Kolorowanie tekstu w skrypcie

Potrzebujesz pomocy z C, C++, perl, python, itp.
Awatar użytkownika
kodama
Junior Member

Kolorowanie tekstu w skrypcie

Post autor: kodama »

Witam, moi państwo
Zagadnienie jak w temacie. Jest sobie skrypt, a w nim mniej więcej coś takiego (wkleję tylko fragment):

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/bash

...

red="\e[91m"
green="\e[92m"
reset="\e[0m"

echo "Znaleziono cośtam w $red /ścieżka/do/szukanego/katalogu/ $reset ." ;

...

To tylko kawałek przykładowy. Na Debianie na stacjonarnym pc działa dobrze, na laptopie też. Przez pojęcie działa dobrze rozumiem to, że tekst pomiędzy $red a $reset jest wyświetlony na czerwono lub na zielono jeżeli znajduje się pomiędzy odpowiednimi znacznikami. Skopiowałem sobie ten skrypt na pendrive, na którym mam zainstalowanego również Debiana (ale tylko środowisko tekstowe) i tutaj już kolorki nie działają. Wszystkie Debiany to stabilne Wheezy. Ma ktoś jakiś koncept, co może tu nie grać? W .bashrc mam poustawiane swoje kolory dla użytkownika i dla roota w konsoli i tamto się wyświetla ok.

Dodane
O, nie, źle mówię - w mate-terminal kolory są ok, typowo w konsoli jak przełączę Ctrl+Alt+F1 to nie działa.

Dodane po raz wtóry
Problem rozwiązany, to pomogło: http://misc.flogisoft.com/bash/tip_colo ... formatting
Konkretnie - w terminalu nie działają te kolory z przedrostkiem Light, więc zamiast \e[91m wystarczy zastosować \e[31m. Jak się okazuje - pierdółka, a trochę czasu mi zajęła.
ODPOWIEDZ