Mam problem po zainstalowaniu nowej wersji debiana 7.4.0 - z pierwszej płyty CD - nie uruchamia mi się grub.
Otrzymuję komunikat:
Kod: Zaznacz cały
Grub loading.
Welcome to GRUB!
error: invalid arch independent ELF magic
Entering rescue mode...
grub rescue>
ls (hd0,msdos5)/ ------> jest tu: boot/
ls (hd0,msdos6)/ ------> jest tu: /efi grub/ vlm
Próbowałam wpisać:
set prefix="(hd0,msdos6)/grub"
oraz:
set root="(hd0,msdos5)"
potem dałam:
insmod normal
ale wyświetlił się komunikat:
error: invalid arch independent ELF magic
Znalazłam tutaj: http://stackoverflow.com/questions/1812 ... -elf-magic
że trzeba doinstalować poleceniem:
sudo apt-get install grub-efi
ale nie wiem jak mam to zrobić z poziomu debiana w tym stanie w jakim jest lub jak to zrobić np. za pomocą płytki GParted-live 0.11.0-10.iso bo taką płytkę jakiś czas temu nagrałam.
W trakcie instalacji miałam problem z partycjonowaniem (ręcznym) dysku - poprzednio instalowałam debiana w wersji 6.0.3 i nie było tego problemu - teraz pojawił się komunikat, że nie zainstalowałam partycji uruchomieniowej efi więc zainstalowałam tak:
partycja uruchomieniowa efi
/ ----> (root) ext4
/boot ----> ext4
i pozostałe typu /home /var /srv, itd tak samo jak miałam w debianie 6.0.3.
Bardzo proszę o wskazówki jak naprawić instalację tego debiana lub co poprawić przy wersji, że zainstaluję tego debiana jeszcze raz,
Bardzo pilnie potrzebuję ten komputer z debianem - miałam na nim wcześniej debiana 6.0.3 ale zepsuło się parę rzeczy a, że ta wersja jest już przestarzała chciałam zainstalować nowego debiana 7.4.0 a tu takie problemy - próbowałam instalować na różne sposoby i zawsze mam ten:
grub rescue>
Na tym komputerze miałam tylko debiana bez innych systemów operacyjnych i na razie nie potrzebuję innego systemu oprócz debiana 7.4.0.
Bardzo proszę o wskazówki jak naprawić tą instalację lub jak i co poprawić przy instalacji "od nowa"?
Dodane:
Rozwiązałam na szybko ten problem w taki sposób, że wgrałam na płytkę program:
super_grub2_disk_hybrid_2.00s1-beta6.iso i przy jego pomocy uruchomiłam komputer z debianem a następnie wybrałam opcję: "Detect any operating system".
Został znaleziony system: (hd0,msdos1)/efi/debian/grubx64.efi i po jego uruchomieniu zainstalowałam synaptica a następnie pod synapticem przeinstalowałam pakiety:
grub-efi
grub-efi-amd64
grub-efi amd64-bin.
Po tym działaniu komputer uruchamia mi się już normalnie - tzn. bez ratunkowej płytki z Super-Grub2.
Chciałabym jednak zapytać osoby z większym doświadczeniem w instalacji debiana, czy te działania są wystarczające bo chciałam na tym komputerze zainstalować serwery: www, ftp i samby, które miałam na poprzednim debianie 6.0.3 i obawiam się czy coś mi się nie posypie.
Dość rzadko przeinstalowywuję nowe wersje debiana i nie ogarniam wszystkich szczegółów dotyczących instalacji systemu, więc chciałabym skonsultować problemy jakie u mnie wystąpiły.
Czy ktoś może podpowiedzieć - co źle zrobiłam podczas instalacji, że był problem z grubem?
Chciałabym jeszcze raz zainstalować nowego debiana 7.4.0 na drugim komputerze, żeby od razu było poprawnie.