Zmniejszenie partycji pod Debiana

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Sayko

Zmniejszenie partycji pod Debiana

Post autor: Sayko »

Witam. Chciałbym zmniejszyć jedną partycję, aby móc zainstalować Debiana. Oto screen z przystawki zarządzania dyskami (wiem, wielkość C wygląda komicznie, ale doradzał mi pewien niedouczony kolega).

http://i58.tinypic.com/mcvrwx.png

Chciałbym zmniejszyć E o 100 GB, tak zrobiłem za pomocą programu EaseUS Partition Manager, jednakże przy wyborze ręcznego partycjowania dostawałem jedynie komunikat, gdzie zaczyna sie wolne miejsce a gdzie kończy.
Próbowałem rozwiązać swój problem czytając fora internetowe, jednakże nie do końca wiem jak to mam zrobić. Zmienić E na partycję logiczną i dopiero wtedy zmniejszyć o wcześniej wspomniane 100 GB?

Proszę o pomoc, z góry dzięki.
Awatar użytkownika
ArnVaker
Beginner

Post autor: ArnVaker »

Przy MBR jest limit czterech partycji podstawowych lub trzech podstawowych + jedna rozszerzona. Ty już masz cztery podstawowe, zatem musiałbyś z jednej zrobić rozszerzoną i wewnątrz niej tworzyć logiczne żeby mieć więcej partycji niż masz obecnie.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

threads/28827-Instalacja-Debiana-obok-Win-7-na-laptopie

Tak jak mowi ARNI. Zrób z jednej partycji partycje roszerzoną i postaw tam linuxa na partycjach logicznych.

Bo jeśli chcesz zrobić tak jak mówisz to wiąże się to z wielkim mieszaniem na 2 ostatnich partycjach. I możesz w trakcie coś popsuć

Albo bawisz się W GPT -> konwertujesz MBR w GPT i możesz mieć 128 partycji podstawowych. I w tym przypadku usuwasz E , tworzysz tam partycje

A jaki windows od tego trzeba zacząść 7 czy 8+ ?
ODPOWIEDZ