie safe-upgrade, a full-upgrade w ostateczności: threads/30582-debian-testing-a-niespe%C ... no%C5%9Bci.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Nigdy nie robołem safe-upgrade, a zawsze full-upgrade. Nigdy nie było problemów. ( w razie czego q i po problemie).
Ale trzeba dokładie czytać co on chce zrobić...
Aptitude w stosunku do apt-geta ma ten plus że pozwala wybrać jeszcze jakieś inne rozwiązanie gdy powstaje konflikt zależności i nie wciskamy Y=yes tylko N=no i on szuka kolejnego rozwiązania. I tak można aż do skutku albo q =quit....
funtomasz

Rozumiem. Również staram się uważnie czytać, co on chce wówczas usunąć. W każdym razie dziękuję bardzo za obydwie sugestie.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

1. To nie wina polecenia upgrade. Tutaj jest bez różnicy safe i full zaktualizowałyby to samo i tak samo. Poza tym nie wiem co się stało, ale żadna aktualizacja nie zmienia hasła roota.
2. Jak wskazuje nazwa safe-upgrade jest bezpieczniejsze (zwłaszcza gdy korzysta się z testing).

Dodane: Zgodnie z wiki debiana, z działu "How to upgrade your distribution"
https://wiki.debian.org/Aptitude pisze:Using full-upgrade in the regular course of events no longer the recommended practice (unless you are running sid, in which case you should not need to be reading this.)
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

A może podczas wprowadzania hasła podczas instalacji wcisnąłeś przypadkowo SHIFT lub CAPSLOCK?
I teraz hasło nie pasuje bo rozróżnia duże i małe litery...
funtomasz

Od Twojej ostatniej porady używam safe-upgrade i z aktualizacjami nie miałem problemu. Rozwiązała się nawet sprawa z usuniętym wówczas pakietem modemmanager - jedna z kolejnych aktualizacji zainstalowała go jako zależność.

Świetnie, że na tym forum można otrzymać kompleksową pomoc od fachowców. Dzięki wielkie.
ODPOWIEDZ