[+] Xfce - możliwa zmiana stylu ikon?

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Awatar użytkownika
Dudi879
Beginner

[+] Xfce - możliwa zmiana stylu ikon?

Post autor: Dudi879 »

Witam. Problem może błahy, ale od zawsze mnie to nurtuje, czy jest jakiś sposób, żeby zmienić styl ikon? Podobają mi się zwłaszcza do tych z Linux Mint, takie kwadratowe. Korzystam z Debian 7.3 Stable, środowisko graficzne - xfce.
dzidziathc

Post autor: dzidziathc »

Jest taka możliwość w katalogu domowym utwórz ukryty folder .icons i wrzuć tam styl ikon który ściągnąłeś, potem w menu>ustawienia>wygląd zmieniasz sobie ikonki
Awatar użytkownika
Dudi879
Beginner

No tak, najprostsze możliwe rozwiązanie ;)
Dzięki.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

to ściągnij sobie z minta . Musisz poszukać w /usr/share/ikons/nazwa-twojego tamatu.

Ja tak zaadoptowałem sobie ikonki z xubuntu. W internecie jakoś ich nie znalazłem, więc zainstalowałem xubuntu na virtualboxie i pożyczyłem sobie ikonki do debiana..

To te same ikony co w mincie tylko niebieskie ...
Obrazek
Awatar użytkownika
Dudi879
Beginner

O, dobry pomysł z tym virtualboxem, nie pomyślałem o tym. Rzeczywiście może tak zrobię, bo nie mogę znaleźć tych, które mnie interesują.
Awatar użytkownika
pone13
Beginner

Post autor: pone13 »

Możesz też ściągnąć paczkę icon Faenza stąd: http://faenza-icon-theme.googlecode.com ... me_1.3.zip.
Rozpakuj wejdź do folderu i wydaj polecenie

Kod: Zaznacz cały

# ./INSTALL
Cytat z pliku pomocy:
Run the ./INSTALL script to choose the distribution logo (Ubuntu, by default) and the Gnome menu icon. If run as root, the script will copy the iconsets to /usr/share/icons to made them available to all users. Some default icons used by Rhythmbox may be also replaced.Run ./UNINSTALL as root to restore defaults icons.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Jedyny problem to czy będziesz umiał sobie przenieść te ikonki pomiedzy systemami
Ja rrobiłem to za pomocą sftp -> zainstalowałem serwer openssh
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

a nie prościej wrzucić jakiś livecd na pena i sobie normalnie odpalić ja tak właśnie ikonki pozyskiwałem i jakieś tapety ciekawe, konfigi do conkyego itp ;)
Awatar użytkownika
Dudi879
Beginner

pone13 - wcześniej znalazłem tylko XFaenza i coś mi nie pasowało, ten twój to dokładnie to, czego szukałem :)
yampress - a nie można by po prostu wejść w usr/share/icons, skopiować i wysłać mailem? np. dzięki livecd, jak to mówi Menel?
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

można.
nawet nfs lub sambą lub ftp . Możesz wysłać w swiat. Co za różnica. Żadna. Ja kontroluje wszystkie maszyny na vb za pomocą ssh więc wybrałem taką metodę bez instalacji czegokolwiek dodatkowego. :) . To tylko dana metoda/droga do osiągnięcia celu.

Spakuj sobie najlepiej dany katalog z ikonami.

Można nawet z repo minta paczkę ściągnąć z ikonami jeśli wie się jak się nazywa...
ODPOWIEDZ