To coś musiałeś źle zrobić (Czy Mistrz zainstalował wszystkie te biblioteki i386 z tego ciągu w 6 linijce? To są ważne zależności!) Ja dokładnie tak zrobiłem na czystym Debianie (+ze środowiskiem graficznym MATE) i mam to Wine:
Załącznik wine.png nie jest już dostępny
Tak więc przepraszam ale nie wiem jak dokładnie Ci pomóc u mnie zadziałało to bezbłędnie jak widzisz. Podałem w poradniku bo myślałem, że może u każdego to zadziała ;( Może jest tu bardziej kumaty ktoś kto wyjaśni czemu mi zadziałało a Koledze Yampress nie?! Przyznaję się, że za głupi jestem (jestem tylko szarym człowiekiem i totalnym amatorem linuksowym) by w takim momencie pomóc a widzę , że tu sam Moderator ma kłopot z tym. Jeśli coś jest nie tak to niech ktoś poprawi ale wątpię skoro to samo ja zrobiłem i mi ta wersja Wine działa!
Wydaje mi się, że lepiej odinstalować te stare z repozytorium ale proszę o opinię kogoś bardziej pojętnego (nie chcę by ktoś miał do mnie żal jeśli coś mu się poknoci w systemie aczkolwiek mi się nic nie poknociło bo ja mam tak od jakiegoś miesiąca i wszystko śmiga jak trzeba) bo ja tylko amatorem jestem. Potrzebowałem nowszego wine bo pod 1.4.1 z repozytorium nie działał mi program PhotoScape a bardzo mi na nim zależało i pod Wine 1.7.10 + vcrun2008 działa przepięknie!
Kolega Yampress nie napisał konkretnego błędu, więc nie wiemy dlaczego mu nie zadziałało. Tak swoją drogą, czy którykolwiek z tych pakietów powyżej instaluje w zależnościach pakiet make? Moim zdaniem kompilowanie (natywne) czegokolwiek na debianie powinno się zacząć od zainstalowania pakietu: build-essential.
Dodane:
Programy kompilowane własnoręcznie i instalowane przez "make install" nie są zarządzane przez żadne narzędzia do zarządzania pakietami.
Jeżeli masz zainstalowaną starą wersje przez apt, na to nałożysz nową wersję przez make install i później apt będzie chciało zrobić aktualizację i nadpisze wersje kompilowaną własnoręcznie zrobi się straszny bałagan. W rezultacie pakiet może przestać działać.
Ja doradzam odinstalowanie starszej wersji.
No build essentials nie zainstalowałem. Może dlatego. Ale we wpisie powinno być aby zainstalować pliki potrzebne dobudowy.
Nie wszyscy muszą o tym wiedzieć, a postępowałem dokładnie wg opisu
Szanowny ArnVaker moim zdaniem z repozytorium jest jakiś dziwny. Pod nim (PlayOnLinux) sprawdzałem na Wine 1.7.10+vcrun2008i PhotoScape w ogóle się nie uruchamiał a na czystym ze źródeł (bez zabawy z tym PlayOnLinux) pięknie działa. Czemu tak jest? Tego nie wiem ale widocznie lepszy jest goły Wine od POL. Z budową do paczek DEB to fakt dobra rada Bo np. jak wyjdzie nowsza wersja Wine to nie wiem jak usunąć z systemu tą 1.7.10 tak by coś nie poknocić w systemie bo ze źródeł instalowałem z użyciem "make install". Dopiero co jakiś czas temu migrowałem z Ubuntu stąd moja głupota za którą z góry strasznie przepraszam.