xampp i 403
xampp i 403
Jakiś czas temu przesiadłem się z windowsa na debiana. Na windowsie miałem xammpa i dość sporo projektów php w htdocs. Każdy projekt w osobnym folderze. Po przesiadce też zainstalowałem xamppa i chciałem przenieść te projekty. Skopiowałem wszystko z windowsowego katalogu htdocs do /opt/lampp/htdocs na debianie. Ale serwer nie chce mnie wpuścić do tych skopiowanych katalogów. Wpisując w przeglądarce localhost/jakisProjekt dostaję błąd 403. Dzieje się to tylko w skopiowanych folderach. Jak utworzę ręcznie jakiś folder np /opt/lampp/htdocs/test, to w przeglądarce localhost/test wyświetla mi się jego zawartość. Foldery, które podczas instalacji zostały utworzone w /opt/lampp/htdocs też są dostępne.
Nie wiem czy coś namieszałem z chmodami czy z czymś innym, bo na początku nie mogłem w /opt/lampp/htdocs utworzyć żadnego pliku i coś kombinowałem.
Nie wiem czy coś namieszałem z chmodami czy z czymś innym, bo na początku nie mogłem w /opt/lampp/htdocs utworzyć żadnego pliku i coś kombinowałem.
Sprawdź kto jest właścicielem tych folderów i ich uprawnienia:
Kod: Zaznacz cały
ls -l
Problem po części rozwiązany.
Takie były prawa:
403 pojawiał się przy skopiowanyZWindowsa.
Zmieniłem mu uprawnienia na 755 i mogę go otworzyć w przeglądarce.
Jednak gdzieś po drodze zginęły mi pliki .htaccess. Projekty, które z nich korzystały, przestały działać. Nie wiem czemu nie zostały skopiowane.
Takie były prawa:
drwxr-xr-x 2 szczemp szczemp 4096 lut 18 18:36 utworzonyRecznie
drwx------ 8 szczemp szczemp 4096 lut 18 18:07 skopiowanyZWindowsa
drwxr-xr-x 2 root root 4096 lut 16 17:00 utworzonyPodczasInstalacji
Zmieniłem mu uprawnienia na 755 i mogę go otworzyć w przeglądarce.
Jednak gdzieś po drodze zginęły mi pliki .htaccess. Projekty, które z nich korzystały, przestały działać. Nie wiem czemu nie zostały skopiowane.
Jesteś pewien, że ich tam nie ma? Sprawdź poleceniem (pokazuje wszystkie pliki, łącznie z ukrytymi):
ls -a