E: dpkg was interrupted, you must manually run 'dpkg --configure -a' to correct the problem.
Czytanie list pakietÃłw... Gotowe
Budowanie drzewa zaleÅźnoÅ�ci... Gotowe
Odczyt dodatkowych informacji o stanie
Inicjalizacja stanÃłw pakietÃłw... Gotowe
Odczyt opisÃłw zadaÅ�... Gotowe
Budowanie bazy etykiet... Gotowe
W: Nie udaÅ�o siÄ� zablokowaÄ� pliku pamiÄ�ci stanu, zostaÅ� wiÄ�c otwarty tylko do odczytu. Wprowadzone zmiany stanu pakietÃłw NIE bÄ�dÄ� zachowane!
E: dpkg was interrupted, you must manually run 'dpkg --configure -a' to correct the problem.
przez co nie mogę NICZEGO zainstalować , a stało się to po tym jak wpisałem:
P.S.
Jestem początkującym użytkownikiem więc proszę o wyjaśnienie jaki błąd popełniłem żeby go nie popełniać więcej, i w miarę łopatologiczne wyjaśnienie rozwiązania tego problemu.
Wszystkim którzy pomogą serdeczne dzięki
dpkg: baza danych stanu jest zablokowana przez inny proces
i że jakieś coś stało się z linux-image
Konfiguracja pakietu
Konfiguracja pakietu linux-image-2.6.18-4-686
The kernel version running is the same as the one being installed
You are attempting to install a kernel version that is the same as the
version you are currently running (version 2.6.18-4-686). The modules
list is quite likely to have been changed, and the modules dependency
file /lib/modules/2.6.18-4-686/modules.dep needs to be re-built. It can
not be built correctly right now, since the module list for the running
kernel are likely to be different from the kernel installed. I am
creating a new modules.dep file, but that may not be correct. It shall
be regenerated correctly at next reboot.
I repeat: you have to reboot in order for the modules file to be created
correctly. Until you reboot, it may be impossible to load some modules.
Reboot as soon as this install is finished (Do not reboot right now,
since you may not be able to boot back up until installation is over,
but boot immediately after). I can not stress that too much. You need to
reboot soon.
Nie wiem czy to coś poważnego czy nie ale tak się dzieje za każdym razem gdy coś instaluje najpierw wklepuje to pierwsze później aptitude lub apt-get install [cośtam] i wywala ten błąd.
Witam
Wklepałem to i mi odpowiada
Cytat:
Najwidoczniej przeszkodziłeś dpkg w pracy, może przerwałeś instalacją/aktualizację. Restart xów (ctrl+alt+backspace) powinien wystarczyć, jak nie to uruchom system ponownie i po krzyku.
Co do tego
Konfiguracja pakietu
to wszystko jest w jak najlepszym porządku. Standardowa informacja.
Ale tu nie rozumiem
Nie wiem czy to coś poważnego czy nie ale tak się dzieje za każdym razem gdy coś instaluje najpierw wklepuje to pierwsze później aptitude lub apt-get install [cośtam] i wywala ten błąd.
A co do używania aptitude czy apt-get to są różne opinie, ale z reguły zaleca się nie używać tego zamiennie. Lepiej zdecyduj się na jedno rozwiązanie. Ja polecam aptitude.
Witam
Wklepałem to i mi odpowiada
Cytat:
Najwidoczniej przeszkodziłeś dpkg w pracy, może przerwałeś instalacją/aktualizację. Restart xów (ctrl+alt+backspace) powinien wystarczyć, jak nie to uruchom system ponownie i po krzyku.
Co do tego
Konfiguracja pakietu
to wszystko jest w jak najlepszym porządku. Standardowa informacja.
Ale tu nie rozumiem
kiedy mnie poprosi to prosi mnie przy każdej instalacji. Co do komunikatu Konfiguracja pakietu linux-image-2.6.18-4-686 również pojawia się przy każdej instalacji i co najgorsze jak jest tam <OK> to próbuje myszką kliknąć i nic, ENTER z klawiatury też nic, instalacja się nie kończy, zamykam konsole i próbuje jeszcze raz, co skutkuje prośbą o wpisanie
pojawia się błąd (dpkg: baza danych stanu jest zablokowana przez inny proces), restart X'ów (ctrl+alt+backspace), nic nie daje robię restart systemu, próbuje jeszcze raz i cała zabawa zaczyna się od początku przez co nic nie mogę zainstalować.
Oggy pisze:Co do komunikatu Konfiguracja pakietu linux-image-2.6.18-4-686 również pojawia się przy każdej instalacji i co najgorsze jak jest tam <OK> to próbuje myszką kliknąć i nic, ENTER z klawiatury też nic, instalacja się nie kończy