[+] Usuwanie plików
[+] Usuwanie plików
Zainstalowałem Xfce przy użyciu aptitude. Teraz gdy usunąłem Xfce (wpisałem aptitude purge Xfce) okazało się, że zostało na dysku mnóstwo plików z tym związanych. apt-search xfce pokazuje dużo plików. Dlaczego tak jest? Aptitude miało ponoć usuwać plik razem z zależnościami. Chyba że te zależności przy instalacji się "doczepiły" do innych programów i teraz nie ma jak ich usunąć, więc czy mam rację i jak to usunąć ?
oj sorki, apt-cache search.. I masz rację, nie rozróżniłem że apt-cache szuka nazw pakietów w repo, a ja myślałem że będzie szukać plików aktualnie zainstalowanych na dysku. Które narzędzie na to pozwala? I :
"apt-cache wykonuje różne operację na buforze (cache) pakietów programu APT"
"apt-cache to (...) narzędzie służące do pobierania informacji z podręcznego magazynu plików binarnych APT-a"
Wiem mniej więcej co to bufor w takim sensie, że np pamięć RAM jest buforem dla procesora i dysku twardego, lub procesor sam w sobie zawiera bufory(L1,L2,L3) ale nie wiem jak ta definicją ma się do APT która jest przecież tylko biblioteką(według wikipedii).
I jeszcze pytanko co do programu man. Jeśli programistą w swoim narzędziu nie przewidział "podręcznika" to przy próbie użycia man'a na nim (na narzędziu/pliku) po prostu nic nie zostanie wyświetlone tak? Jeśli chcemy żeby jakaś przeglądarka stron podręcznika obsługiwała nasz program to musimy to uwzględnić przy tworzeniu tego programu tak? Bo skąd man wie co ma wypisać na urządzenie wyjścia
Po wpisaniu dpkg -S xfce, też mi sporo znalazło. czyli rozumiem, że mam zainstalowane nadal sporo plików dotyczących xfce :>
Jeśli to nie takie proste do wytłumaczenia w paru zdaniach to proszę o jakieś linki. Mimo wszystko fajnie jakbyś odpisał na pierwsze pytanie tak na chłopski rozum jeśli to możliwe :P
Wszystkie pliki od xfce które zostały znajdują się w katalogach : /usr/share, /usr/lib, /etc/xdg/xfce~
"apt-cache wykonuje różne operację na buforze (cache) pakietów programu APT"
"apt-cache to (...) narzędzie służące do pobierania informacji z podręcznego magazynu plików binarnych APT-a"
Wiem mniej więcej co to bufor w takim sensie, że np pamięć RAM jest buforem dla procesora i dysku twardego, lub procesor sam w sobie zawiera bufory(L1,L2,L3) ale nie wiem jak ta definicją ma się do APT która jest przecież tylko biblioteką(według wikipedii).
I jeszcze pytanko co do programu man. Jeśli programistą w swoim narzędziu nie przewidział "podręcznika" to przy próbie użycia man'a na nim (na narzędziu/pliku) po prostu nic nie zostanie wyświetlone tak? Jeśli chcemy żeby jakaś przeglądarka stron podręcznika obsługiwała nasz program to musimy to uwzględnić przy tworzeniu tego programu tak? Bo skąd man wie co ma wypisać na urządzenie wyjścia
Po wpisaniu dpkg -S xfce, też mi sporo znalazło. czyli rozumiem, że mam zainstalowane nadal sporo plików dotyczących xfce :>
Jeśli to nie takie proste do wytłumaczenia w paru zdaniach to proszę o jakieś linki. Mimo wszystko fajnie jakbyś odpisał na pierwsze pytanie tak na chłopski rozum jeśli to możliwe :P
Wszystkie pliki od xfce które zostały znajdują się w katalogach : /usr/share, /usr/lib, /etc/xdg/xfce~
- Po wydaniu polecenia:
Pobierana i zapisywana jest lista pakietów wraz z opisami. apt-cache działa na tej liście.
Kod: Zaznacz cały
aptitude update
- Strony man muszą zostać przez kogoś napisane, znajdują się one w /usr/share/man. Jeżeli man nie znajdzie stron dla jakiegoś wyrażenia, to wyświetla odpowiedni komunikat:
man byleco Brak podręcznika dla byleco
- Listę zainstalowanych pakietów możesz wyszukać np. tak:
To, że w jakimś pakiecie znajduje się plik który w nazwie ma xfce jeszcze nie znaczy, że pochodzi od pakietu z xfce. Polecenie dpkg -S wyświetla też nazwy pakietów do którego dany plik należy więc możesz sobie posprawdzać. Możesz wkleić tu listę to zobaczymy.
aptitude search xfce~i dpkg -l | grep xfce
http://imagizer.imageshack.us/a/img534/5746/qvju.png
Swoją drogą jest jakaś możliwość żeby skopiować to co pokazuje mi się w consoli i wkleić to na forum? Przy użyciu VM Ware..
I czy jest jakaś komenda która przekieruje strumień wyjscia do pliku tekstowego? Wtedy bym sobie go odpalił na VM Ware i skopiował normalnie (ctrl + c) a później wkleił to na forum (ctrl +v). Dobrze kombinuję ? :P
Swoją drogą jest jakaś możliwość żeby skopiować to co pokazuje mi się w consoli i wkleić to na forum? Przy użyciu VM Ware..
I czy jest jakaś komenda która przekieruje strumień wyjscia do pliku tekstowego? Wtedy bym sobie go odpalił na VM Ware i skopiował normalnie (ctrl + c) a później wkleił to na forum (ctrl +v). Dobrze kombinuję ? :P
Przekierowanie do pliku:
Sam dojdź czym się różnią.
Jak widać 3 pakiety oznaczone są jako id - i oznacza pakiet zainstalowany, d oznacza pakiet oznaczony jako do usunięcia
Uruchom aptitude w trybie interaktywnym i kliknij 'g', raz żeby zobaczyć jakie zmiany są planowane, 2-gi raz 'g' żeby je wykonać. Wychodzi się wciskając 'q'.
https://www.debian.org/doc/manuals/debi ... f_aptitude
aptitude search xfce~i > plik
aptitude search xfce~i >> plik
Jak widać 3 pakiety oznaczone są jako id - i oznacza pakiet zainstalowany, d oznacza pakiet oznaczony jako do usunięcia
Uruchom aptitude w trybie interaktywnym i kliknij 'g', raz żeby zobaczyć jakie zmiany są planowane, 2-gi raz 'g' żeby je wykonać. Wychodzi się wciskając 'q'.
https://www.debian.org/doc/manuals/debi ... f_aptitude
"Drugi znak pokazuje zapisaną akcję jaka ma być wykonana na tym pakiecie" - czyli kiedy ta akcja zostanie wykonana? Przy updejcie pakietów?
i tą całą resztę pakietów z flagami i też powinienem usunąć tak ? Mają na 3cim miejscu A - czyli zostały zainstalowane automatycznie. Czyli kiedy? Automatycznie wraz z czym? Z instalacją systemu(edit: z instalacją systemu raczej nie, więc z czym?) i nie należy ich ruszać? Czy je wywalić też?
I już ostatnie pytanie na dziś : jak rozpoznać katalog od pliku? Każdy plik kończy się jakimś rozszerzeniem? Bo otworzyłem sobie katalog /etc/apt i tam znajduje się coś takiego u mnie : http://imageshack.com/a/img853/2662/gn8q.png
Pomógłbyś mi rozszyfrować to? Wiem tylko tyle (z poradnika na tej stronie) że plik z roszerzeniem .list mogę otworzyć przy pomocy jakiegoś edytora, np nano. Bez niego nie udałoby mi się w żaden sposób otworzyć tego pliku sources.list? No i co z resztą pozycji na tym screenie.
Masakra w 2 dni dowiedziałem się więcej o komputerze korzystając z Linuxa niż przez 10 poprzednich lat na Windzie... między innymi dzięki temu forum i ludziom takim jak Ty Rafal_F więc serdeczne dzięki za cierpliwość i szacunek za wiedzę
i tą całą resztę pakietów z flagami i też powinienem usunąć tak ? Mają na 3cim miejscu A - czyli zostały zainstalowane automatycznie. Czyli kiedy? Automatycznie wraz z czym? Z instalacją systemu(edit: z instalacją systemu raczej nie, więc z czym?) i nie należy ich ruszać? Czy je wywalić też?
I już ostatnie pytanie na dziś : jak rozpoznać katalog od pliku? Każdy plik kończy się jakimś rozszerzeniem? Bo otworzyłem sobie katalog /etc/apt i tam znajduje się coś takiego u mnie : http://imageshack.com/a/img853/2662/gn8q.png
Pomógłbyś mi rozszyfrować to? Wiem tylko tyle (z poradnika na tej stronie) że plik z roszerzeniem .list mogę otworzyć przy pomocy jakiegoś edytora, np nano. Bez niego nie udałoby mi się w żaden sposób otworzyć tego pliku sources.list? No i co z resztą pozycji na tym screenie.
Masakra w 2 dni dowiedziałem się więcej o komputerze korzystając z Linuxa niż przez 10 poprzednich lat na Windzie... między innymi dzięki temu forum i ludziom takim jak Ty Rafal_F więc serdeczne dzięki za cierpliwość i szacunek za wiedzę

W trybie interaktywnym akcja zostanie wykonana po naciśnięciu przycisku 'g'. W zwykłym trybie po wydaniu polecenia:
Wtedy wykonywane zostają wszystkie akcje na pakietach.
Pakiet automatyczny to taki który został zainstalowany automatycznie dla spełnienia zależności. Zainstalowałeś XFCE które składa się z wielu komponentów, te wszystkie komponenty zostały zainstalowane automatycznie i stąd to oznaczenie. One zazwyczaj są usuwane, razem z pakietem zainstalowanym "ręcznie", gdy nie są dłużej potrzebne.
Jeżeli w tym wyniku pierwsza literka to d, to mamy do czynienia z katalogiem:
W emulatorze terminala oprócz tego są jeszcze kolorki.
Pliki tekstowe możesz wyświetlać przy pomocy polecenia cat:
Są jeszcze more i less. Ale do edycji potrzebujesz już edytora.
Pliki z tyldą na końcu '~' to kopie zapasowe. Ale nie koniecznie aktualne, nie wiem co je robi.
aptitude safe-upgrade
Pakiet automatyczny to taki który został zainstalowany automatycznie dla spełnienia zależności. Zainstalowałeś XFCE które składa się z wielu komponentów, te wszystkie komponenty zostały zainstalowane automatycznie i stąd to oznaczenie. One zazwyczaj są usuwane, razem z pakietem zainstalowanym "ręcznie", gdy nie są dłużej potrzebne.
ls -l
[B]d[/B]rwxr-xr-x 2 rafal rafal 4096 kwi 1 03:38 katalog
[B]-[/B]rw-r--r-- 1 rafal rafal 2 sty 2 20:28 plik
Pliki tekstowe możesz wyświetlać przy pomocy polecenia cat:
cat /etc/apt/sources.list
Pliki z tyldą na końcu '~' to kopie zapasowe. Ale nie koniecznie aktualne, nie wiem co je robi.
zazwyczaj ? ^^ Czyli za każdym razem muszę je usuwać ręcznie? Z tego co widziałem to jest możliwość konfiguracji aptitude żeby usuwało wszystko :
APT::Install-Recommends "false";
APT::Install-Suggests "false";
APT::AutoRemove::RecommendsImportant "false";
APT::AutoRemove::SuggestsImportant "false";
to konfiguracja dla apt, zastanawiam się czy zostawienie tak na stałe to dobry pomysł? Bo jak za każdym razem usuwać ręcznie to trochę boli ^^
APT::Install-Recommends "false";
APT::Install-Suggests "false";
APT::AutoRemove::RecommendsImportant "false";
APT::AutoRemove::SuggestsImportant "false";
to konfiguracja dla apt, zastanawiam się czy zostawienie tak na stałe to dobry pomysł? Bo jak za każdym razem usuwać ręcznie to trochę boli ^^
Są jeszcze zależności wymagane, które muszą być spełnione i one też są oznaczane jako automatyczne. Pakiet automatyczny jest usuwany wtedy gdy nie jest już potrzebny, tzn nie istnieje taki pakiet zainstalowany "ręcznie" który by go wymagał. Pozostaje też problem z zależnościami sugerowanymi i rekomendowanymi - pakiet który jest wymagany przez pakiet A, może być rekomendowany przez pakiet B.
Zdaje się, że powyższe ustawienia powinny rozwiązać problem.
Zdaje się, że powyższe ustawienia powinny rozwiązać problem.