Debian nie widzi modulu

Ogólne pytania dotyczące systemu
jarman
Beginner

Debian nie widzi modulu

Post autor: jarman »

Witam!!!
Przekompilowalem jadro zmieniajac jedynie procesor na Pentium M (mam 1.7GHz Cntrino - dobrze ustawilem??) oraz upewnilem sie ze obsluga ACPI jest wlaczona. Niestety skalowanie wciaz nie dziala:/

Kod: Zaznacz cały

jarman@debian:~$ sudo modprobe speedstep-centrino
Password:
FATAL: Error inserting speedstep_centrino (/lib/modules/2.6.18/kernel/arch/i386/kernel/cpu/cpufreq/speedstep-centrino.ko): No such device
Sprawdzilem i w lokalizacji /lib/modules/2.6.18/kernel/arch/i386/kernel/cpu/cpufreq/ znajduje sie plik
speedstep-centrino. Jak uruchomic skalowanie mojego procesora??
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

$ sudo modprobe speedstep_centrino
Tam powinno być podkreślenie (_) a nie myślnik (-). Ale psv już Ci to wyjaśnił w tym wątku: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=3221 . Nie rozumiem po co założyłeś nowy temat. Zwóć uwagę także na to co napisał ea66 na końcu tematu.
jarman
Beginner

Post autor: jarman »

ruun pisze:

$ sudo modprobe speedstep_centrino
Tam powinno być podkreślenie (_) a nie myślnik (-).

Przykro m drogii kolego problem podkreslenie vs. myslnik rozwiazalem wpisujac speedstep+tab i ku (pewnie Twojemu) zdziwieniu pojawia sie speedstep-centrino a nie speedstep_centrino (nie moja wina ze tak jest).
ruun pisze:Nie rozumiem po co założyłeś nowy temat.
No coz... skompilowalem jeszcze raz jadro bo myslalem ze takie modulu faktycznie nie mam, ale okazuje sie ze jest... plik w odpowiedniej lokalizacji tez jest... zatem wydaje mi sie ze mam po prostu nowy problem do rozwiazania (fakt, ze napotkalem go rozwiazujac poprzedni)
ruun pisze:Zwóć uwagę także na to co napisał ea66 na końcu tematu.
A no faktycznie powoli ucze sie tego sposobu...

[ Dodano: 2007-07-21, 18:47 ]
aha... zapomnialem zapytac... w ktorym pliku mam dodac wpis aby modul acpi-cpufreq ladowal sie wraz ze startem systemu??
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

aha... zapomnialem zapytac... w ktorym pliku mam dodac wpis aby modul acpi-cpufreq ladowal sie wraz ze startem systemu??
/etc/modules
ODPOWIEDZ