[+] icedove - powiadomienia o nowej poczcie w trayu

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Hypnos

[+] icedove - powiadomienia o nowej poczcie w trayu

Post autor: Hypnos »

Witam.

Debian Wheezy

Kod: Zaznacz cały

hypnos@hypnos-deb:~$ uname -a
Linux hypnos-deb 3.13-0.bpo.1-amd64 #1 SMP Debian 3.13.7-1~bpo70+1 (2014-03-29) x86_64 GNU/Linux
Package: icedove
Version: 17.0.10-1~deb7u1

Problem:
Z racji tego, że Kmail ma ogromne problemy w automatycznym rozpoznawaniu certyfikatów banków, postanowiłem korzystać z Icedove.
Doinstalowałem plugin MinimizeToTray Revived (MinTrayR) 1.1.2. Skonfigurowałem wtyczkę by po kliknięciu na ikonę zamknięcia programu lub minimalizacji, aplikacja nie kończyła działania a ikona wędrowała do traya (podobnie jak to jest np. w odtwarzaczu Clementine). Wszystko na pierwszy rzut oka wygląda ok, ale przy pojawieniu się nowej poczty ikona w trayu nie zmienia się, nie otrzymuję żadnego powiadomienia o nowej poczcie.
Chcę by ikona w trayu zmieniała się po otrzymaniu poczty, lub ewentualnie zmusić Icedove do współpracy z wbudowanymi w KDE "Powiadomieniami programów i systemu"
Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator

Post autor: marcin1982 »

Zainstaluj dodatek FireTray. Ikona pokazuje liczbę nieprzeczytanych wiadomości.
Hypnos

Po alpejskich kombinacjach udało się skonfigurować icedove tak by odgrywał dźwięki i wyświetlał notyfikację w powiadomieniach na trayu. Niestety dodatkowo chciałem by icedove uruchamiał się zminimalizowany wraz ze startem systemu. Do minimalizacji na starcie użyłem "Reguł okien" wskazałem IceDove, następnie opcja "minimalizowanie na starcie". Niestety w połączeniu z pluginem minimize to tray revive powoduje to ciągłe minimalizowanie okna i uniemożliwia użytkowanie. Usunąłem więc reguły, plugin minimize to tray i zainstalowałem polecany przez Ciebie FireTray.
Okazało się, że ma w sobie wszystko co potrzeba (powiadomienia, wyświetlanie ogólnej liczby nieprzeczytanych wiadomości, minimalizowanie na starcie).

Problem rozwiązany w sposób godny polecenia innym. Dzięĸi i pozdrawiam

P.S. IceDove nie odgrywa dźwięków przy odbieraniu nowych wiadomości, choć opcja jest defaultowo włączona (odgrywaj dźwięk systemowy). Trzeba mu ręcznie wskazać inny plik wav
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Hypnos

Już w pierwszym poście pisałem o tym pluginie, ale niestety nie do końca działa
ODPOWIEDZ