Połączenie clienta z windows7 - tworzyłam przez dodaj "połączenie z miejscem pracy" - tworzy się nowe połączenie w którym podaję:
IP zewnętrzne mojego routera w miejscu pracy czyli:
194.181.xyz.abc
nazwę użytkownika: np. goska1
hasło do mojego użytkownika: np. aaabbbccc666
Teraz mogę na tym cliencie VPN na windowsie ustawić coś w "Połączenie sieci VPN - właściwości" - nie wiem co i w której zakładce mam ustawić i co z nazwą użytkownika i hasłem wprowadzonym na kliencie bo na serwerze VPN nie widziałam miejsca gdzie się wprowadza nazwę i hasło użytkownika?
Zawsze tak się łączyłam clientem windowsowym jak miałam vpn na routerze sprzętowym - nie dałoby się teraz zrobić na serwerze VPN na debianie, aby na cliencie VPN na windowsie zostało tak jak było wcześniej?
pone13 pisze:Składnia pliku konfiguracyjnego klienta w Windows jest identyczna jak dla systemów Unix.
Konfiguracje umieszczasz w pliku z rozszerzeniem .ovpn i wskazujesz ten plik oficjalnemu klientowi OpenVPN dla windows:
https://openvpn.net/index.php/open-sour ... loads.html
Czy jest możliwa tylko taka opcja, że to co jest w standardzie windowsa - to nie nadaje się do serwera vpn na debianie - i trzeba zainstalować clienta na windowsie z tego linku co podałeś? Jak instaluję z windows installer (64 bit) - to trzeba jeszcze ten standardowy client VPN jakoś odinstalować?
W czasie instalacji tego clienta, który podałeś pytał się czy zainstalować TAPa - dałam -tak.
Teraz jak próbuję uruchomić klienta na windowsie7 to pisze:
"Błąd podczas tworzenia klucza rejestru HKLM\SOFTWARE\OpenVPN-GUI"
Jak mam wskazać oficjalnemu klientowi VPN na moim windows7 ten plik konfiguracyjny tun0.ovpn?
ten plik tun0.ovpn.conf jdałam taki:
Kod: Zaznacz cały
remote 194.181.xyz.abc
dev tun0
ifconfig 192.168.8.2 192.168.8.1
secret C:/VPN-client-do-debian100/static.key