Snowden, linux, windows, prywatno

Wszystko Off Topic
Beata87

Snowden, linux, windows, prywatność

Post autor: Beata87 »

Witam

SNOWDEN, LINUX, WINDOWS, PRYWATNOŚĆ

W którymś poście napisałam o Live CD. Dzisiaj znalazłam coś opartego na Debianie, o ile się nie mylę. Płytka GParted, leżała w szafce jakiś staroć. Włączyłam ten LiveCD i z ciekawości włączyłam przeglądarkę która tam była. Net Surf czy jakoś tak. Zauważyłam że reklamy dopasowały się na moje słowa wypowiadane w domu również na Linuxie. Czyli osoby które piszą o fanach teorii spiskowych, lub naśmiewają się, nie mają racji. Przynajmniej mój przypadek na to wskazuje. Czy to Windows Xp, Windows 7 czy 8, reklamy dopasowały się na wypowiadane w domu słowa. Firma Google nie odpowiedziała na moje zapytanie w tej sprawie. Toshiba również. A policja to już sobie darowałam, wiadomo że mnie zignorują. Zauważyłam też że dopasowały się mniej więcej reklamy tekstowe, bazując na rozmowie przeprowadzonej z pracownikami gazowni. Reklamy w serwisie Interia.pl - które odebrałam na skrzynce również dopasowane na podstawie mówienia a nie pisania. Koleżanka dostała podobne. Więc moi drodzy, moja opinia na dzisiaj, można sobie darować prywatność na Debianie czy innym systemie. Jeśli to co mówię lub piszę jest przekazywane ( elektronika ) bez użycia oprogramowania do jakiejś tam centrali, nie wiem co to może być. To cała reszta zostaje w ten sposób ucięta. I jedynie wygląda na abstrakcję wolności, czy prywatności. Zauważyłam też po wielu obserwacjach, że artykuły które się pojawiają na różnych www, używają o ile to dobrze określam perswazji w stronę użytkownika. Reklamy na skrzynce przychodzą np. takie (Interia.pl) - Sprawdź jak oszukać komornika itp. To siamto, wygląda to jak próba namówienia mnie na kliknięcie i już mogę być w kręgu podejrzeń. Reklamy, przyszła ich cała grupa i faktycznie sprawiają wrażenie zachęcających do kliku. Dodam jeszcze jedną rzecz. DEUTSCHE TELEKOM - gdy zainstalowałam Windowsa i wykonałam pierwsze połączenie z telefonu komórkowego który kupiłam, nic nie było na firewalu. Jednak za którymś razem, widziałam wpisy od Deutsche Telekom w momencie gdy rozpoczęłam rozmowę ( płacisz 1zł rozmawiasz ile chcesz do końca dnia ) To tyle.

Jestem w pełni legalna ( licencje na oprogramowanie różnego typu ) i w pełni nielegalnie podsłuchiwana. Nie ma to jak zrobić legalne zakupy :) Eh.

Więc nikomu, przynajmniej w tym momencie nie polecam napalania się jak JA na prywatność w Debianie. Może to jest wolny system. Jednak ta wolność
wygląda na abstrakcję...

Chcę przeprosić że wydaję opinię na podstawie jakiegoś Live CD. Kto wie, może u was po instalacji Debiana takie sprawy nie mają miejsca.
Jednak opinia wydana na postawie Windowsa, podtrzymuję ją.

Ciekawy link, może komuś się przyda: http://technologie.gazeta.pl/internet/1 ... sci__.html
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Bzdury piszesz. To nie komputer domowy przechowuje i gromadzi i wiąże informacje o Tobie z reklamami tylko serwery zewnętrzne inny firm. Powiązanie następuje w inny sposób
http://donttrack.us/

Pewne informacje są gromadzone na twoim komputerze, dzięki którym jesteś rozpoznawana.To już cechy osobiste systemu aby go odróżnić Jeśli przesiądziesz się na inny komputer szybko, połączą Ciebie z innym komputerem jako osobę.

Potem sobie zobacz jakie informacje wysyła twój system http://ip-check.info/?lang=en -> start test klikasz

A poza tym przeczytaj sobie ten plik http://telefoniczna-kopalnia.panoptykon ... palnia.pdf
O tym jak za pomocą twojego telefonu Cie śledzą.

Osoby, które wszędzie doszkują się teorii spiskowych podchodzą pod chorobę zwaną schizofrenia.
A słyszałaś o teorii BIG DATA BANKING?
Wyłącz komórkę, wyłącz komputer, nie chodż po ulicach = nie wychodż z domu , uważaj na sąsiadów i nikt nie będzie Cię szpiegował. Szpiegowania już na świecie nie zatrzymasz. Dane gromadzą wszyscy i wszystko. Tylko na razie uczą się to wykorzystywać. A będzie coraz gorzej.
Beata87

Snowden jeszcze raz, Toshiba

Przepraszam że piszę znowu, ale dostałam odpowiedź w poprzednim poście, a temat został po prostu zamknięty, bez możliwości podkreślenia jednej rzeczy. Chcę dodać że jestem absolutnie pewna, że WASZ głos wymawiany, jest przetwarzany przez jakieś urządzenie. Np. Telewizor Toshiba w moim wypadku. W porządku ja piszę bzdury jak to napisano w poprzednim poście, mogę się mylić co do tamtego mojego wpisu. Ale ten jeden detal, celowo podkreślam tutaj na forum i nie jest to jakaś choroba. Reklamy na byle słowo w domu powiem, i zaraz reklama na skrzynce interia.pl lub w dowolnym miejscu w google, czy youtube się dopasowywuje do dostępnych z jakiejś tam puli. Taka najbardziej prawdopodobna. W tym czasie w ogóle nic nie pisałam na ten temat z nikim. Brat się jedynie śmieje i mówi, zobaczysz zrobią z ciebie czubka i sobie tylko popiszesz na forum... To tyle można mnie etykietować chorobami. Kiedyś wrzucę film na yt i sami zobaczycie że to nie ściema. Co do telewizora Toshiba mam pewność na 90%, gdy kupiliśmy pierwszy model takie sprawy zaczęły się pojawiać, jednak nie sądziłam że to może być prawda. Gdzieś Snowden napisał o mikrofonach w pilocie. Mikrofon to małe piwo, ale dopasowana treść do tego co mówię to już konkret. Gdzieś czytałam artykuł że wiele kasy poszło na sfinansowanie czegoś do rozpoznawania mowy. To tyle, sprawdźcie mówiąc coś przy waszych telewizorach i obserwujcie reklamy. Oczywiście nie pisząc nic o tym o czym rozmawiacie z klawiatury... Mam na myśli te nowe telewizory, na oko z 3 lata w stecz.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Został zmknięty i będzie zamknięty. I wszystko " głupie" co napiszesz gdziekolwiek trafi tu albo zostanie usunięte. Więc nie próbuj więcej.
A zawsze konto można zbanować na zawsze i będzie spokój!

Każdy telewizor nagrywa to co się dzieje w pomieszczeniu.... =8[]
I zastanawiałaś się co on z tymi nagraniami robi?
Gdzie i jak on te nagrania wysyła do firm szpiegujących?
Wszystkie telewizory są podłączone do internetu?
Czy antena którą odbiera sygnał może go też wysyłać, bez żadnych przeróbek?
Czy telrewizor zawiera jakieś moduły nadające?

Tak jak mówił twój brat. Nie ośmieszaj się ze swoimi dziwnymi teoriami.
Beata87

A teraz argumenty, bo zostałam zamknięta za nic.

Źródło: youtube.com Opublikowano 12 sty 2013 Nie minie wiele czasu zanim telewizory zaczną nas obserwować. Nie trzeba być paranoikiem lub nawet ekspertem od prywatności, aby określić taki rozwój spraw jako trochę przerażający. Verizon złożył patent na nową technologię DVR (cyfrowy system nagrywania programów), która działa filmując i nagrywając głos widzów w celu wysyłania im docelowych reklam przez ich TV... Link: http://www.youtube.com/watch?v=C-YyQ3_JJdg Taak, ja głupia a wszyscy mądrzy, to obejrzyj.
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

hehe u mnie w sieci jest smart-telewizorek (i tu muszę przyznać, że monitoruję go na ruterze i 4razy dziennie łączy się samoczynnie z witrynami sony, ale ja go nie używam dlatego wali mnie to czy szpieguje czy nie, natomiast tu Cię zmartwię, bo zwykły telewizor bez podłączenia do sieci nie ma niestety takich możliwości z logicznego punktu widzenia..

Co do wcześniejszego Twojego zamkniętego wątku o braku prywatności debiana i innych bzdurach, wiesz nikt za ciebie nie skonfiguruje systemu (typu zapięcie przeglądarki, postawienie proxy, tora itd), system daje Ci tylko takie możliwości...
po za tym to, że na każdym kroku w sieci jesteś szpiegowana to norma przecież, można się przed tym skutecznie obronić a nawet całkowicie jeżeli istnieje taka potrzeba...

Na dobry początek puść sobie cały ruch na ruterze przez tora albo vpn jak masz takie shizy, albo spróbuj tego ewentualnie tego a nie czytasz te reklamy i za dużo myślisz... ;)
Beata87

Dziękuję za normalną odpowiedź. Nie mam shiz ani jakichś dolegliwości. Uwagę skupiłam na tym, że niezależnie od tego co używam, i tak ten telewizor robi swoje. W menu nie ma żadnych opcji które to wyłączają. Nie mam też w nim internetu. Tor-a używałam pare razy - pobrałam TAILS LINUX i tam było poustawiane. Brałam to na firewall i sprawdzałam z ciekawości każdy IP. Komputer A z firewalem i komputer B z LINUX TAILS i włączonym i poustawianym TOR-em, I podczas sprawdzania natrafiłam na połączenie z AKAMAI TECHNOLOGIES czy jakoś tak. Czyli to samo co na windowsie. To nie schizy, jedni lubią krzyżówki, inni podniecają się kodowaniem 40 lat a ja lubie wiedziec czemu ktoś wpycha nos tak skutecznie i wszyscy wiedzą i nikt nie reaguje. Wiem że ta inwigilacja jest mocniejsza od nas, dlatego przyszłam na forum gdzie ludzie kodują i się znają. Przepraszam jeśli zabieram wam cenny czas. Kolejny ciekawy LINK: https://www.youtube.com/watch?v=u44cxPXqGV4
Awatar użytkownika
Menel
Member

ojej no jesteśmy inwigilowani niestety takie czasy ja na co dzień tora ani vpnu nie używam, bo nie widzę takiej potrzeby (natomiast w przeglądarce, którą używam na codzień mam kilka dodatków, które to szpiegowanie utrudniają, ale ip nie chowam i nie zapinam szczelnie przeglądarki póki co do codziennej pracy ;)

Co do łindołsa to nie to samo niestety tu jesteś w błędzie w każdym linuksie (no może pomijając ubunta itp tam zdaje si jakieś caregiele są z amazonami) masz wszystko pod kontrolą i system nie ma prawa się połączyć z niczym bez twojej zgody/wiedzy natomiast w łindołsie to już jest loteria, szczególnie jak masz poinstalowane antywirusy i inne tego typu gówna, nad którymi defakto nie masz żadnej kontroli i nie wiesz co tak naprawdę wysyłają/pobierają...

Jeżeli już masz takie poważne shizy to może zacznij od zmiany dnsów(jak masz od isp) i zmiany oprogramowania rutera na coś otwartego(jak używasz rutera), bo od tego się zaczyna a nawet zmień isp ;) ...potem dopiero prywatny komp zapinaj ;)
Beata87

Menel pisze:ojej no jesteśmy inwigilowani niestety takie czasy ja na co dzień tora ani vpnu nie używam, bo nie widzę takiej potrzeby (natomiast w przeglądarce, którą używam na codzień mam kilka dodatków, które to szpiegowanie utrudniają, ale ip nie chowam i nie zapinam szczelnie przeglądarki póki co do codziennej pracy ;) Co do łindołsa to nie to samo niestety tu jesteś w błędzie w każdym linuksie (no może pomijając ubunta itp tam zdaje si jakieś caregiele są z amazonami) masz wszystko pod kontrolą i system nie ma prawa się połączyć z niczym bez twojej zgody/wiedzy natomiast w łindołsie to już jest loteria, szczególnie jak masz poinstalowane antywirusy i inne tego typu gówna, nad którymi defakto nie masz żadnej kontroli i nie wiesz co tak naprawdę wysyłają/pobierają... Jeżeli już masz takie poważne shizy to może zacznij od zmiany dnsów(jak masz od isp) i zmiany oprogramowania rutera na coś otwartego(jak używasz rutera), bo od tego się zaczyna a nawet zmień isp ;) ...potem dopiero prywatny komp zapinaj ;)
Teraz jak odpisałeś, mój komputer A z Xp został przez kogoś zdalnie zresetowany. Siedzę na komputerze B. Komputer A ( Windows Xp + Comodo - tymczasowo ) ------ moje plany to Komputer A ( Debian jako firewall ) + udostepnianie łącza dla drugiego komputera -- Niestety na Debianie mam internet, sterowniki brata kolega dodał aby druga sieciówka chodziła, ale udostępnienia łącza nie zrobił. Mimo wszystko wróciłam do tego co jest. Wiesz może jak udostępnić net ? Jakiś poradnik czy coś ? DANE: Komputer A Karta sieciowa I - prosto z kabelka bez sterowników działa internet Karta sieciowa II - dla Debiana wymagała sterowników Potrzebuję umieć sama ustawić aby komputer A udostępniał internet przez kartę sieciową II. I jeśli się da, aby ten komputer A był czymś w rodzaju firewala, proxy, gdzie wszystko widać i gdzie da się to łatwo włączyć wyłączyć. Komputer A z Torem ciekawe czy możliwe, pewnie nie dla mnie. W sumie ten Tor też zalatuje mi dziwnie, po tym AKAMAI TECHNOLOGIES. Chyba że Tails był jakąś ściemą na którą się nabrałam...
Awatar użytkownika
Menel
Member

hehehe nie ma gotowych rozwiązań, do wszystkiego trza samemu dojść... w twoim przypadku to polecam zakupić porządny ruter (który będzie robił jako brama i udostępniał łącze innym) wgrać na niego linuksa i tam można już sobie hulać i dłubać i się bawić z torami vpnami itd...
Zablokowany