Wybranie miejsca na partycj

Pomoc dotycząca instalacji systemu
artur15

Wybranie miejsca na partycję i ich podział przy instalacji

Post autor: artur15 »

Cześć,
Próbuję zainstalować Debiana na nowym laptopie obok Win 8.1 z USB. Mój problem pojawia się przy partycjonowaniu dysku. Otóż mam wyświetlony dysk SCSIS (0,0,0) (sda) - 1.0 TB . Niżej są partycję ntfs systemu Win , inne używane partycje ntfs i przestrzeń bezużyt. 250 GB . Tutaj chciałbym zainstalować Debiana, ale po wyborze tej przestrzeni bezużyt. mam tylko opcję "Pokaż informację o cylindrach/glowica/sektorach". Proszę o pomoc z tym partycjonowanie. Z góry dzięki.
kamil-93.93

Post autor: kamil-93.93 »

a przy partycjonowaniu programem gparted po utworzeniu przestrzeniu bezużytecznej utworzyłeś nową partycję podstawową (w miejsce przestrzeni bezuzytecznej) o formacie plików np.ext4?
artur15

Wydaje mi się że zawsze partycjonowałem przy instalacji. Musowo Gpartedem ?
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

A jaki masz typ zapisu partycji? MBR, czy GPT? Ile masz partycji podstawowych? MBR pozwala na 4 partycje podstawowe.
Partycja rozszerzona na której znajdują się dyski logiczne liczy się jako jedna podstawowa.
Jak to u Ciebie wygląda?
artur15

Styl partycji MBR. Te 3 partycje podstawowe NTFS. I partycja podstawowa 350 MB zastrzeżona (active,boot). Dodam że mam to całe UEFI, ale już nie pamiętam jak instalowałem Win. Co z tym fantem teraz zrobić?
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

To 4 partycje podstawowe, maksymalna ilość dla MBR. UEFI tu nic nie da skoro nie korzystasz z GPT (nie posiada takich ograniczeń).
Obawiam się, że będziesz musiał przeorganizować partycje.
artur15

Przekonwertuje dysk na GPT programem GParted. Zdaje sobie sprawę że utracę wszystko z dysku. Następnie zainstaluje Win w trybie UEFI, potem Debiana. Nie powinno być żadnych problemów ?
ODPOWIEDZ