Sterownik dla nvidia ION

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
PiotrQ

Sterownik dla nvidia ION

Post autor: PiotrQ »

Właśnie postawiłem sobie debiana i mam pewien problem z zainstalowaniem sterowników do mojego Compaq/HP mini 311c z grafiką nvidia ion le

Mam debiana w gałęzi stable ale chciałem go zaktualizować do gałęzi testing. Niestety w gałęzi testing wersja sterownika nvidi to 331.x (nvidia-glx) która nie obsługuje mojej grafiki (stable 304.x). Ja natomiast potrzebuję wersji 319.82 i nie wiem jak ją zainstalować. Opcję wymuszanie wersji w synapticu mam nieaktywną.

Moje jądro to

Kod: Zaznacz cały

3.2.0-4-686-pae
z góry dzięki

Dodam że stery instaluję wg tego poradnika http://dug.net.pl/tekst/142#testing
Natomiast gdy w repozytoriach miałem wpisane wheezy-backports to przy instalacji sterowników apt-get mnie informował że nie może zainstalować bo nie mam spełnionych zależności (nie mógł ich pobrać).
Awatar użytkownika
Kamilko
Beginner

Post autor: Kamilko »

Jeśli potrzebujesz dokładnej wersji sterownika nie lepiej pobrać binarkę z nvidia.com i zainstalować?
Oczywiście najpierw trzeba odinstalować wszystkie paczki nvidia z systemu.
Awatar użytkownika
ArnVaker
Beginner

Post autor: ArnVaker »

Dlaczego akurat 319.82? Ostatnio karty zostały porzucone w pierwszym wydaniu powyżej 304.xx, jeśli Twoja została wtedy porzucona, to mając testinga instalujesz po prostu sterowniki legacy 304.xx z testinga.

EDIT: Zresztą stery 331 też powinny ION LE obsługiwać.
PiotrQ

Sterownik dla nvidia ION i brodcoam

OK sterowniki 331 działają. Widocznie coś źle konfigurowałem. Dzięki wszystkim.

Teraz mam inny problem. Mam karte wifi

Kod: Zaznacz cały

03:00.0 Network controller [0280]: Broadcom Corporation BCM4312 802.11b/g LP-PHY [14e4:4315] (rev 01)
i korzystam ze sterowników firmware-b43-lpphy których nie ma w gałęzi testing. Dodatkowo po zmianie gałęzi zaktualizowało mi pakiet b43-fwcutter i wifi przestało mi działać (działa mi tylko standard "b"). Jak wymusić instalacje sterowników z wersji stable i żeby mi ich więcej nie aktualizował albo inny sposób żeby działał mi standard "g"
Awatar użytkownika
ArnVaker
Beginner

Post autor: ArnVaker »

Nie ma firmware-b43-lpphy ponieważ firmware-b43-installer obsługuje teraz BCM4312, pakiet b43-fwcutter zawiera tylko narzędzie do wypakowania firmware. Jeśli na b43 kiepsko działa możesz spróbować na wl: https://wiki.debian.org/wl
PiotrQ

Nie wiem co sie stało ale teraz mi dobrze działa karta wifi mimo że nic nie robiłem z sterownikami :)

Jeszcze 1 pytanie. Czemu po instalacji sterowników nvidia system pożera mi na dzień dobry ok 350mb gdzie przed instalacją potrzebował ok 100?
ODPOWIEDZ