[+] Nvidia NVS 310 i sterowniki do niej na Debianie 7.4 - jak zainstalowa

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
gilban

[+] Nvidia NVS 310 i sterowniki do niej na Debianie 7.4 - jak zainstalować.

Post autor: gilban »

Dzień dobry!

Choć tematów związanych z instalacją sterowników jest wiele w internecie, różnych opisów też jest wiele, to jak do tej pory nie udało mi się zainstalować jeszcze na Debianie sterowników do Nvidii.

I pytanie jak to zrobić?

Największym kłopotem jest instalacja zależności, czyli tego:

Kod: Zaznacz cały

kernel-desktop-devel
kernel-source
kernel-devel
gcc
make
Niektórych paczek do dzisiaj mi się nie udało z tego zainstalować, mimo że sterownik o nie prosi.

Co do przepisów instalacji sterowników, dotyczą one starszych dystrybucji Debiana i pewnie nie działają z 7.x. Nie wiem.

Pod Ubuntu instalacja takich sterowników to jest bułka z masłem, pod Open Suse, dzięki temu poradnikowi: http://susek.info/1164/Instalacja-stero ... art-NVIDIA też problemów nie ma. Jedynie pod Debianem, już dwa razy podchodziłem do sprawy i bez rezultatu.

Próbowałem zarówno ten nowszy: 331.49, jak i ten starszy, np: 304.1190.

W sumie w przypadku mojej karty, to pewnie jest bez różnicy, bo obsługuje ją zarówno jeden jak i drugi sterownik.

Czy w związku z tym istnieje gdzieś w internecie przewodnik jak zainstalować sterownik na najnowszym Debianie, łącznie z wyżej wymienionymi bibliotekami?

Mi bowiem już ręce i nogi opadły i się poddałem.

Także póki co wróciłem do Ubuntu - Gnome 3.10.

Debiana jedynie używam pod VirtualBoxem - tu problemów nie ma - nawet na płycie jest paczka ze sterownikami do VirtualBoxa.
Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator

Post autor: marcin1982 »

Podaj wynik polecenia:

lspci -k | grep -A2 VGA
Czy instalowałeś sterowniki z repozytorium? Po co na początek zabawy z nawet nie wiem czym, bo nie piszesz tak naprawdę jakie sterowniki, w jaki sposób i skąd chcesz instalować?
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

A po co Ci sterowniki zamknięte?
Co zamierzasz na tym komputerze robić?
Na otwartych sterownikach nie da rady?
gilban

@marcin1982 piszesz:
Czy instalowałeś sterowniki z repozytorium?
A jak to mam zrobić? Gdy instaluję Debiana z trzech płyt DVD, a przynajmniej podczas instalacji podaję pozostałe dwie instalatorowi do sprawdzenia, to mi się żaden sterownik nie instaluje od Nvidii. Oczywiście sterownik ściągam ze strony Nvidii. No bo skąd mam go niby ściągać?

[/color]@Yampress piszesz,
A po co Ci sterowniki zamknięte?
Na domyślnych sterownikach wbudowanych w Debiana Gnome 3.x nie odpala mi się w najnowszej swojej odsłonie, tylko wyświetla się w trybie jak z czasów Gnome 2.x. Dlaczego - nie wiem. Dodatkowo nie działają wszystkie cienie i efekty specjalne wbudowane w Gnome. A że mi to Gnome 3.x się bardzo podoba, to tym bardziej wkurza mnie jak nie chce działać. To wszystko. Być może, że wbudowane sterowniki poprawnie nie rozpoznają karty graficznej. Jednak karta NVS 310 jest odpowiednikiem karty Gforce GT 520 i może te wbudowane jej jeszcze nie obsługują?

@marcin1982 wyniku wpisania
lspci -k | grep -A2 VGA
pod Ubuntu 13.10 dostaję taki wynik:
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GF119 [NVS 310] (rev a1) Subsystem: Hewlett-Packard Company Device 094e
Kernel driver in use: nvidia
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Gdy wpiszesz w google "debian nvidia", pierwszy link to: https://wiki.debian.org/NvidiaGraphicsDrivers z instrukcją instalacji z repozytorium (zalecane). Wersja 304.88 obsługuje twoją kartę.

Jeżeli chcesz zainstalować sterowniki ze strony nvidii to powinno wystarczyć:

aptitude install build-essential linux-headers-$(uname -r|sed 's,[^-]*-[^-]*-,,')
@Yampress: otwarte sterowniki dla nvidii są tragiczne.
gilban

@Rafal_F Dziękuję bardzo! Zainstalowałem według tej porady z linku, działa wyśmienicie.
kcroot

Post autor: kcroot »

@Yampress: otwarte sterowniki dla nvidii są tragiczne.
Potwierdzam!
ODPOWIEDZ